9reacties

William Verkoelen ademt Helmond Sport

Als je de bestuurskamer van Helmond Sport binnenkomt ruik je direct de historie van de club. Voetbalgeschiedenis door de attributen van clubicoon William Verkoelen. Tal van legendarische foto’s waarin je je even in een aflevering van Andere Tijden Sport waant. Verder hangen de shirts uit ieder seizoen van het bestaan ingelijst tegen de muur. “Ieder shirt heeft zijn eigen verhaal”, aldus de clubman.

Inderdaad, een clubman. William maakte als 12-jarige al deel uit van de AA-side en is hierin nog steeds actief. Zijn vrienden uit die tijd zijn op zijn 54ste nog steeds zijn vrienden. Het bindmiddel? Inderdaad, Helmond Sport. Verder ondersteunt hij de club met bestuursactiviteiten en is William penningmeester van Heel Helmond Support. “Als het slecht gaat met de club moet je niet mopperen maar kijken wat je voor de club kunt doen”. Helmond Sport staat voor William synoniem met broederschap en kameraadschap.
Als hem naar het hoogtepunt van de club wordt gevraagd hoeft hij niet lang na te denken. De 2-1 overwinning op Veendam in het seizoen 1981-1982. Hierdoor volgde de promotie naar de eredivisie.

William heeft zijn clubliefde niet van een vreemde. Zijn vader is lid van verdienste. Pa Verkoelen was onder andere teammanager/scheidsrechterbegeleider en sponsor van de club. Als jonge jongen ging de midden vijftiger mee naar de wedstrijden en de voetballers kregen in de ogen van het kind bijna mythische proporties.

De voetbalmanie zette zich voort. De clubman begon met het uitknippen van krantenknipsels en met het sparen van Panini-plaatjes van de club. Later kwamen hier entreekaartjes en vaantjes bij. De verzameling werd steeds verder uitgebreid onder andere met affiches om wedstrijden aan te kondigen en voetbalposters met de handtekening erop. Deze verzameling straalt nostalgie uit. Inderdaad het gevoel dat een jongen heeft als voetballers voor een kind mythische proporties aannemen en om dat gevoel als midden vijftiger weer te beleven.

De wens is dat er binnen 3 jaar een nieuw stadion is. Het clubicoon hoopt in ieder geval dat Helmond Sport voor altijd op De Braak blijft spelen. “Hier liggen de roots van de club”. Een leuke kanttekening; William heeft zelf een voetbalverleden op De Braak. Hij heeft gekeept bij SC Helmondia.
De liefhebber hoopt op een voetbalmuseum binnen de te bouwen sport en beleefcampus op De Braak. Hans Schapenk van de Knip wiens idee het is van deze te bouwen Campus, vond het destijds een goed idee om een voetbalmuseum te huisvesten. Hoe groot het wordt hangt af hoeveel meters de Helmondse club krijgt toebedeeld binnen dit complex. William zou het goed vinden als er zoveel mogelijk attributen worden gehuisvest. “Helmond Sport moet Helmond Sport uitstralen”.
Het pronkstuk binnen zijn collectie vindt hij het shirt met nummer 15 uit het jaar 1967. Dat shirt is gedragen bij de eerste wedstrijd van de Helmondse vereniging. Wie de drager was is niet bekend. In die tijd hadden spelers nog geen vaste rugnummers.

Op 7 maart dit jaar gebeurde er iets rampzaligs voor William. Het pand waarin zijn bedrijf gehuisvest was brandde af. Ook een deel van zijn collectie ging hierbij in vlammen op. Wat hij het ergste vond is het verlies van een speldje met het oude clublogo in diamantjes. Die had hij gekregen van de schoonzoon van oud-burgemeester Geukers. William is als lid van de oude garde heel erg gehecht aan dit logo. William is later nog in het pand gaan zoeken of hij het terug kon vinden. Helaas, het mocht niet baten.
Toen het nieuws bekend werd dat er veel van zijn verzameling verloren was gegaan boden veel mensen spullen aan om Williams verzameling op te vijzelen. Zo waren er oud-spelers die hem een shirtje cadeau deden dat ze nog op de zolder hadden liggen. William is hier erg mee in zijn nopjes en hoopt dat als er mensen zijn die nadat ze dit artikel gelezen hebben hetzelfde zullen doen. “Spullen met historische waarde zijn altijd welkom”.

De liefde voor de club zal blijven bestaan.

John van Lierop maakte de foto’s.