Buiten is het 19 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 103.322 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 26-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 109 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 100 uur. Een 22-jarige man uit Gemert krijgt 120 dagen jeugddetentie, waarvan 110 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur. De verdachten vernielden met zwaar vuurwerk een coronatest- en behandellocatie in Beek en Donk. Vanwege bijzondere persoonlijke omstandigheden hoeven de 2 niet meer terug naar de gevangenis.
De unit was kort voor het vooral in november 2020 buiten vóór een huisartsenpraktijk geplaatst om daar coronapatiënten geïsoleerd te kunnen behandelen en om coronatesten af te nemen. De verdachten kwamen kort na middernacht bij de testlocatie aan en staken daar enkele Cobra’s af. Ze legden dit zware vuurwerk onder meer onder de rolluiken van de ramen van de testunit. Hierdoor werden onder meer deze rolluiken en de ramen verwoest en raakte het interieur zwaar beschadigd.
Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat het voorval gebeurde op het moment dat de samenleving in volle omvang werd geconfronteerd met de coronapandemie. De aanslag kwam landelijk in het nieuws en bracht alom geschokte reacties teweeg. De rechtbank begrijpt dat de coronamaatregelen van de regering zeer ingrijpend zijn en bij diverse groepen in de samenleving boosheid en frustratie oproepen. Maar dit wil niet zeggen dat deze gevoelens mogen leiden tot vernieling. Daarbij komt dat de verdachten ervoor kozen een testunit, van belang voor de bestrijding en beheersing van de pandemie, te vernielen. Dit acht de rechtbank zeer kwalijk. Voor de medisch hulpverleners voelde het voorval als een dolksteek in de rug. Zij werden op dat moment al lange tijd zwaar belast en werden voortdurend geconfronteerd met de heftige gevolgen van corona, waaronder veel sterfgevallen.
De rechtbank is met de officier van justitie van oordeel dat gelet op de ernst van het door de verdachten gepleegde feit in principe een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend is. Gelet op de bijzondere persoonlijke omstandigheden hoeven beide verdachten niet meer terug naar de gevangenis. In het voordeel van het duo weegt mee dat zij een mediationtraject hebben gevolgd met de huisarts en persoonlijk aan hem spijt hebben betuigd. Dit is door de huisarts als oprecht gemeend ervaren en ook door hem aanvaard.
Daarnaast is bij de 22-jarige man volgens een psychiater sprake van zwakbegaafdheid en een stoornis in het autismespectrum. Gelet hierop past de rechtbank bij hem het jeugdstrafrecht toe. Volgens een psycholoog is bij de andere verdachte sprake van een licht verstandelijke beperking en is ook hij daardoor verminderd toerekeningsvatbaar. De reclassering spreekt bij hem over een verstandelijk beperkte man met minimale copingvaardigheden, die naar verwachting zijn gehele leven een vorm van begeleiding nodig zal hebben om te kunnen functioneren. De rechtbank wil ook deze verdachte geen langere celstraf opleggen dan de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht (11 dagen), omdat dit zijn inmiddels ingezette hulpverleningstraject zou doorkruisen. Hij zette daarin positieve stappen (begeleid wonen, gestopt met gebruik van harddrugs en betaald werk).
De rechtbank heeft daarbij ook meegewogen dat de huisarts heeft aangegeven dat hij voor alles wil dat het goed gaat met deze jongens. En dat hij geen meerwaarde ziet in een celstraf, maar dat volgens hem de nadruk zou moeten liggen op hulpverlening. De rechtbank koppelt in het geval van de 26-jarige verdachte dan ook een aantal bijzondere voorwaarden aan zijn voorwaardelijk strafdeel. Zo moet hij zich verder laten behandelen door een forensische zorginstelling en moet hij onder meer blijven meewerken aan beschermd wonen.
Tot slot moeten het duo schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 5.500 euro.

De volledige uitspraak van de rechtbank inzake de Helmonder.

7 reacties:

In eerste instantie denk je; nou, die zijn wel erg goed er vanaf gekomen.
Maar met alle uitleg ziet het er wat duidelijker en begrijpelijker uit.

Er zijn wel eens mensen voor minder heel wat jaren opgeborgen.

