Buiten is het 1 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 71.074 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Nieuw Helmonds nieuws

Gisteren kondigde het KNMI code oranje af voor een groot deel van Nederland waaronder Helmond. De stormschade die wij in onze stad voorbij zagen komen waren een omgewaaide boom in het Theo Driesenhof in de Rijpelberg, een aantal meldingen van stormschade in de Hortensialaan, Cortenbachstraat, Haaglaan, Willem Beringsstraat en Marslaan en die via fotografen vanuit de Ripelberg: Pim Verkoelen mailde gistermiddag de onderstaande foto’s vanaf het Hollandhof.

En Harrie Fotografie maakte vanochtend deze foto’s op de hoek van Weg door de Rijpel en Eymerickhof.

Vanaf begin 2017 werken 13 kernpartners in de regio Zuidoost-Brabant samen binnen JIJWIJ om de beste geboortezorg te leveren: het Elkerliek ziekenhuis, 6 verloskundigenpraktijken, 5 kraamzorgbureaus en gynaecologen. Een primeur in Nederland. Niet eerder werkten zoveel partners zo intensief samen aan integrale geboortezorg waarbij de grenzen tussen eerste en tweede lijn vervagen. JIJWIJ ‘samen in geboortezorg’ ging gisteren formeel van start met het ondertekenen van de contracten tussen alle betrokken partijen.
Een heugelijk moment vindt Ine Pennings, voorzitter Verloskundig Samenwerkingsverband Helmond. “We zijn ooit begonnen met een droom over hoe we gezamenlijk de beste zorg zouden kunnen leveren. We hebben vele stappen gezet om tot een volwaardige organisatie te komen en onze droom te realiseren. We zijn erg trots dat we als eerste in Nederland een samenwerkingsverband hebben gesloten met zowel verloskundigen en gynaecologen als kraamzorgbureaus en het Elkerliek ziekenhuis. Gezamenlijk zijn we overeenkomsten aangegaan met zorgverzekeraars.”
“Met JIJWIJ snijdt het mes aan meerdere kanten. Door de intensieve samenwerking met alle kernpartners verbetert de kwaliteit van zorg, zijn de cliënten meer tevreden en blijven de kosten beheersbaar. Bovendien werken we met 1 integraal geboortetarief. Zorgverzekeraars zijn blij; zij kunnen bij 1 partij geboortezorg inkopen. CZ is de eerste zorgverzekeraar in Nederland die geboortezorg Integraal gaat inkopen en dat doen ze bij JIJWIJ. Bij de totstandkoming van JIJWIJ is CZ actief betrokken geweest.”
Als integrale geboorteorganisatie vindt JIJWIJ dat zij de beste zorg en ondersteuning leveren aan zwangere vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat 90% van alle problemen die zich voordoen bij zwangerschap en geboorte ontstaat door gebrekkige communicatie. “Door de intensieve samenwerking met alle ketenpartners is er binnen JIJWIJ onderling veel afstemming en zijn de lijnen korter”, legt Ine Pennings uit.
“Elke zwangere vrouw krijgt bij het eerste contactmoment een eigen casemanager. Binnen een multidisciplinair overleg wordt vervolgens iedere zwangere besproken en leggen we een ‘zorgpad’ op maat vast. De zwangere vrouwen worden begeleid door de eigen verloskundige, zo lang dit fysiologisch verantwoord is. Indien gewenst, zijn de gynaecologen altijd beschikbaar voor overleg. Is een klinische setting nodig, dan kunnen we binnen het Centrum voor Geboorte & Gezin in het Elkerliek ziekenhuis de thuissituatie zoveel mogelijk nabootsen. Hier heeft het nog prille gezin veel baat bij. De kraamzorgorganisaties aangesloten bij JIJWIJ staan vervolgens garant voor het leveren van kwalitatief goede kraamzorg, ongeacht de situatie waarin de gezinnen zich bevinden.”

