2reacties

Louis Coolen houdt van Helmond

Louis Coolen is in Nuenen geboren op 12 januari 1952. De meeste Nuenenaren trekken meer naar Eindhoven terwijl de oud-coach meer een hang naar Helmond heeft. Dat was als jonge jongen al toen hij op 16-jarige leeftijd in Helmond naar de MTS ging. De clubman gaf ook 20 jaar gymles in Helmond op de Deurneseweg op de SBBO bij Christus Koning en later in de Keizerin Marialaan op jawel de MTS. Hoewel Louis geen Helmonder is, houdt hij van onze stad. “Over Helmonders wordt landelijk wel eens minderwaardig gedaan. Lariekoek! Helmonders hebben een volksmentaliteit volgens het gezegde ruwe bolster, blanke pit. In feite is het credo van Helmond Sport Grauwte Smoel, Ginne Skrik op iedere echte Helmonder van toepassing!”

De man met het rood/zwarte bloed kan het weten, hij heeft veel van onze aardbol gezien en kwam een hoop mensen tegen. “Goed voor je mensenkennis!”, aldus Coolen. Reeds op jonge leeftijd maakte hij een wereldreis. Dat was in het beginstadium van zijn voetbaltijd bij Helmond Sport. Als voetballer kwam hij in 1974 bij Helmond Sport na eerst bij RKSV Nuenen en later in de jeugd van PSV te hebben gevoetbald. “In onze tijd voetbalden er vooral jongens uit de regio zoals Gerrie van Melis, Toon Honings, Lambert Kreekels en Tonnie Beekmans. Scouten door heel het land, laat staan door heel de wereld, bestond toen nog niet.” Louis brak door als middenvelder onder het regime van Jan Notermans. “We hadden een uitstekend middenveld met Hennie van de Ven, Hans Strijbosch en mijzelf.” Over Notermans zegt de technisch manager: “We hadden groot respect voor hem als oud-international en het was een coach die zijn spelers vertrouwen gaf.” Op 16 april 1980 sloeg het noodlot toe. Louis kreeg een doodschop in de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Een dag na de verjaardag van zijn vader. Een overtreding die rood verdiende. Het was tevens zijn laatste wedstrijd voor Helmond Sport. Wie die doodschop gaf?… Jan van Dijk, de latere trainer van Helmond Sport. Robert Cox, die toen nog op de reservebank zat, nam de plaats in op het middenveld. Inderdaad ja, dezelfde Rob Cox die later samen met Jac Edelbloedt en Hans Strijbosch het legendarische middenveld vormde in het kampioenselftal. Daar had Louis kunnen staan.

De oud-speler deed ondertussen zijn CIOS- en ALO-opleiding en werd coach bij Nuenen en later bij SC Helmondia. In 1986 eindigde hij met deze club uit de 4de Klasse KNVB op een gedeelde eerste plaats. De beslissingswedstrijd om het kampioenschap tegen Liessel werd helaas verloren.

In 1988 keerde het clubicoon, op aandringen van manager Rini van Loon, terug bij Helmond Sport. Hij begon als assistent-coach onder trainer Dick Buitelaar. In 1989 werd Frans Körver oefenmeester, die bleef tot 1992. “Körver was een teambuilder die spelers mentaal sterker kon maken.”
Begin 1993 ruilde Körver met Henk Rayer van FC VVV van club. Rayer werd bij de Helmonders echter al na een maand ontslagen. Toen werd Louis met succes tijdelijk hoofdcoach.

De Nuenenaar was verder actief bij amateurclub UDI´19 waarmee hij 3 jaar lang in de top van het amateurvoetbal werkte.

