Buiten is het 10 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 72.650 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Nieuw Helmonds nieuws

1reactie

“Zonder de Workdate van Senzer had ik deze baan niet gekregen.” Zomaar een quote van een deelnemer aan de Workdate op donderdagmiddag 6 april bij de Bedrijven voor Bedrijvenbeurs op de Engelseweg. Uit de honderden speeddates tussen de 240 aanwezige werkzoekenden en 30 werkgevers blijken na 3 weken al 20 dienstverbanden voort te zijn gekomen. Dat laat Senzer vandaag weten. Daarnaast zijn er nog tientallen kansrijke contacten die de komende weken tot een werkcontract kunnen leiden. De Workdate lijkt daarmee een goed en efficiënt instrument voor zowel werkgevers als werkzoekenden.
Senzer (de nieuwe naam van Werkplein Regio Helmond, het Werkgeversplein Regio Helmond en de Atlant Groep) organiseert regelmatig dergelijke Workdates in de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel. Werkgevers en werkzoekenden maken daarin via korte informele gesprekken kennis met elkaar. Voor beide partijen kan dit een meerwaarde hebben boven het klassiek aanbieden van een vacature en het reageren met een sollicitatiebrief. Het gaat sneller, is persoonlijker en ook laagdrempelig dan solliciteren via brieven. In juni houdt Senzer weer diverse lokale Workdates.

7reacties

De gemeente krijgt 2 extra buurtbeheerders zodat alle 11 Helmondse wijken een (deeltijd)buurtbeheerder krijgen. Dat is de uitwerking van een motie van Lokaal sterk. Die partij had gevraagd om in elke wijk een buurtbeheerder aan te stellen.
Sinds een jaar of 10 hebben Woonpartners Volksbelang en woCom 6 buurtbeheerders in dienst. Deels worden die door de gemeente betaald en grotendeels door de woningbouwcorporaties. Ze worden ingezet in de 6 wijken waar dat het hardst nodig is: Binnenstad, Rijpelberg, Brouwhuis, Helmond Noord, Oost en West.
Als in de andere 5 wijken ook een fulltime buurtbeheerder wordt aangesteld kost dat (inclusief alle bijkomende kosten) 5 keer 75.000 euro per jaar extra. Omdat de ene wijk meer uren buurtbeheer vraagt dan de andere wijk wordt er nu een poule van 8 buurtbeheerders gemaakt. Die poule gaat een kwalitatief dekkend netwerk vormen, zo laat B&W in een brief aan de raadsleden weten. De bedoeling is dat er per wijk 1 vast gezicht komt.
Dat betekent dus dat er 2 buurtbeheerders bijkomen die 150.000 euro extra kosten. Omdat de bijdrage van de woningbouwcorporaties al fors hoger is dan die van de gemeente, betaalt de gemeente dit bedrag mits de gemeenteraad daarmee instemt.
Namens de gemeente en corporaties zijn buurtbeheerders zowel in de openbare als in de private ruimte zichtbaar aanwezig. Zij zijn aanspreekbaar en spreken mensen (gevraagd en ongevraagd) aan op zaken en brengen buurtbewoners met elkaar in verbinding. Zij vervullen aldus B&W daarmee een belangrijke signaalfunctie richting organisaties en dragen ertoe bij dat kleine ergernissen opgepakt worden. De gemeente en de corporatie krijgen minder vragen, omdat die in de wijk al zijn opgepakt. Alle partijen zijn overtuigd van het belang van de buurtbeheerders.

2reacties

Deze maand vond een bijzondere bevalling in het Elkerliek ziekenhuis plaats: moeder Evelien Verbaarschot haalde op maandag 3 april zelf haar dochter Julie uit de buik tijdens de keizersnede. Het Elkerliek is voor zover bekend het derde ziekenhuis in Nederland waar dit heeft plaatsgevonden en het eerste in Noord-Brabant. Het was voor alle betrokkenen een unieke ervaring.
Het verzoek van een moeder om meer betrokken te zijn bij een keizersnede, komt vaak voort uit de wens om zelf een bijdrage te leveren aan de geboorte van het kindje. Gynaecoloog Joost van de Ven van het Elkerliek: “Een vrouw moet een keizersnede min of meer ondergaan. Dit is anders dan bij een vaginale bevalling waarbij de vrouw zelf het kindje baart. De beleving voor een moeder is heel anders als zij ‘deelneemt’ aan de bevalling door zelf het kindje uit de buik te tillen.”
In het Elkerliek is een ‘maternal assisted caesarean’, zoals de officiële naam luidt, vanaf nu mogelijk doordat gynaecologen, anesthesiologen en het OK-team samen bekeken hoe zij een dergelijke keizersnede mogelijk konden maken. Van de Ven: “Door goede afspraken te maken over de veiligheid en het opstellen van een gezamenlijk protocol, kunnen we nu de wens van veel vrouwen werkelijkheid laten worden. Mits het medisch verantwoord is. We hebben vooraf geoefend tijdens een simulatietraining, zodat iedereen goed voorbereid was.” Gynaecoloog Joost van de Ven sluit af: “Evelien heeft ons laten weten dankbaar te zijn dat dit mogelijk was en ze kijkt er met een zeer positief gevoel op terug. Ook voor ons was het een bijzondere bevalling.”

