Buiten is het 10 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 71.791 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Nieuw Helmonds nieuws

2reacties

Met dank aan een alerte passant kon wijkagent Gerrit van Zanten 2 personen op heterdaad aanhouden. “Tja…als je dan ergens spullen jat en richting Aarle-Rixtel rijdt, dan ben je van mij!” zo twitterde deze wijkagent van Aarle-Rixtel daarna.
De passant had 112 gebeld bij het zien van een verdachte situatie op een bouwterrein aan het Verliefd Laantje (vlakbij Aarle-Rixtel).

Gisteren kreeg Ad de Kroon de erepenning van de provincie Limburg van de gouverneur. Dat gebeurde bij zijn druk bezochte feestelijk afscheid als algemeen directeur van die provincie. Hij bereikte 7 jaar na zijn aantreden in Maastricht de pensioengerechtigde leeftijd. Een maand geleden zette deze Helmondse baas van de Limburgse provincie-ambtenaren zijn laatste handtekening in die functie.
Voorafgaand aan zijn laatste baan was Ad de Kroon maar liefst 14 jaar gemeentesecretaris van Helmond. Tijdens die afscheidsreceptie in 2010 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ad werd in 1951 geboren en woont in Stiphout, zijn gammende zoon Jos fungeerde ooit in onze kennisquiz.

4reacties

De politie is op zoek naar 2 jongemannen die gistermiddag een 56-jarig vrouw hebben mishandeld op de Vlierdense Bosdijk in Brouwhuis. Dat gebeurde zonder enige reden aldus de politie
Tussen 15.45 en 16.00 uur liep het slachtoffer over de Vlierdense Bosdijk met haar 2 hondjes. Ter hoogte van de N270/Wolfsputterbaan keerde zij om en liep terug richting de Rivierensingel. Op de Vlierdense Bosdijk ziet zij dat een scooter met hierop 2 jongemannen haar tegemoet komt. In het voorbijrijden schelden de 2 haar uit. Toen de vrouw daarop reageerde, stopten de jongemannen en werd zij door de bestuurder van de scooter in haar maag gestompt. Door het harde slaan valt zij op de grond. Eenmaal op de grond wordt zij opnieuw geslagen door de bijrijder. Het slachtoffer liep daarbij meerdere kneuzingen en schrammen op. Zij deed inmiddels aangifte bij de politie die de zaak hoog opneemt en een onderzoek instelt naar deze openlijke geweldpleging.
Het signalement van verdachte 1: hij is de bestuurder van de scooter, ongeveer 20 jaar, donker bruine ogen, kort donkerbruin haar en gekleed in een zwarte broek en een donkerblauwe jas met capuchon en grijze bontkraag.
De tweede verdachte is de bijrijder van de scooter en ook hij is ongeveer 20 jaar. Deze man heeft donkerbruine ogen, donker haar met stekels aan de bovenkant en gekleed in een zwarte broek en een donkergroene jas met capuchon en bontkraag.
Het duo reed op een blinkend zwarte retro scooter. Deze scooter had geen windscherm. Aan beide zijde van de scooter zaten spiegels. De 2 daders  droegen geen helm.
De politie komt graag in contact met getuigen en mensen die op andere wijze over informatie beschikken. Er kan worden gebeld met 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Ook via het Meldformulier van de politie en via M-Online kan informatie worden gedeeld. Het referentienummer is 2017059878.

Prof. Dr. Eveline de Bont treedt per 1 juni aan als lid van de raad van bestuur van het Elkerliek ziekenhuis. Samen met huidig bestuurslid Jean-Pierre van Beers vormt zij dan de tweehoofdige raad van bestuur. Zoals eerder aangekondigd, vertrekt Betty van de Walle, bestuursvoorzitter van het Elkerliek, per 1 mei.
Eveline de Bont is hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder de kinderoncologie-hematologie bij de Faculteit Medische Wetenschappen van het UMCG Groningen. Sinds 2009 is zij hoofd van de afdeling Kinderoncologie/Hematologie in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG.
Dit nieuwe bestuurslid werd in 1960 geboren in Helmond en studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij vervolgde haar opleiding tot kinderarts aan de Rijksuniversiteit Groningen en werd kinderarts/oncoloog/hematoloog in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. In 1999 promoveerde zij bij de RUG. Sinds 2001 volgde zij diverse leidinggevende en bestuurlijke opleidingen.
Haar visie op de “patiënt centraal”, patiëntveiligheid en zorginnovaties is van toegevoegde waarde voor het Elkerliek, aldus het ziekenhuis. Eveline de Bont: “Ik vind het een uitdaging om samen met de medewerkers de zorg voor iedere patiënt goed te organiseren. Ik lever graag een bijdrage aan de ingezette koers en ambities van het Elkerliek ziekenhuis en wil samen met alle betrokkenen verder bouwen aan een toekomstgericht en sterk ziekenhuis.“
Pieter van Geel, voorzitter raad van toezicht van het Elkerliek, heeft er alle vertrouwen in dat ze past bij de mensgerichte cultuur van het ziekenhuis. “Eveline de Bont staat bekend om haar inspirerende, motiverende leiderschap stijl en creativiteit. De raad van toezicht is ervan overtuigd dat zij samen met Jean-Pierre van Beers een sterk team zal vormen.”

