8reacties

Belangrijke vrouwen bezoeken Helmond

De verkiezingen naderen met rasse schreden. Het is de tijd van zieltjes winnen en dat wordt volop gedaan. Kandidaten voor Den Haag zoeken de periferie op en wie een beetje geluk heeft komt de politieke sterren zo maar ergens op straat tegen. Zaterdag 28 oktober vereerde Esmah Lahlah Helmond met een bezoek. De geboren Helmondse is in Tilburg wethouder van Bestaanszekerheid, kansengelijkheid en Talentontwikkeling.

Ze is daar ook eerste locoburgemeester en daarmee een belangrijke vrouw. Lahlah heeft een indrukwekkend c.v. dat haar achter Frans Timmermans en vóór Jesse Klaver een tweede plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks/PvdA bezorgde.
Tijdens haar bezoek aan onze stad deelde ze in haar oude buurt, de Leonardusbuurt, folders uit waarna ze in de Cacaofabriek haar visie gaf over het onderwerp dat zij als kind van het gewone volk als geen ander kent: de zoektocht naar gelijkheid en solidariteit en een waardig bestaan.
Esmah Lahlah wist zich vergezeld van diverse andere partijgenoten zoals Europarlementariër en Helmonder Mohammed Chahim en de wethouders Cathalijne Dortmans en Martijn de Kort.

Gisteren was de beurt aan SP-voorvrouw Lilian Marijnissen (uit Oss) om haar visie op de toekomst van Nederland te geven. Ook een belangrijke vrouw van het volk die vanuit de oppositie in de landelijke politiek het keer op keer opneemt voor de minder bedeelden. Ze kwam naar de Cacaofabriek om haar boek ‘De winst van eerlijk delen’ te promoten. Marijnissen, dochter van oud SP-voorman Jan, wil af van het modewoord ‘bestaanszekerheid’. Ze sprak met hartstocht over mensen die hun rekeningen niet kunnen betalen of geen huis kunnen vinden en de oplossingen die zij hiervoor heeft.

In het rijtje belangrijke vrouwen zou een bezoek van de VVD-kopvrouw en lijstrekker Dilan Yeşilgöz-Zegerius niet misstaan. De huidige (demissionair) minister van Justitie en Veiligheid, dochter van een mensenrechtenactivist, kwam met haar ouders als vluchteling naar Nederland. Zij vond hier de veiligheid die haar inspireerde de politiek in te gaan. Dilan is elke avond wel ergens in een televisieprogramma te volgen. Of Helmond op haar lijstje staat, weet ik niet. Ze is in ieder geval van harte welkom!

Een andere belangrijke vrouw die Helmond helaas niet bezoekt is Caroline van der Plas. De BBB-vrouw richt haar activiteiten op de kleinere gemeenten die het moeilijke hebben de meest primaire voorzieningen te behouden. Scholen, winkels, de huisarts en de apotheek, het streekvervoer, de pinautomaat. Caroline heeft geen wetenschappelijke opleiding gevolgd die de drie andere dames wel hebben afgerond. Zij is een vrouw van het volk die zonder poespas haarfijn de pijnpunten in onze huidige samenleving aangeeft en welke oplossing zij hiervoor heeft. Ze zou zo maar een Helmondse kunnen zijn.

In het rijtje belangrijke vrouwen mis ik nog de lijsttrekkers Esther Ouwehand, Partij voor de Dieren en Mirjam Bikker, ChristenUnie. Misschien komen die nog naar onze stad.

Hanneke Hegeman

In de reacties hieronder staan updates.