Bezige bijtjes

Armoede is een steeds vaker terugkerend onderwerp in ons welvarend land. De gemeente Helmond heeft een belangrijke rol in de ondersteuning van minder bedeelde Helmonders, net als de grote groep inwoners die zich als vrijwilliger op een of andere manier inzet om de minder bedeelde stadsgenoten te helpen. Eén van de organisaties die het thema ‘armoede’ breed aanpakt is BeBizzy.

Opgericht in 2020 door 3 dames uit de zorg met als doel “een laagdrempelige ONTmoetingsplek te bieden ter bestrijding van eenzaamheid en armoede. Iedereen mag zijn wie hij of zij is en mag zelf invulling geven aan datgene waar hij of zij zich goed bij voelt”. Zo staat het in de brochure en zo gebeurt het in de praktijk ook!

BeBizzy is gehuisvest in Helmond Noord in een aantal noodlokalen achter het oude Dr. Knippenbergcollege aan de Nachtegaallaan (ingang Ruusbroecklaan). Wie er binnengaat wordt verwelkomd door werkbijtjes van etalagemateriaal die al bij de voordeur een fijne sfeer aankondigen. En je vindt ze overal terug in de lokalen waar het zoemt van de gezellige bedrijvigheid.
In de centrale ruimte die veel weg heeft van een grote huiskamer, pruttelt de koffie en deelt een vaste bezoeker chocolade soesje uit. Zo maar, omdat hij hier af en toe binnenloopt om een praatje te maken. Bij de boekenwand ordent een vrijwilliger de collectie literatuur terwijl twee andere dames de planning doornemen van binnengekomen spullen die geordend moeten worden. Het magazijn waar alles binnenkomt staat boordenvol met dozen, zakken, rekken en rolcontainers met goederen die straks hun weg weer vinden naar mensen die het nodig hebben. In de techniekruimte sleutelen ‘deskundigen’ aan binnengekomen elektrische apparaten die een tweede leven krijgen. En in het speelgoedlokaal worden alvast de cadeautjes apart gezet waarmee rond Sinterklaas 150 kinderen blij worden verrast.

In principe kan iedereen bij BeBizzy terecht om spulletjes in te leveren of mee te nemen. Er wordt niet naar een inkomensverklaring gevraagd die bewijst dat je op bijstandsniveau zit. Er is een ruime keuze uit kleding, huisraad, speelgoed, babyspulletjes en ook kleine cadeauartikelen. En dat alles van een goede kwaliteit. Wie het nodig heeft, mag het gewoon meenemen want er zijn ook stadsgenoten die tijdelijk een financieel probleem hebben en qua regelingen daardoor tussen de wal en het schip vallen.

Het centrale thema ‘ontmoeten’ komt terug in tal van activiteiten die binnen of buiten de muren van BeBizzy plaatsvinden. Er is een prachtig muzieklokaal met een ruime collectie aan instrumenten en mixapparatuur waar druk gebruik van wordt gemaakt. Uiteraard onder deskundige begeleiding. Buiten de muren verleent de organisatie graag hand en spandiensten aan evenementen van andere instanties zoals JIB, de Helmondse Bibliotheek, De Boerderij en de LEV-groep.

Bij BeBizzy is de bedrijvigheid alom! Dat is ook nodig om de stroom van goederen (3 bestelbussen per week) in goede banen te leiden en de 1500 bezoekers per maand prettig te ontvangen. Dat alles gebeurt binnen een organisatie die geen leidinggevende heeft en waar iedereen, alle vrijwilligers en alle gasten/bezoekers, op een prettige manier en met oog voor ieders talent, vaardigheid en mogelijkheden met elkaar samenwerkt!

Wie het zelf wil ervaren is van harte welkom. Meer informatie is te vinden op hun website. De gemeentelijke pdf-brochure “Ondersteuning voor Helmonders met een laag inkomen” geeft een overzicht andere mogelijkheden en faciliteiten.

Hanneke Hegeman

Peter Warmerdam maakte de 3 bijgaande foto’s.