6reacties

Gisteren heeft het Peelland Interventie Team (PIT) een integrale controle uitgevoerd. Het team heeft 3 locaties onderzocht. De controle duurde van 16.00 uur tot 22.30 uur en richtte zich op bewoning en gebruik. Op deze adressen waren Oost-Europese arbeidsmigranten gehuisvest. Er werden verschillende overtredingen geconstateerd, zo meldt de gemeente.
In Helmond Noord werd een woning aan de Astronautenlaan bewoond door 6 personen van Poolse afkomst. Een woning aan de Drenthehof in de Rijpelberg werd ook bewoond door 5 personen van Poolse afkomst. Verder werd een woning aan het Utrechtplein in de Rijpelberg bewoond door 6 personen van Letse afkomst. Hier werd een brandgevaarlijke situatie aangetroffen. Op last van de gemeente is de zolderverdieping van deze woning direct gesloten.
Het gebruik is in alle gevallen strijdig met het bestemmingsplan. De bewoning was niet conform inschrijving BRP en er werd niet voldaan aan de vergunningsvoorschriften. Er volgen passende handhavingstrajecten. Op 1 adres werd direct de stroom afgesloten. De verhuurder heeft op last van de gemeente een ander onderkomen gezocht voor de bewoners. Op alle adressen werd informatie opgehaald over arbeidsverhoudingen. De informatie heeft betrekking op betalingen, premies en belasting en geven aanleiding voor verder onderzoek.
Bij de actie waren naast de gemeente ook de politie, de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost en Enexis betrokken.

1reactie

De gemeente gaat in dit jaar in het park aan Distelveld een Krajicek Playground ontwikkelen. In de wijkontwikkelingsplannen Helmond West is een verbetering van het voetbalveld op het Distelveld opgenomen. Eerder is gesproken over een Cruyff Court op deze plek. B&W kiest juist voor een type sportveld om meer sport dan alleen voetbal op deze plek te stimuleren.
Met een sportveld aan het Distelpark in ’t Haagje zijn meer inwoners van Helmond West, jong en oud, in de gelegenheid om te sporten en te bewegen in de openbare ruimte. In die wijk zijn relatief weinig sportaanbieders, een sportveld als een Krajicek Playground is daardoor een meerwaarde.
Het veld wordt samen met de wijkbewoners ontwikkeld en aangelegd. Dit voorjaar worden wijkbewoners uitgenodigd om mee te denken over de invulling van het sportveld. Juist door samen te werken met elkaar wordt er voor een ontwerp gekozen dat draagvlak heeft. Ook Stichting Jibb en de LEVgroep zijn hierbij betrokken. Deze gesprekken vormen de basis voor het ontwerp dat voor de zomer klaar is. De uitvoering staat gepland in het najaar van 2017.
De Krajicek Foundation stelt kinderen in aandachtswijken in staat om dicht bij huis met elkaar te sporten. Dankzij de deskundige en intensieve begeleiding van Krajicek Scholarshippers op de Krajicek Playgrounds, krijgen kinderen de kans zich in een veilige omgeving op een positieve manier te ontwikkelen. Zo zijn zij een inspiratiebron voor andere kinderen in hun buurt. Over het hele land verspreid zijn er 114 Krajicek Playgrounds waar dagelijks meer dan 4.250 kinderen samen sporten en spelen.

2reacties

In een garagebox in Helmond Noord heeft de politie gistermiddag 20 gestolen fietsen aangetroffen. Van 18 stuks was er al aangifte gedaan, van 2 fietsen zoekt de politie nog naar de eigenaar.
De politie vindt dat een geweldig aangiftepercentage: “waar wij altijd hameren op het doen van aangifte, bij (fietsen)diefstal, lijkt dit nu z’n vruchten af te werpen.” De 2 eigenaren die nog gezocht worden, zijn die van een Gazelle herenfiets Chamonix excellent en een Gazelle damesfiets Chamonix comfort. Als dit jouw fiets is: aangifte doen kan via internet of bel met 0900-8844.

1reactie

Een bestuurder van een scootmobiel reed vanochtend vermoedelijk tegen een stoeprand en is met het voertuig omgeslagen en ten val gekomen. Dat gebeurde rond half 12 op de Vossenbeemd op het industrieterrein. Mede-weggebruikers verleende EHBO en een toegesnelde ambulance heeft de man met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

8reacties

Deze en komende maand vindt er onderhoud plaats aan de Stiphoutse bossen om zodoende meer variatie te krijgen. Bomen worden weggehaald zodat de andere bomen meer ruimte krijgen om beter te groeien. Daar waar veel dezelfde boomsoorten staan, komen open plekken. Daardoor kunnen er kruiden en struiken groeien en hebben bomen de kans zich te verjongen.
Voor de bezoekers van de Stiphoutse bossen zijn sommige paden moeilijker begaanbaar of afgesloten tijdens de werkzaamheden.