3reacties

Bij Kapsalon Mary aan de Herenlaan 123 in Brandevoort vond rond 11.30 uur een overval plaats. De overvaller is een kalende, brildragende Nederlandse man van rond de 60 jaar. Er raakte niemand gewond. De politie doet onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Wie meer weet kan hen bellen op 0900-8844.

In de reacties hieronder staan updates.

7reacties

we waren ter plekke in 2015Vanochtend om 06.23 uur legde de Helmondse ijsvogel haar eerste ei dit jaar. Met haar mannetje nestelt zij in een oeverwand van de Aa in natuurgebied Stipdonk. “Het zat eraan te komen, ze zat al ochtenden steeds een tijdje op proef in het nest” liet de ervaren Pooh van Stichting Natuurkanaal vanochtend enthousiast weten.
Voor wie de live-uitzending vanochtend op het Natuurkanaal heeft gemist, hieronder 2 filmpjes. Helaas voor de kijker draait het vrouwtje zich in het eerste filmpje op het moment suprême om. Haar laatste inspanning waarbij zij het ei eruit perst, is daardoor niet zichtbaar. De snelle begroeting van het ei enkele minuten later door haar mannetje in het tweede filmpje, moet dat goedmaken.

2reacties

Onze stad telt duizenden mantelzorgers. Sommigen doen hier en daar een boodschap of een klusje in huis, voor de ander is het een dagtaak. Mantelzorgers verdienen het om gezien en ondersteund te worden vinden zowel de gemeente als Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van LEVgroep. Daarom brengt dit steunpunt speciaal voor Helmondse mantelzorgers een magazine uit. Dinsdagavond wordt het eerste exemplaar van het mantelzorgmagazine overhandigd aan de mantelzorgers die geïnterviewd zijn voor deze uitgave. Dat gebeurt in wijkhuis De Fonkel aan de Prins Karelstraat.
“Dit mantelzorgmagazine is er om extra aandacht te vragen voor mantelzorgers en waardering uit te spreken voor het werk dat zij verrichten. Zij verdienen het om gezien te worden. Verder willen we ze informeren. Er zijn tal van initiatieven die het werk van mantelzorgers kunnen verlichten. Van lotgenotencontacten en cafés tot vrijwilligers die af en toe bij kunnen springen.” Aan het woord is Lies van Houtem van het Steunpunt Mantelzorg. Zij zet zich sinds jaar en dag in om mantelzorgers te ondersteunen en is blij met het magazine. “Het is een mooie mix van inspirerende, persoonlijke verhalen met praktische tips die mantelzorgers écht verder kunnen helpen. Ik denk dat we heel tevreden mogen zijn met deze eerste editie.”

In juli gaat een tiental jongeren vanuit de Bethlehemkerk in Helmond Noord 2 weken naar Moldavië. Niet om daar met drankjes bij het zwembad of in de lokale kroegen te vertoeven, maar om hun handen uit de mouwen te steken voor het goede doel. Met 3 begeleiders gaan zij naar dat land tussen Roemenië en Oekraïne om er een kinderkamp te organiseren. Ook bouwen ze een keuken zodat zoveel mogelijk kinderen voortaan een warme maaltijd krijgen.
“Het verwezenlijken van deze reis en de projecten kunnen we niet alleen,” vertelt Marie Klok van ‘team Moldavië’. “Om deze reis werkelijkheid te maken, moeten wij een bedrag van 26.000 euro inzamelen.” Hiervoor bedachten zij acties zoals het organiseren van een diner bij Brownies & downieS aan de Markt, een sponsorloop en een goederen- en dienstenveiling. Inmiddels werd al ruim 11 duizend euro ingezameld met onder andere een kerstmarkt, een stamppot-avond en auto’s wassen. Marie zit op het Jan van Brabant College aan de Molenstraat en hoopt daar dat bedrag verder te verhogen met het inzamelen van oude en kapotte mobieltjes.
Waarom eigenlijk Moldavië? “Dit is het armste land van Europa met veel problemen zoals alcoholisme, geweld en zwerfkinderen” legt Benny Geerings uit. “Daarom gaan wij via de organisatie Livingstone naar de stad Soroca. Door het bouwen van een keuken kunnen in de toekomst hopelijk veel kinderen een warme maaltijd krijgen en tijdens het kinderkamp willen we de kinderen de hardheid van hun dagelijkse leven even laten vergeten.”

