5reacties

Politie Peelland daagt jonge gamers uit

Deze week is de politie van het basisteam Peelland begonnen met het project ‘Gamen met de politie’. Agenten verruilen een paar uurtjes per week het stuur van de dienstauto voor de controller van een gaming console, om ook in de digitale wereld contact met de jeugd te maken. Peelland (met daarin de politie van de gemeenten Helmond, Deurne, Asten Someren, Gemert en Laarbeek) is 1 van de 6 basisteams in het land die aan deze pilot meedoen.

Om als politie de politietaken uit te voeren is het belangrijk om in verbinding te zijn met de burgers. In de tijd waarin we leven is dit niet meer alleen het fysieke contact in de wijk maar speelt een groot gedeelte zich ook in de digitale wereld af. Belangrijk hierin is het contact met de jeugd. Een aantal agenten in de Randstad is tijdens de coronaperiode gestart met gamen, om de jeugd binnen te houden en toch als politie met hen in verbinding te zijn. Uit de positieve ervaringen die hier tijdens de coronaperiode zijn opgedaan is besloten een landelijke pilot te starten.
Martijn is 1 van de 4 aangewezen politiemensen van het team Peelland die gaat gamen. Hij vertelt dat ze voorlopig in de 3 meest populaire spellen actief zullen zijn. “Dat zijn FIFA20, Call of Duty en Fortnite, maar wie weet is dat over een paar maanden wel heel anders.” Hij gaat verder: “Wij hebben een eigen PlayStation community aangemaakt onder de accountnaam Politie_Peelland en we dagen jeugdigen uit om het tegen ons op te nemen. We nodigen ze uit via onze bestaande social media accounts. Het is herkenbaar dat deze community van de politie is. Voordat je mee mag doen moet je instemmen met de gedrags- en spelregels die zijn opgesteld. Dus geen verrassingen of addertjes onder het gras voor de gamers die het tegen onze collega’s gaan opnemen. Ze weten met wie ze te maken hebben.”
Het doel van de pilot is om op een toegankelijke manier in contact te komen met jeugdigen die we tijdens de diensten in de wijk misschien niet tegen komen. Het is bekend dat er onder deze groep van alles speelt op het gebied van o.a. pesten, sexting, eenzaamheid, vragen over de politie enzovoort. Maar vaak zit hier ook veel (getuige)informatie over incidenten waar wij tijdens onze reguliere werkzaamheden mee te maken krijgen. “Ook hiervan zijn al voorbeelden bekend”, zegt Martijn. “Collega’s die tijdens het gamen informatie kregen waarmee later incidenten voorkomen zijn. “
De 4 gamers van de politie Peelland gaan voorlopig per koppeltje 2 uur in de week gamen. “Als we gamen, zitten we niet in de noodhulp maar worden we extra gepland. Zie het gamen als het digitale buurtpleintje waar we in verbinding proberen te zijn met de jeugd uit de wijk. Maar we houden tijdens het spelen zeker in de gaten wat er buiten aan de hand. Uiteraard springen we bij dringende noodzaak meteen in de auto en gaan we er op af.” Martijn vertelt ook dat het niet zo is dat ze te pas en te onpas maar kunnen gaan zitten gamen tijdens hun dienst. “Daarover zijn heldere afspraken gemaakt. Alleen de 4 aangewezen politiemensen spelen op afgesproken tijden.” Een vast moment in de week waarop de agenten actief zijn, is er echter nog niet. Dat wordt elke week opnieuw bekeken. “Houd daarvoor vooral ons Instagram account politie_helmond in de gaten“, besluit Martijn.
Eergisteren werd het project afgetrapt en daar hielden agenten een heel goed gevoel aan over. “We hebben een hele hoop toffe reacties gekregen, niet in de laatste plaats van ouders die onze inzet enorm steunen. Het was natuurlijk nog allemaal wat zoeken, maar we hebben echt leuke chats met jeugdigen gehad, “ zegt Martijn enthousiast. “Over de reden van het project, over regels rondom vuurwerk rondom oud-op-nieuw en over hoe je bij de politie kunt komen, heel gevarieerd.”