12reacties

Malgorzata Jozwiak en haar dochtertje Nikola Jozwiak zijn vandaag op het politiebureau als vermist opgegeven door haar man respectievelijk de vader.
Hij was gisteren gaan werken en bij thuiskomst bleek zijn vrouw met kind verdwenen. Ze zouden de woning omstreeks 10.00 uur verlaten hebben met een kinderwagen , een Buggy met lichtgrijze metalen frame en rode stoffen zitje.
Sindsdien is het tweetal niet meer gezien en kan hij ook geen contact meer met hen krijgen. De telefoons van zijn vrouw staan uit. Bij haar vertrek werd nagenoeg niets meegenomen, de vrouw gebruikt antidepressiva die ze ook niet heeft meegenomen.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen van een gevaarlijke situatie, aldus de politie. Maar de politie wil graag de verblijfplaats van de moeder en het kind weten om na te gaan of alles goed met hen gaat. “Tevens is het van belang dat de vader van het kind op de hoogte kan worden gesteld dat het goed gaat met zijn dochter.”


Signalement moeder:

 • 27 jaar oud
 • blank
 • 165 cm lang
 • slank postuur
 • lang zwart haar tot aan de schouders
 • zwarte halflange jas met capuchon
 • blauwe spijkerbroek
 • gouden trouwring met aan binnenzijde de trouwdatum: 22-06-2013
 • witte I phone 5s

Signalement kind:

 • 1½ jaar oud
 • blank
 • donkerbruin haar
 • bruine ogen
 • paarse jas met roze stippen
 • paarse schoenen
 • paarse speen met roze koord

Heb jij informatie over deze vermissing? Weet jij waar Malgorzata Jozwiak met haar dochter verblijft of heb jij hen gezien? De politie vraagt je dan contact met hen op te nemen via 0800-8844 onder vermelding van nummer PL2100-2017034795

In de reacties staan updates.

Vanmiddag bracht wethouder Nathalie van der Zanden een bezoek aan woonzorgcentrum Savant Alphonsus om daar de 100ste deelnemer van het Stadsleerbedrijf in het zonnetje te zetten. Deze deelneemster helpt mee bij crea-middagen van ouderen. “Het is goed om te zien dat de ervaringen van deelnemers positief zijn, ze doen weer mee en ontwikkelen zichzelf. Goed om te horen dat ook hier een mooie leerplek beschikbaar kwam en er een goede match is met de deelneemster vanuit het UWV” aldus de wethouder.
Het Stadsleerbedrijf is er voor mensen die niet op korte termijn aan het werk kunnen. Wanneer een deelnemer zich aanmeldt, kijkt een coach samen met de deelnemer naar een passende leerplek. Daar kan de deelnemer ervaring opdoen, een certificaat halen en nieuwe mensen leren kennen. Het Stadsleerbedrijf heeft diverse leerplekken in de stad, zoals helpen met leuke activiteiten bij een woonzorgcentrum of onderhoud doen aan de skatebaan in de wijk. Het Stadsleerbedrijf is in juni 2016 gestart en is een samenwerking van onder andere de gemeente Helmond, LEVgroep, Senzer, UWV en andere organisaties in de stad.
Deelnemers krijgen een leerplek die aansluit bij hun wensen en waar mogelijkheden zijn om zich verder te ontwikkelen. Leren, ontwikkelen en ontmoeten staat daarbij centraal. Monique van Wieringen, coach bij UWV: “Belangrijk is ook dat we in contact blijven wanneer een deelnemer gestart is zodat we ze ook goed kunnen ondersteunen. Het is goed om te zien dat dat op plekken in de stad goed bevalt, zowel bij deelnemers als bij de maatschappelijke plekken.”

1reactie

Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft vandaag op 2 locaties in Helmond een integrale controle uitgevoerd. Op de ene locatie werd een persoon aangehouden omdat die nog een gevangenisstraf had openstaan. Ook werden mensen aangetroffen die daar niet stonden ingeschreven. Over hetgeen op de tweede locatie werd aangetroffen, zijn in het belang van nader onderzoek (nog?) geen mededelingen gedaan.
Bij deze gecombineerde PIT-actie waren naast de gemeente Helmond ook de politie, vreemdelingenpolitie (AVIM), de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB), de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, uitvoeringsorganisatie Senzer en netbeheerder Enexis betrokken.
Het PIT, de opvolger van het Helmond Interventie Team (HIT), voert acties uit bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving BRP (Basisregistratie Personen), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtreding van wet- en regelgeving. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

1reactie

Afgelopen zaterdag was er rond 02.00 uur een autobrand in Brouwhuis. Vermoedelijk gaat het hier om brandstichting, dat werd vandaag bekend gemaakt.
De brandende auto stond op een parkeervak op de Demerstraat ter hoogte van de kruising met de Rivierensingel. De brandweer die ter plaatse kwam, heeft het voertuig geblust en had de brand snel onder controle. De politie doet verder onderzoek. Er zijn geen bijzonderheden gemeld door omstanders voor, tijdens of na de brand.

