4reacties

120 Uur taakstraf voor 12 bedrijfsinbraken

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 34-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijftien maanden. De man pleegde twaalf bedrijfsinbraken en deed vier pogingen daartoe.
De verdachte pleegde de inbraken tussen december 2011 en oktober 2012 bij onder meer winkels en bedrijven in Helmond en Zwolle. Hij leefde in die periode op straat en haalde spullen weg om te kunnen voorzien in zijn levensonderhoud.

De rechtbank in Den Bosch houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat inbraken de benadeelden veel overlast en rompslomp bezorgen. De verdachte heeft zich hier niets van aangetrokken. Bovendien blijkt uit zijn strafblad dat hij vanaf 2004 met regelmaat is veroordeeld voor het plegen van inbraken. De hoeveelheid strafbare feiten en de recidive rechtvaardigen een lange gevangenisstraf. De rechtbank ziet echter bijzondere omstandigheden om dit niet te doen. De verdachte heeft de inbraken toegegeven en zijn volledige medewerking aan het onderzoek verleend. Daarnaast zijn de persoonlijke omstandigheden van de man zodanig positief veranderd (hij heeft werk, een woonruimte, een stabiele relatie met zijn vriendin en lost zijn schulden af), dat de rechtbank verwacht dat zijn gedrag blijvend is verbeterd. De samenleving is er bij gebaat dat de man de ingeslagen weg voortzet. De rechtbank legt hem daarom geen onvoorwaardelijke celstraf op, want dit zou de positieve ontwikkelingen vrijwel zeker tenietdoen. De officier van justitie eiste een taakstraf van 240 uur. De rechtbank halveert deze taakstraf, omdat dit mogelijk een te hoge belasting voor de man zal opleveren, gelet op zijn huidige lange werkdagen. Omdat de taakstraf is gehalveerd, krijgt de man echter wel een hogere voorwaardelijke straf opgelegd.
De verdachte moet de benadeelden een schadevergoeding betalen van in totaal 2.419 euro.
De volledige uitspraak van de rechtbank.