In 1995 na het ontslag van Jan Pruijn werd Louis hoofdcoach. Hij was namelijk inmiddels in het bezit van het diploma Coach Betaald Voetbal. Een droom werd werkelijkheid. Dit deed hij de volle 5 jaren, een opmars naar de hoogtijdagen begin deze eeuw. Helmond Sport bereikte in het seizoen 1996-1997 voor de KNVB beker de halve finale. Die verloor het elftal tegen SC Heerenveen. In het seizoen 1998-1999 behaalde Helmond Sport onder zijn bewind de 4de plek in de Eerste Divisie wat recht gaf op de nacompetitie. 

Het clubicoon vertrok naar Roda JC om te gaan werken onder Jan van Dijk. Van Dijk toonde zich sportief en bood Louis zijn excuses aan vanwege de doodschop in 1980. De coach van Roda JC werd reeds na 5 wedstrijden ontslagen. Louis tipte Helmond Sport dat ze hem als opvolger van Mario Verlijsdonk moesten nemen. Geen onverdienstelijke keuze, Van Dijk deed het goed bij Helmond Sport en was even de kroonprins onder de Nederlandse eerste divisietrainers.
Bij Roda JC maakte Coolen mooie UEFA Cup-avonden mee. Roda JC behaalde zeges in IJsland, Israël en jawel ook tegen Bordeaux. De slagroom op de taart moest nog komen. Roda moest in de kwartfinale tegen de Italiaanse grootmacht AC Milaan spelen. Ze verloren thuis met 0-1 en… wonnen uit met 0-1. Na verlenging moesten strafschoppen de beslissing brengen. Milaan miste de eerste 2, Roda maakte de eerste 2. Later scoorde Milaan er 3 en Roda geen enkele meer. AC Milaan bekerde dus door. Wat was de ploeg uit Kerkrade er dichtbij. Het sportieve hoogtepunt voor de Nuenenaar bij de club uit Kerkrade. Hierna volgde een periode van enkele jaren als hoofdcoach van FC Eindhoven.

Later ging Louis, op initiatief van Guus Hiddink, toenmalig bondscoach van Rusland, werken bij de Konoplev- voetbalacademie Toljatti, zie dit interview. Dat was een private jeugdopleiding die door Roman Abramovitch, de grote baas van Chelsea, financieel werd ondersteund. De clubman noemt zijn tijd in Rusland 1 van de hoogtepunten in zijn loopbaan.
Een verschil tussen Nederland en Rusland. “In Rusland is 1 man de baas en die moet ook echt de baas zijn!” Later verkaste Louis door toedoen van technisch directeur Henk van Stee voor 5 jaar naar Zenit Sint-Petersburg. Hij bleef er tot 2016, kon bijtekenen maar vertrok richting Nuenen.

In 2016 benaderde Helmond Sport de oud-coach. Hij hield in het begin de boot af want de Nuenenaar wilde het wat rustiger aan gaan doen. Directeur Hans Schapenck van de Knip en voorzitter Philippe van Esch van Helmond Sport haalden hem echter over. Ze zochten een supervisor voor de op te zetten Sport- en Beleefcampus. Louis die met alle doelgroepen reeds ervaring had werd hierin adviseur. Over de laatste ontwikkelingen zegt hij: “Het is goed dat er meer exploitatiemogelijkheden komen en dat we minder huur hoeven te betalen. Zo kan Helmond Sport groeien. Anders zou dat niet zo goed mogelijk zijn.” 

Verder werd Louis in 2018 technisch manager van Helmond Sport en is bij de club ook nog technisch coördinator. 
Hij betitelt Helmond Sport als een volksclub met veel menselijke warmte. Daarom past het samenwerkingsverband met KV Mechelen hier goed in, aldus Louis. “KV Mechelen is ook een volksclub.”

“De periode 2020-2023 is cruciaal voor de club”, aldus de clublegende. “Als alles naar wens verloopt heeft Helmond in 2025 een sport- en beleefcampus waar de hele stad trots op kan zijn!”

Na 20 jaar Helmond Sport denkt Louis erover na om het dan echt wat rustiger aan te gaan doen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan!

Kees Gruyters maakte de foto’s.