3reacties

Q&A over de Taskforce Brabant

Namens de VVD-fractie stelde Cor van der Burgt schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de Taskforce Brabant.
Hieronder zijn 7 vragen (Questions), zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Omroep Brabant berichtte op 22 april over het (dis)functioneren van de Taskforce Brabant. Dit kwam aan het licht door het uitlekken van een vertrouwelijk verslag van een topoverleg in december 2014.
In dit overleg zou onder meer door de burgemeester van Tilburg gesteld zijn dat de Taskforce te weinig resultaten boekt en andere ambities zou moeten hebben. Tevens zou er sprake zijn van een informatiegebrek binnen de instanties. Zo heeft de Politiechef geen inzicht in de werkzaamheden van de recherche. En, hij weet dus niet wat wel en niet opgepakt is door de recherche. Daarnaast zou de Politiechef zich ook niet kunnen vinden in de werkwijze en ambities van de Taskforce. Hij is immers van mening dat wietkwekerijen opgerold dienen te worden, terwijl het aanpakken van de zware criminaliteit de hoofddoelstelling is van de Taskforce.
Een en ander lijkt dus niet met elkaar te corresponderen. Het niet boeken van resultaten van de Taskforce en onduidelijkheid binnen de instanties over de werkwijze en doelstellingen van de Taskforce dragen niet bij aan een veiliger Brabant. Immers, voor een veilig Brabant is het noodzakelijk dat alle neuzen dezelfde kant opstaan.
Het uitgelekte verslag en de berichtgeving daaromtrent zorgen voor vraagtekens bij de effectiviteit van de Taskforce. Het kan toch niet zo zijn dat criminelen niet aangepakt worden door intern gerommel bij de handhavende instanties. Vandaar dat de VVD fractie de volgende vragen heeft:

  1. Deelt het college de opvatting van de Tilburgse burgemeester Noordanus dat de Taskforce niet optimaal functioneert?
  2. Welke acties zijn er sinds december 2014 ingezet om de problemen binnen de Taskforce op te lossen?
  3. Uit het verslag blijkt dat de onderlinge communicatie tussen de instanties onvoldoende zou zijn, waardoor de Politiechef het gevoel heeft onvoldoende inzicht te hebben. Herkent het college de klacht van de politiechef?
  4. De politie schijnt het gevoel te hebben dat ze vastlopen door een gebrek aan informatie. In Brabant is het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) het informatieknooppunt tussen de verschillende instanties. Hoe beoordeeld het college de samenwerking tussen de Taskforce en het RIEC?
  5. De provincie heeft afgelopen jaar 1,8 miljoen euro geïnvesteerd in de Taskforce. Volgens Omroep Brabant is dit geld terecht gekomen bij het RIEC, terwijl de steden van de B5 het geld liever naar de gemeenten hadden zien gaan. Welk standpunt heeft het college in deze ingenomen en waarom?
  6. Er schijnt een tegenstelling te zijn in ambitie en prioriteiten tussen de politie enerzijds en de gemeenten anderzijds. De politie zou meer wietkwekerijen op willen rollen, terwijl de gemeenten de georganiseerde criminaliteit breder willen aanpakken. Herkent het college dit verschil in ambitie? Zet het college ook in op meer prioriteit voor het verbreden van de aanpak van georganiseerde criminaliteit?
  7. Is het college bereid de gemeenteraad op korte termijn uitgebreid te informeren over de situatie bij de Taskforce, inclusief de inzet die het college pleegt om de problemen op te lossen?