11reacties

Afgelopen zaterdag werd ’s avonds rond 20.30 uur een winkel aan de 3e Haagstraat overvallen. De dader in rood trainingspak bedreigde daarbij een medewerkster met mes en maakte geld en sigaretten buit.
Gisteren werd bij de politie aangifte gedaan van deze overval in ’t Haagje. Het politie-onderzoek is gaande meldt wijkagent Henny Gehem zojuist via Twitter.

7reacties

Vandaag is de gemeente gestart met werkzaamheden aan de Binnen Parallelweg en de Verlengde Stationsstraat. De bestaande rijweg wordt daar ingericht als een fietsstraat. Dit is een straat die ingericht is als fietsroute, maar waarop ook auto’s zijn toegestaan. De werkzaamheden duren ongeveer 6 weken. De gemeente belooft haar uiterste best te doen om ervoor te zorgen dat woningen en bedrijven tijdens de werkzaamheden gewoon bereikbaar zijn.
De fietsstraat Binnen Parallelweg maakt onderdeel uit van de snelfietsroute Helmond – Eindhoven. Deze route loopt vanuit het station Helmond naar station Eindhoven parallel aan de noordzijde van het spoor. Het is een breed fietspad voorzien van rood asfalt. Daarnaast is het uitgangspunt van de snelfietsroute dat fietsers waar mogelijk andere wegen ongelijkvloers kruisen of voorrang hebben. Deze snelfietsroute wordt in delen aangelegd en vele delen zijn reeds aangelegd. Met het aanpakken van de Binnen Parallelweg is weer een schakel van deze route voltooid.

3reacties

Rond 2 uur vannacht hield de politie 2 Helmonders aan op het Stephanusplein in Helmond West. Deze mannen van 29 en 30 jaar worden verdacht van het stelen van diverse tuinmeubels. Het duo werd ingesloten voor verder onderzoek.
Van de tuinstoel op de foto heeft de politie nog geen eigenaar kunnen traceren. De politie zou het fijn vinden als die even belt naar 0900-8844 (referentienummer: 2017056927).

13reacties

Rond 06.30 uur vanochtend pleegden 2 daders een overval op een huis in de Hemelrijksestraat in de Binnenstad. Er vielen geen gewonden. Of er iets werd buit gemaakt maakte de politie zojuist (nog) niet bekend.
Heb je iets gezien, dan vraagt de politie hen te bellen op 0900-8844.

Zodra we foto’s en/of meer informatie hebben, plaatsen we dat in de reacties hieronder.

37reacties

Rick van Rijsingen uit de Annawijk kreeg gisterenmiddag rond 16.45 uur de melding dat een reanimatie nodig was op het station in Helmond. Omdat hij geregistreerd is als burgerhulpverlener via de Hartstichting, kreeg Rick die melding en snelde hij naar het station. Hij begon als eerste de reanimatie, even later geassisteerd door de politie en ambulancepersoneel.
Kort daarna ademde de 53-jarige man uit Delft weer zelfstandig en kwam hij zelfs volledig bij bewustzijn, zo laat de politie weten. Ondersteund door het ambulancepersoneel kon hij daarna naar de ambulance lopen. De Delftenaar verblijft nog in het ziekenhuis maar maakt het naar omstandigheden goed. Vandaag overhandigde wijkagent Jeroen Loohuis de Helmondse held een bloemetje voor zijn hulp en succesvolle reanimatie. Rick geeft zelf reanimatie-cursussen.

2reacties

Met zwaar vuurwerk is de motorkap van een auto in de Sperwerstraat in Helmond Noord maandagnacht opgeblazen. Dat gebeurde tussen 02.25 en 02.30 uur. De auto is total loss aldus wijkagent Rob Matthijsse.
Weet je daarvan meer, dan hoort de politie het graag van je op 0900-8844. Melding daarvan maken in een reactie mag natuurlijk ook.

