20reacties

Wat wenst Helmond van de nieuwe regering

We mogen weer! Of we ook gaan, is een tweede. In ieder geval mogen we woensdag 22 november opnieuw naar de stembus. Nu om een opvolger te kiezen voor onze langstzittende minister-president Mark Rutte, het kabinet en onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Er zijn 150 zetels vacant, dus Helmonders kiest u maar.

Dat laatste is gemakkelijker gezegd dan gedaan want Den Haag is ver weg en soms lijkt het wel of er daar geen oog is voor de problemen die ons hier bezighouden. Wat moeten we eigenlijk met die volksvertegenwoordigers daar ver weg in de randstad? Weten ze wel waar Helmond ligt? En weten ze welke specifieke problemen hier spelen waar zij vanuit de hofstad iets aan kunnen doen?

Aan de andere kant: weten wij in Helmond zelf welke wensen wij hebben voor een nieuw kabinet? Net als overal in Nederland spelen in onze stad onderwerpen zoals gezondheidszorg, veiligheid, woningnood, bevolkingstoename, zorgen om het milieu en economie een grote rol. Dat zijn er natuurlijk heel wat, maar wat zijn nu de andere items voor onze stad die, al dan niet dringend, om een aanpak vragen die wij als gemeente aan de nationale overheid moeten overlaten? Met andere woorden: wat houdt u bezig, wat is uw diepste wens die een nieuw kabinet voor onze woonplaats moet realiseren. Roept u maar, ik ben heel benieuwd.

“Tja, daar vraag je me wat” krijg ik te horen als ik de vraag voorleg aan zo maar wat willekeurige stadsgenoten die ik tref. Met gefronste wenkbrauwen wordt dan diep nagedacht over de vraag. En bij herhaling komen dan toch weer de hete hangijzers naar voren die heel Nederland bezighouden zoals energie, vluchtelingen, ongelijk kansen of armoede en die wil ik dus niet horen want die kende ik al. Dus herhaal ik de vraag in een andere context: wat zijn de andere problemen voor Helmond die om een oplossing vanuit Den Haag vragen? Wat kan de nieuwe regering straks voor ons betekenen? En weer blijft het stil en komt er geen antwoord.

Welke conclusie hier uit te trekken valt, is voer voor afgestudeerden in maatschappijwetenschappen of anderen die universitaire kennis hebben opgedaan in het gedrag van groepen mensen. Psychologen, antropologen, politicologen en sociologen mogen zich hier naar hartenlust mee bezighouden.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 was de opkomst in onze stad 71,4% (aantal stemgerechtigde Helmonders bedroeg 67.212). Dit in tegenstelling tot de historisch lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen een jaar later. Toen ging slechts 40% van de stemgerechtigde Helmonders naar het stemlokaal. De landelijke verkiezingen en de nationale problematiek speelden hier blijkbaar meer dan de lokale. Dat geeft vertrouwen voor een grote opkomst in november. Blijft voor mij de vraag open wat op het persoonlijke verlanglijstje van onze stad voor Den Haag zou kunnen staan. Suggesties zijn uiteraard welkom.

Hanneke Hegeman

In de reacties hieronder updates door de weblog en Hanneke Hegeman.