5reacties

In een woning van wooncentrum Savant Rivierenhof aan het Hof Bruheze in Brouwhuis is vannacht rond 2.00 uur brand uitgebroken. De brandweer die snel ter plaatse was, had de brand snel onder controle. Het echtpaar dat in de woning op de begane grond woont, had tijdig de kamer verlaten. 1 Van de bewoonsters van een naast gelegen kamer is in een ambulance onderzocht in verband met ingeademde rook maar hoefde niet naar het ziekenhuis.
De brand zou vermoedelijk in de slaapkamer zijn ontstaan. Waardoor de brand is ontstaan is ons niet bekend. De bewoners van de begane grond en de eerste etage zijn tijdelijk geëvacueerd en opgevangen in het restaurant. De brandweer heeft alle kamers geventileerd. Het is niet bekend hoelang de bewoners uit hun kamers moesten blijven. De opgeroepen traumahelikopter is niet nodig geweest.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto’s.

1reactie

De politie pakte vannacht rond 2.15 uur 2 mannen (28 en 27 jaar) uit Helmond en Eindhoven op na een achtervolging en vond vervolgens drugs en wapens.
Surveillerende agenten wilden even daarvoor een scooter met daarop het tweetal controleren op de Bennekelstraat in Eindhoven. De Eindhovense bestuurder van de scooter trok zich echter niets aan van het stopteken van de politie en ging ervandoor. De agenten begonnen daarop een achtervolging die eindigde op de Bayeuxlaan, waar de scooter onderuit ging op het besneeuwde gras.
De bijrijder uit Helmond bleek in het bezit van enkele gripzakjes met harddrugs. Bij de Eindhovenaar werd een vuurwapen met enkele patronen aangetroffen. Daarnaast was hij niet in het bezit van een rijbewijs en had hij teveel gedronken. In zijn woning vonden agenten later nog meer munitie en een stroomstootwapen.

4reacties

De politie is op zoek naar de vermiste 15-jarige Osama Ibrahim uit Helmond. Hij werd vandaag rond 13.00 uur voor het laatst gezien in de buurt van de Heistraat. Nadat Osama naar school was geweest, is er nog kort telefonisch contact geweest door de ouders met Osama. Na dit gesprek ontbreekt echter ieder spoor.
Osama is ongeveer 1,65 meter en heeft een normaal postuur. Hij heeft kort krullend/golvend zwart haar en een licht getinte huidskleur. Hij droeg een lichtblauwe spijkerbroek, een fel groen shirt met opdruk met daar overheen een zwarte winterjas met aan de capuchon een lichte bontkraag. Hij heeft een zwarte schooltas bij zich.
Heb je informatie over deze vermissing, dan vraagt de politie om contact met hen op te nemen via 0900-8844 of bij spoed 112 (registratienummer 2017029154).

1reactie

De parkeereis voor nieuwe horeca- of retailinitiatieven in bestaande gebouwen in het Centrum is sinds gisteren vervallen. Met deze eerste concrete stap in de uitvoering van het Centrumperspectief wil B&W een bijdrage leveren om de leegstand van panden op te lossen.
Tot op dit moment gold de eis dat deze ondernemers het parkeren op het eigen terrein moesten oplossen. Omdat dat in veel gevallen onmogelijk is, konden er als alternatief parkeerplaatsen worden afgekocht à 7.500 euro per parkeerplaats. De gemeente verplichtte zich dan de parkeerplaats elders in het Centrum aan te leggen.
Wethouder Erik de Vries: “In januari heeft de gemeenteraad het Centrumperspectief aangenomen. Ik heb toen al aangekondigd dat ik haast wil maken met de uitvoering. Het aanpakken van de leegstand is 1 van de speerpunten. We hebben de afgelopen jaren gezien dat de parkeereis in het centrum belemmerend kan werken waardoor interessante horeca- of retailinitiatieven soms niet van de grond komen. Dat is zonde. Daarom laten we de parkeereis bij functiewijziging van een pand in elk geval tot eind 2019 vervallen. We hopen en verwachten dat dit de drempel verlaagd voor nieuwe ontwikkelingen in het centrum en dus ook helpt om de leegstand te bestrijden.” De gisteren in werking getreden Beleidsregel Parkeernormen Helmond 2017 vervangt de Beleidsregel Parkeernormen 2007 (pdf). In de oude norm zie je het geëiste aantal parkeerplaatsen per 100 m² bedrijfsoppervlak bij de verschillende soorten activiteiten in het Centrum en de rest van de stad. Dit systeem werd destijds bedacht om de parkeerproblemen te verkleinen vanuit de gedachte ‘wie zorgt dat er extra parkeerplaatsen nodig zijn, moet daar voor zorgen’.
In de Helmondse parkeergarages is nu voldoende capaciteit om de extra parkeerders op te vangen. In elk geval tot de City-parkeergarage eind 2019 sluit omdat het gebouw gesloopt wordt. Daarom geldt de maatregel vooralsnog tot eind 2019. Daarna wordt de situatie opnieuw bekeken.

