Alana bij Urban Matterz
Een aantal weken terug namen mijn kinderen een flyer mee naar huis. Een flyer van Urban Matterz, een urban en hiphop festival in de Cacaofabriek. Er zou van alles te zien/doen zijn. Onder andere BMX, een skatepark, suppen, beatbox battles, freerun en nog veel meer. Die van 9 wilde heel graag het breakdancen en het beatboxen zien. Dus maakten we plannen om te gaan.
Afgelopen zondag was het zover. Toen ik langs het Havenplein reed en zag hoe druk het daar was, had ik verwacht dat het bij de Cacaofabriek niet druk zou zijn. ‘Jee wat zat ik daarnaast.’ We hadden geluk dat er een auto in de wijk wegreed. Toen we bij de Vlisco reden hadden we de suppers al op het kanaal gezien.
Over een ding waren we het al eens. “Mam, we gaan niet suppen he?!”
Eenmaal aangekomen keken we onze ogen uit. Want niet alleen voor mijn 9- en 11 jarige was dit nieuw. Hiphop en Urban is ook voor mij onbekend terrein. We waren begonnen bij het Freerun gedeelte. Nadat mijn apen zo’n 10 minuten losgingen over alle stangen en plankjes liepen we verder. Tegen deze tijd werd er omgeroepen dat er een BMX-show was aan de waterkant. Samen zaten we op het gras, in de zon, hiernaar te kijken. Naast mij hoorde ik ze de ene “Wauw!” na de andere “Ow VET!” roepen. Je begrijpt dat ik mijn hart vasthoud wanneer ze weer op de fiets stappen.
In de pauze liepen we verder. Mijn oudste vond alles van een afstandje goed en leuk. Maar de jongste wilde eigenlijk met alles meedoen en dan het liefst zonder de wachtrij. Je kon steppen, fietsen en skateboards lenen. Maar wat wilde hij? In de rolstoel zitten en meedoen met de Wheelchair skills. Waar je, in een rolstoel, kon leren hoe je over verschillende hoge op- en afstapjes moest gaan.
Later gingen we naar binnen. Daar was een dansvloer. Er werd gedanst. Was het breakdance? Was het hiphop? Was het next step? Ik heb echt geen idee hoe het heette. Maar ik kan je wel zeggen: Het was zo mooi om te zien!
Er waren battles. Eerst een tegen een. Later twee tegen twee en nog later de jongens tegen de meiden. Er was zo’n diversiteit in mensen die mee deden. Jong en oud (ik wil niemand op zijn tenen trappen, maar bij iemand verbaasde ik me dat er niks gebroken is), groot en klein. Mensen uit het binnen- en buitenland, mannen en vrouwen.
Er was zelfs iemand die het haar bovenop zijn hoofd een stukje weg had geschoren om een betere grip op de vloer te krijgen. De beat was goed, er werd gesprongen, geschoven, gegleden, gedraaid en ik denk dat er ook balletbewegingen voorbijkwamen. Er werd gelachen, uitgedaagd, gespot. Te gek! We werden hier helemaal blij van. En de anderen om ons heen, keken ook met een grote glimlach toe.
Uiteindelijk bepaalde de jury wie er won, d.m.v. hun hand uit te steken naar de kant van de danser die zij het beste vonden. Uiteraard door gejuich van omstanders. Een zaal verderop werden de Beatbox battles gehouden. Daar was het niet zo heel druk, maar dat maakte het niet minder leuk. In de pauze, toen de ruimte leeg was, hebben we stiekem geprobeerd mee te doen. Die van 9 maakte mij natuurlijk helemaal in. We deden daarna ook even zelf alsof we jury waren. Waarbij die van 9 het extra leuk vond wanneer zijn winnaar ook van de echte jury won.
Er was nog zo veel meer te zien, waar we niet aan toe zijn gekomen. Hij van 9 wilde nog in de rolstoel oefenen. Terwijl die van 11 en ik nog even bij de dance battles gingen kijken. We zaten samen, tegen elkaar aan, op de grond te kijken te lachen en te genieten.
En, wie weet (lees, ik hoop) komt er ooit een column over hoe mijn eerste hiphop dansles was. Of zou ik daar al te oud voor zijn?
17 reacties:
Straatcultuur: iets dat toepasselijk leeft in de arme steden en wijken. Iets waarvan je je kind als je enig zelfrespect hebt van weg wilt houden. Ze komen daar in aanraking met primitief gedrag dat medeoorzaak is waardoor Nederland verloedert, om nog maar niet te spreken van hun (wannabe)gangstercultuur.
Dit gebeuren heeft een gemeentelijke subsidie ontvangen van maar liefst 20.000 euro om uw kind te leren dat het stoer is om denigrerende en discriminatoire kreten te roepen.
@Gerard
Zonder dat ik u ken: u moet welhaast een sentimentele (beetje zure) oude man zijn. Dat u een link legt tussen gangstercultuur en culturele activiteiten voor jongeren in de Cacaofabriek komt hoogstwaarschijnlijk omdat u geen idee heeft waar het over gaat. En omdat u de activiteiten niet snapt noemt u het primitief gedrag wat de oorzaak is van verloedering, zoals u dat ervaart.
Op 23 december kunt u terecht in de Cacaofabriek, een avond vol jaren 60 muziek. U treft er dan hoogstwaarschijnlijk lot- en leeftijdsgenoten waarmee u kunt mijmeren over dat vroeger alles beter was.