45reacties

Op de Veestraatbrug is vandaag het veelbesproken regenboogpad aangelegd. Dat regenboogpad werd in mei 2016 door B&W aangekondigd als 1 van de instrumenten om de sociale acceptatie van seksuele diversiteit in Helmond te bevorderen.
Samen met de komst van 2 homo-verkeerslichten leidde dat tot veel reacties en zelfs tot 7 raadsvragen. Bij de beantwoording daarvan werd het eerder benoemde regenboog(zebra)pad een regenboogpad omdat het als zebrapad niet in overeenstemming is met de wegenverkeerswet. Lees verder »

1reactie

Rond 3.15 uur vannacht is er een personenauto uitgebrand aan de Berkelstraat in Brouwhuis. De brandweer had de brand snel onder controle maar de auto is door de brand volledig verwoest. Een auto die dicht bij de brandende auto stond, kon gered worden maar liep wel brandschade op.
De oorzaak van de brand is nog (?) niet bekend. De politie doet daar onderzoek naar en vraagt een ieder die iets verdachts zag te bellen naar 0800-0011.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.

Een alerte politieagent hield vanochtend rond 11.00 uur op de Vincentiusstraat in Geldrop een 44-jarige man uit Helmond aan. Hij werd gezocht omdat hij gisteravond rond 19.00 uur in Eindhoven een motoragent aanreed in een gestolen auto.
Een surveillerende agent in burger zag die avond op de Eindhovense Marconilaan iemand rommelen in een geparkeerde auto. Een tweede man stapte vervolgens in het voertuig en hortend en stotend reed het tweetal weg. Toen de auto de agent naderde herkende de politieman de bestuurder als een bekende veelpleger. Hij vertrouwde de zaak niet en gaf zijn bevindingen door aan collega’s in de buurt. Uit informatie bleek dat de auto vermoedelijk gestolen was.
De auto kreeg een stopteken, maar daar werd niet aan voldaan. Er ontstond een korte achtervolging, die eindigt op de Airbornelaan, waar de bestuurder tegen een lantaarnpaal knalt en vervolgens een motoragent aanrijdt. De bijrijder gaat ervandoor, maar wordt direct door de politie ingerekend. De bestuurder van de auto gaat er meteen in de gestolen auto vandoor.
Ongeveer een kwartier later krijgt de politie een melding dat er op een parkeerplaats aan de Nebostraat een zwaar beschadigde auto staat. Het blijkt te gaan om de gestolen auto. De bestuurder is nergens te bekennen.
Omdat de agent de bestuurder had herkent werd de man gesignaleerd. Een agent in Geldrop had dit gezien en hij liep de man per toeval in Geldrop tegen het lijf. De verdachte werd direct aangehouden en meegenomen naar het politiebureau in Eindhoven. Daar zit de man nog vast voor verder onderzoek. Ook de bijrijder zit nog vast en wordt verhoord.
Het onderzoek richt zich onder meer op mogelijke getuigen van de aanrijding met de lantaarnpaal en de aanrijding met de motoragent. Iedereen die iets gezien heeft wordt verzocht op contact op te nemen met de politie via politie.nl of 0900-8844.

Na 7 jaar geeft Meint Veninga de voorzittershamer van de Stichting Sinterklaasstad Helmond over aan Ad de Kroon. Vanaf 1 mei is Ad de nieuwe voorzitter. Als gemeentesecretaris was Ad de Kroon betrokken bij de verzelfstandiging tot stichting.
Meint Veninga kijkt terug op een prachtige tijd met vele hoogtepunten. “Ik ben in de rol van voorzitter gestapt toen Het Kasteel van Sinterklaas verzelfstandigd werd en als stichting verder ging. Een bekroning op het werk was toen Het Kasteel van Sinterklaas in 2012 uitgeroepen werd tot Helmonder van het Jaar.” Zie het filmpje. Veninga vervolgt: “Een prachtige erkenning voor het werk van vele toegewijde vrijwilligers. Ik ben ook erg onder de indruk van hun inzet. Zij hebben de verschillende Helmondse Sinterklaasevenementen tot het huidige succes gebracht. Verder ben ik trots dat we Sinterklaas weer met de boot mogen ontvangen in Helmond. Een Intocht zoals het hoort.”
De laatste 7 jaar was Ad de Kroon Provinciesecretaris/Algemeen Directeur van de provincie Limburg. Tijdens zijn afscheid in maart is hij onderscheiden met de Erepenning van Limburg.