1reactie

Een 57-jarige vrouw uit Helmond bood gelegenheid aan anderen om hennep in haar woning te kweken. Hiervoor legde de rechtbank in Den Bosch haar vandaag een taakstraf op van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 week. De rechtbank spreekt haar vrij van schuld aan een brand in haar woning en diefstal elektriciteit.
De politie trof in de toenmalige woning van de vrouw in Eindhoven een hennepkwekerij aan met 234 planten. De vrouw stelde haar woning tussen oktober 2015 en januari 2016 beschikbaar aan anderen om hennep te kweken.
Volgens de officier van justitie kon de vrouw de brand die op 29 januari 2016 in de woning ontstond verweten worden. In de woning was namelijk een onveilig aangelegde illegale elektrische installatie die gebruikt werd om illegaal stroom te tappen voor de hennepkwekerij. De rechtbank constateert dat de officier van justitie geen forensisch onderzoek liet uitvoeren naar de oorzaak van de brand. Volgens een voorlopige conclusie van een deskundige ontstond de brand zeer waarschijnlijk door een zeer heet geworden transformator in de trapkast. In het latere rapport van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, waaraan ook de deskundige meeschreef, staat dat de precieze oorzaak van de brand niet kan worden vastgesteld. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat er een causaal verband is tussen de aanwezige hennepkwekerij of de daarvoor aangelegde elektrische installatie en de brand. Er is daarom onvoldoende bewijs dat de brand aan de eigenaresse van de woning kan worden verweten. De rechtbank spreekt de vrouw dan ook vrij van dit feit.
De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf onder meer rekening mee dat de vrouw toestond dat er een hennepkwekerij in haar woning aanwezig was. Daarnaast ontstond er (brand)gevaar voor de omgeving en omwonenden door de kwekerij met ondeskundig aangelegde elektriciteitsinstallatie. Dit is in dit geval des te kwalijker nu de kwekerij in een tussenwoning was opgezet en er ook daadwerkelijk brand is uitgebroken. Er is weliswaar onvoldoende bewijs dat de brand is veroorzaakt door de kwekerij, maar een verband lijkt zeker niet uitgesloten.
De rechtbank legt de celstraf voorwaardelijk op om de vrouw ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan. Aan deze straf koppelt de rechtbank als bijzondere voorwaarden dat ze zich moet laten begeleiden door de reclassering en moet melden bij de verslavingszorg.

1reactie

Zondag rond 18.00 uur werd iemand op de Burgemeester van Houtlaan beroofd onder bedreiging van een mes. Na dat misdrijf vluchtte de dader op een wit-zwarte mountainbike richting de Wethouder Ebbenlaan.
De dader is nog niet aangehouden. Hij is ongeveer 1,70 meter lang, heeft een normaal postuur en kort haar. De politie heeft de zaak in onderzoek. Als je hen daarbij kunt helpen, bel dan naar 0900-8844.

4reacties

Vannacht heeft er rond 3.05 uur brand gewoed in een bestelauto aan de Jan van Goyenlaan in Helmond Noord. De auto, die geparkeerd stond op de afrit van het bejaardentehuis de Pannehoeve, is door nog onbekende reden gaan branden. Hoewel de brandweer de brand snel onder controle had, moet de auto als verloren worden beschouwd.
Het is de zesde auto binnen 2 kilometer die in in een periode van 3 maanden door vlammen werd verwoest. Nummer 5 was nog geen 3 weken geleden, de eerste in die reeks was op 2 november.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties staat een update.

?>