9reacties

Vakantietijd

Voor mij is de mooiste periode van het jaar begonnen: vakantietijd! Zes weken genieten van rust en ruimte die tijdelijk weer terugkeren in Helmond. Iedereen is immers weg. Nou ja, iedereen is overdreven, beter is ‘heel veel stadsgenoten’. Ik benijd ze niet en heb ze met gemengde gevoelens de auto zien inpakken, de caravan zien inladen en hen uitgezwaaid bij het vertrek naar verre oorden. Vakantiestress is iets voor anderen. In de wetenschap dat dit fenomeen na een paar weken verblijf elders terugkomt in de vorm van ‘weer-naar-huis-stress’ wens ik ze in stilte het genot toe dat ik nu ervaar in mijn eigen stad. Daag, tot over een paar weken!

Ik blijf lekker thuis en vind het heerlijk ’s morgens veilig mijn gangetje uit te lopen zonder het gevaar van een fietser of automobilist (!) die me bijna van de stoep rijdt. Door het jaar is haast een gemene deler waar alles voor moet wijken. Nu niet. Er zijn zelfs momenten overdag dat er bijna geen verkeer is. Het doet me denken aan de tijden dat we in de Vinkelaan en de Abdijlaan met de buurt hele trefbalcompetities hielden of aan kantjebutsen deden. De Jussens uit onze straat wonnen het bijna altijd want die kwamen uit een groot gezin.

In De Bundertjes of in De Warande is het nu prettig vertoeven. Je hoort de vogels weer en de dieren in het Hertenkamp De Warande (Jan Visser Dierenpark) kunnen ongestoord relaxen of op hun manier wat met elkaar keuvelen. Jammer dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten dat er vanaf januari 2024 geen herten meer mogen rondlopen in een dergelijke opvang. Menig dierenactivist ziet dit als een overwinning.

Voor de thuisblijvers die toch wat actie zoeken heeft Helmond Marketing op www.visithelmond.nl een uitgebreid aanbod staan van leuke uitstapjes of evenementen. En er zijn natuurlijk nog de prachtige wandel- en fietsroutes door en om onze stad. De fietsvierdaagse is net achter de rug, maar het Rondje Helmond is er altijd. Wie liever loopt kan in het centrum de Street art route volgen of de Kunstroute. De weekmarkten en de Carat- en Kasteeltuinconcerten mag ik niet vergeten.
Buiten Helmond, in onze groene buurgemeenten is ook van alles te beleven. Je moet dan wel even verder willen kijken dan je neus lang is. Op de site www.landvandepeel.nl staan alle activiteiten die in juli tot en met september plaatsvinden waaronder ook diverse Helmondse evenementen die ik nog niet genoemd heb.

Er zijn voor jong en oud heel veel mogelijkheden om nu de zomer te vieren, ook met een smalle beurs. Over het weer zullen we het maar niet hebben, want daar komen we nooit over uitgepraat. Ik ben in ieder geval blij met de huidige temperaturen die niet te warm en niet te koud zijn om op pad te gaan en aangenaam aanvoelen voor onze oudjes. En dat beetje regen, och dat hebben we hard nodig om de watervoorraad aan te vullen en de oogsten veilig te stellen.

Ik wens iedereen een fijne vakantie toe. Geniet ervan en houdoe!

Hanneke Hegeman