5reacties

Om 23.42 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een woningbrand aan de Monseigneur Swinkelsstraat in de Binnenstad. Een passant zag de brand en belde daarom meteen 112.
Hij dacht in eerste instantie dat de woning in brand stond. Hij wekte de bewoners en samen met hen haalde hij de 5 kinderen uit het huis die vervolgens bij de buren werden ondergebracht. De braad bleek echter niet het huis te zijn maar in een pas gerenoveerde schuurtje daarachter.
Er raakte niemand gewond, de schuur met inhoud is geheel verloren gegaan. Waardoor de brand is ontstaan is ons niet bekend.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 7 foto’s.

Een jonge vrouw op een scooter is gewond geraakt bij een aanrijding met een bestelwagen. Dat gebeurde rond half 10 vanochtend bij de verkeerslichten aan de Kanaaldijk Noord Oost en Oostende.
De scooterbestuurster is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

Annegien Wijnands (49) wordt maandag 8 mei door de PvdA voorgedragen als nieuwe wethouder in Best. Zij neemt de daar vrij gekomen wethoudersportefeuille over van Bert van Drunen.
Deze in Mierlo-Hout wonende moeder van 2 dochters was jarenlang provinciaal Statenlid en enkele jaren wethouder in Nuenen en Dongen. Op dit moment is de afgestudeerde organisatiesocioloog coördinator van het de-escalatieteam bij de gemeente Eindhoven. Dit team pakt problemen aan als woonoverlast, escalatie bij jeugd & gezin en biedt nazorg na detentie.
Sinds 2015 is Wijnands de voorzitter van de PvdA Helmond. Die functie blijft ze gedurende haar wethouderschap bekleden.

5reacties

Op de Watermolenwal in het centrum vond zojuist een beroving plaats, zo meldde Burgernet.
Het signalement van de dader: een blanke jongen van 17/18 jaar, normaal postuur en zwart haar. Hij draagt een grijze jas van het merk North Face en reed op een goudkleurige herenfiets.
Heb je tips voor de politie bel dan nu naar 112.

In de reacties hieronder staat updates.

1reactie

Bij een ongeval rond 17.45 uur gistermiddag op de Wolfsputterbaan (N279) is een personenauto in de sloot beland. Of daarbij iemand gewond raakte is ons niet bekend.
Vanwege dit ongeval werd die doorgaande weg korte tijd afgesloten en ontstond er een file. Een achterop komende automobilist zag die te laat en botste op de auto van een Gemerts echtpaar, zo meldde het Weekblad voor Gemert/Bakel.  De man die achterop botste, werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De Gemertse man en vrouw raakte licht gewond bij deze kop-staartbotsing. Zij werden door het ambulancepersoneel nagekeken maar hoefden niet mee naar het ziekenhuis.
Harrie Fotografie maakte de 3 onderstaande foto’s.

15reacties

archieffoto PressvisualsDeurnese baby’s die in het Helmondse Elkerliek worden geboren, krijgen in het paspoort Helmond als geboorteplaats. Daarin verandert voorlopig niets, zo meldde het Weekblad voor Deurne vandaag. Logisch, het moest toch ook niet gekker worden?
De Deurnese gemeenteraad had hun B&W in februari namelijk serieus(!) gevraagd om te onderzoeken of Deurnese ouders van kinderen die in ons ziekenhuis geboren worden, te laten kiezen voor Deurne als geboorteplaats. Voor wie dat niet gelooft: de in Deurne aangenomen motie (pdf). Lees verder »

Michael Rieter (60) is gisteravond tijdens de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering unaniem door de leden gekozen tot lijsttrekker. Hij gaat daardoor op 21 maart 2018 de kandidatenlijst van Helder Helmond voor de gemeenteraadsverkiezingen aanvoeren.
De leden van die partij waren in de gelegenheid zich kandidaat te stellen. Op de vergadering bleek dat alleen onze voormalige columnist zich had aangemeld. Onder daverend applaus, zo meldt het persbericht, werd Michael daarom officieel gekozen tot de ‘nieuwe’ lijsttrekker van Helder Helmond.

1reactie

Vanochtend rukte de brandweer om 11.21 uur uit voor een brand aan de Rooseindsestraat op het industrieterrein. Daar bleek een brand te woeden in het ventilatiesysteem van een bedrijf met een flinke rookontwikkeling tot gevolg.
Harrie Fotografie Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

In de reactie hieronder staat een update.

7reacties

archieffotoIn de eerste helft van deze week werden in 2 straten auto’s vernield in 2 Helmondse wijken.
Afgelopen avond en/of nacht was het raak in Brandevoort. Op de Nollekenshoeve werden meerdere auto’s bekrast. Dinsdag rond 02.00 uur werd er in diezelfde straat een poging tot inbraak gedaan. Bij deze blauwkleurige BMW 1 serie werd de ruit vernield.
Eerder deze week, in de nacht van zondag op maandag, waren 4 personenauto’s op de Fokkerlaan in Helmond Oost vernield. De autoruiten kapot en ook daar lakschade. Maar er werd niet meegenomen meldde de wijkagent.
Mocht iemand iets gezien hebben of meer weten, een telefoontje naar 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 zou de politie (en waarschijnlijk ook de betreffende autobezitters) waarderen.

?>