@Gerard Luijten op vrijdag 29 september 2023 om 10:17:
Ik snap helemaal wat je bedoeld, je hebt een punt.
Maar er was denk ik wel meer te doen als alleen gangsta stuff als ik Alana haar verslag lees.
Hai Alana.je hebt een fijne dag gehad met de Kids
Dat de gemeente maar net zo’n urban park hier in Helmond bouwt, net als in strijp in Eindhoven.
@gerard denk dat je maar niks meer moet zeggen als je je er niet in verdiept bmx freerun rolstoel tennis zijn Topsport en heeft helemaal niks met zelfrespect te maken hou aub je mond als je niks over iets weet
@Roland op vrijdag 29 september 2023 om 10:47:
Jammer dat u mij als persoon aanvalt en niet probeert mijn argumenten te weerleggen. U stemt vast links.
Ik was wekelijks in cafe de buren op de Steenweg te vinden, heb op een multiculturele school gezeten en ben nog langer geen 60.
Juist uit de dingen die ik binnenin deze cultuur heb meegemaakt maakt dat ik het heel goed weet waar ik het over heb. Zelfs zo goed dat dit tegenwoordig niet meer gezegd mag worden.
Ik ben er zat geweest om te weten dat ik voortaan liever naar een jaren 60 party ga waar de bezoeker wat vredelievender en geciviliseerd is.
Enige bijval voor wel het hele harde relaas van Gerard.
Misschien uit onverwachte hoek zal ie vast denken.
Ik was er bij de opening en zondag ook met de kinderen van de partij.
Wat me opviel; veel ouders met jonge kinderen en 40 plussers die iets hebben met old school hiphop.
De jongeren bleven massaal weg…
Waar ik me aan stoor in die urban scène is metname het gegeven dat activiteiten vaak ondersteunt moeten worden met gemeenschapsgeld anders komt het niet van de grond. En niet alleen in Helmond.
Daar waar andere jongerenculturen veel meer een DIY (do it yourself) mentaliteit hebben.
Als dan ook nog eens jongeren massaal wegblijven dan moet je je als gemeente en Cacaofabriek eens stevig achter de oren krabben…
Top geschreven Alana .
@gerard luijten
Ja echt ernstige verloedering als ze in een rolstoel willen rondrijden….
Oftewel, misschien even het hele verhaal lezen? Ipv alleen he zure kant te showen?
@arjan dan heb ik toch iets heel anders gezien als jij.
Zat jongeren die er zonder ouders waren
En ze worden ook betrokken bij de organisatie…
Tof stuk Alana!
Leuk dat ook jouw kind(eren) zich hebben vermaakt. En ook bij de rolstoelen.
We hadden gehoopt dat t nog drukker en toffer zou worden bij de rolstoelen dan vorig jaar en dat is gelukt.
Vooral de menging leeftijden en van alle stepjes, bmx, skateboards en rolstoelen deed ons de hele dag genieten.
Deze jongeren zullen voor altijd anders kijken naar mensen in een rolstoel! En dat is 1 van de doelen die er achter zaten natuurlijk!
We kijken nu al uit naar volgend jaar! En de ideeën daarvoor borrelen alweer volop!
Leuk geschreven
Geweldig leuk en kleurrijk festival. Gelukkig is er ook aandacht voor niet mainstream kunst&cultuur. Juist die diversiteit maakt het aantrekkelijk en geeft kleur aan een stad!
@harry als je een beetje opgelet hebt waren de jongeren die aanwezig waren de gene die de activiteiten begeleide. De breakdance crews, graffiti artiesten etc etc
De doelgroep was er echt nauwelijks.
Een maat van me was ook naar het concert van zaterdagavond geweest. Daar hetzelfde verhaal…
Leeftijd was daar over het algemeen 30+ van wat ik begreep.
Ik vind het overigens helemaal niet erg als jongeren initiatieven gesubsidieerd worden. Maar als de doelgroep zich dan nauwelijks laat zien..tja.
@arjan waarom ga je ervan uit dat jongeren perse de doelgroep zijn? Zeker als je 50jaar hiphop viert is t juist een evenement voor vele leeftijden! Denk tenminste dat de jongeren geen idee hebben wie sugar hillgang waren 🤔
@arjen,…
Ik heb echt even moeten denken hoe en welke reactie ik zou schrijven.
Je begrijpt het niet, en zult het nooit begrijpen, blijf dus gewoon weg, als het je niet bevalt.
Ik, verantwoordelijk voor het gehele graffiti gedeelte, heb maarliefst 100 kids voorzien van een graffiti workshop. (Stimuleren van creatieve ontwikkeling bij jongeren)
Unity Eight heeft in hun dansschool meer dan 80 kids dansen in diverse leeftijdscategorieën, zij waren daar voor een groot deel vertegenwoordigd. Jibb Helmond stimuleert jongeren om te sporten, in beweging te komen en te blijven, in veel verschillende discipline’s. Hoe positief wil je het hebben?
We vieren ieder jaar met Urban Matterz de hip hop cultuur. Voor mij is het mijn houvast geweest, om me te ontwikkelen, om met open mind in de wereld te staan, respect te kunnen geven, en te mogen ontvangen.
Met kleurrijke groet, Jordy
Alles wat je in je eerste betoog aangeeft, is onzin.