In een reactie hieronder staat een update.

4reacties

Op de Europaweg is aan het eind van de middag een auto achterop een motor gereden. Die motor zit nu vast aan die auto, curieus natuurlijk. De jongeman, die niet gewond raakte, was net voor het eerst dit jaar weer op de motor gestapt.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties staat een update.

9reacties

Dit jaar zal de voorjaarskermis 11 dagen duren. Van vrijdag 7 tot en met maandag 17 april (Tweede Paasdag) staan er zo’n 50 attracties opgesteld op de Markt, het Ameideplein, de Watermolenwal, het Speelhuisplein, het Havenpark en langs de Havenweg. Vorig jaar werd de voorjaarskermis al verlengd van 7 naar 10 dagen.
De kinderattracties kosten ook dit jaar weer 1,50 euro (10 ritten voor een tientje) en bijna alle andere attracties 2 euro, zo laat de gemeente weten.

De zomerkermis duurt dit jaar weer 7 dagen en wordt gehouden van donderdag 6 tot en met woensdag 12 juli.

In de reacties staat een update.

4reacties

Zowel Loes van Engelen-Hendriks, Toos Hollestelle-van Lierop, Ricky Wilbers-van der Linden als Door van Zelst-Broens ontvingen uit handen van wethouder Margreet de Leeuw de vrijwilligerspenning. Zij kregen die vanmiddag tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van de blindensoos van het Rode Kruis afdeling Helmond. Hun onvermoeibare vrijwillige inzet gedurende vele jaren was voor B&W aanleiding hen de vrijwilligerspenning  van de gemeente Helmond toe te kennen.
In de blindensoos komen elke week zo’n 25 blinden en slechtzienden bij elkaar in verenigingsgebouw De Schabbert in Helmond Noord voor diverse activiteiten. Zo worden daar kranten voorgelezen, spelletjes gedaan en wordt er gewandeld in natuurgebied de Bundertjes of winkelcentrum De Bus. Deze activiteiten kunnen alleen plaatsvinden met de inzet van vrijwilligers. Sinds de start van de blindensoos zijn Door, Loes Ricky en/of Toos wekelijks aanwezig om te helpen bij deze activiteiten.
Zodra we ’n foto van de uitreiking hebben, zetten we die in een reactie hieronder.

1reactie

Vannacht arresteerde de politie een man die verdacht wordt van het stelen van onderdelen van auto’s bij een autobedrijf aan de Lage Dijk op het industrieterrein.
De politiesurveillance was door een particuliere alarmcentrale gewezen op 2 mannen die zich verdacht ophielden bij het autobedrijf. 1 Van hen, een 30-jarige man uit Litouwen, kon in zijn auto worden klemgereden en gearresteerd. Er werd een speurhond ingezet om de andere persoon op te sporen, maar zonder resultaat. De Litouwer is ingesloten. Zijn auto is in beslag genomen.

1reactie

gravure van Gesner in 1569Er is een eeuwenoud botje van een kalkoen gevonden in het Helmonds kasteel. Die vondst trekt de aandacht. Het blijkt namelijk 1 van de vroegste bewijzen dat er in de 16e eeuw al kalkoenen in Nederland waren. Dat nieuws meldde Museum Helmond zojuist.
Het botfragment werd afgelopen najaar gevonden in de puinfundering onder de kasteelmuur, gebouwd kort na de kasteelbrand van 1549. Deze muur in de westelijke vleugel is doorgebroken voor de aanleg van een nieuwe invalidenlift. Voor de ongelovigen onder ons: het unieke botje is te zien in Erfgoedhuis in Eindhoven.
In de 16e eeuw was ons kasteel de thuisbasis van de adellijke familie Van Cortenbach. Tijdens zijn verblijf aan onder andere het hertogelijk hof in Brussel, kwam kasteelheer (van 1534 tot 1560) en legeraanvoerder Joost van Cortenbach vast en zeker in aanraking met allerlei exotische diersoorten waaronder de kalkoen. Deze vreemde vogel die oorspronkelijk uit Amerika komt, viel op door zijn uiterlijk en formaat, en smaakte ook nog eens erg goed. Mogelijk bracht Joost de kalkoen mee naar het kasteel in Helmond.
Tijdens het archeologisch onderzoek in het kasteel werden ook diverse scherven van aardewerk en steengoed (gedateerd 1500-1550) en botresten van slacht- en pluimvee (runderen, varkens, schapen en kippen) aangetroffen.

?>