Mooi ook de rol van die huisarts, zonder zijn inbreng had dit heel anders kunnen aflopen.

Beantwoorden

Volgens een psycholoog is bij de andere verdachte sprake van een licht verstandelijke beperking en is ook hij daardoor verminderd toerekeningsvatbaar. De reclassering spreekt bij hem over een verstandelijk beperkte man met minimale copingvaardigheden, die naar verwachting zijn gehele leven een vorm van begeleiding nodig zal hebben om te kunnen functioneren.

Als je naar de protesten, het niveau van de berichten van wappies en ook dit nieuwsbericht kijkt lijkt het er toch op dat wappies vooral last hebben van het gebrek aan intelligentie. Je ziet ook dat ze maandenlang langer doen voordat ze de genuanceerde berichten vanuit het RIVM begrijpen. Ze trappen keer op keer in fake news en zijn vooral boos.
Ik denk dat de onderklasse steeds bozer wordt omdat de bezuinigingen van Rutte en Balkende zich vooral gericht heeft op deze groep. Eerst door flink te bezuinigen op het bijzonder onderwijs maar ook door de bezuinigingen op politie, sociale voorzieningen en daklozenopvang.

Gelukkig hield de rechtbank rekening met deze omstandigheden. Een goede rechter kijkt wat mij betreft vooral naar hoe je recidive gedrag kan voorkomen en het lijkt erop dat deze mannen voortaan 2x nadenken voordat ze zoiets geks bedenken.

Beantwoorden

@Rick op vrijdag 23 juli 2021 om 13:39:

Een goed onderbouwde reactie die precies aangeeft wat het gevaar is van je niet (kunnen?) verdiepen in de materie…

Beantwoorden

@Rick op vrijdag 23 juli 2021 om 13:39:

Oh, dus jij weet precies wat fake nieuws is? Of is het zo dat jij denkt “als ik het niet lees of wil lezen c.q. horen is het fake”… De arrogantie druipt er vanaf.
Heel bekrompen Ideeën hou jij eraan over.

Beantwoorden

@Twanneman

Ik vind het niet arrogant om naar experts te luisteren die jarenlang gestudeerd hebben op het hoogste niveau die zich kapot werken om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over dit nieuwe virus.
Ik vind het wel arrogant om tegen al die knappe koppen te zeggen: ik heb 2 jaar op internet wat rondgekeken en daarin volg ik de visie van een dansleraar en een mislukte talkshowhost en ik schuif de vakkennis van tienduizenden virologen wereldwijd gewoon opzij. En dan mij arrogant noemen! Als je nou eens zelf een keer zou gaan studeren dan zou je pas erachter komen hoe arrogant het van jou is om al die kennis en kunde van onze knapste koppen opzij te schuiven.
Daarnaast heb je ook een bijdrage gedaan aan het fake news: volgens jou was het zeker dat de avondklok nog jaren zou bestaan, de horeca zou volgens jou veel langer dicht blijven en je hebt niet alleen beweerd dat de vaccins niet werken, maar ook dat ze gevaarlijk zijn. Het is heel erg duidelijk op al die gebieden hoe ver jij er naast zit. Doet me een beetje denken aan de flat-earth society die blijven ook maar arrogant zeggen dat ze gelijk hebben als het ene na het andere bewijs hun ongelijk aangeeeft.

Beantwoorden

@Rick op maandag 26 juli 2021 om 11:28:

Volledig met je eens. Je wordt hier op de weblog nogal snel als ‘arrogant’, ‘drammerig’ etc. genoemd als je een mening met feiten onderbouwt. Het is tegenwoordig ook heel modern om tegen wetenschappers, journalisten en media te ageren: zeker als je hun mening niet wil snappen of ze niet strookt met je beleving uit de kroeg of Telegraaf. Liever ‘vrijheid van meningsuiting’ en zomaar wat willen roepen, in plaats van eens luisteren naar mensen die werkelijk onderzoek doen en niet zomaar wat roepen, maar onderzoek onderbouwen.

Beantwoorden

@Rick op maandag 26 juli 2021 om 11:28:

We zullen zien….

Blijf vooral NPO en RTL4 kijken, daar steek je wat van op zullen we maar zeggen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *