12reacties

Q&A: gedupeerde ‘Nul op de Meter’-gezinnen

Michael Rieter van Helder Helmond stelde schriftelijke vragen aan B&W over 26 gezinnen van wie de huizen in Mierlo-Hout niet afgebouwd worden door een conflict tussen de projectontwikkelaar en de aannemer.
Hieronder staan zijn 4 raadsvragen (Question) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Helder Helmond heeft contact gehad met toekomstige bewoners van het bouwplan van 26 duurzame woningen, ‘nul op de meter’, in Mierlo-Hout in Houtse Akkers. In 2017 nog door oud-wethouder Frans Stienen (CDA) geroemd als project dat Helmond in Nederland op de kaart zou zetten! Al eerder maar sinds maart van dit jaar wederom ligt de bouw daarvan echter stil door een conflict tussen de projectontwikkelaar (Earth&Eternity uit Valkenswaard) en de aannemer (Bouwcombinatie Gemert). De ontwikkelaar betaalt namelijk de aannemer niet. Door deze slepende kwestie hebben de 26 gezinnen al veel te lang te maken met dubbele kosten. En zij zijn dan ook ten einde raad. Helder Helmond heeft de zaak voorgelegd aan wethouder van de Waardenburg. Zij deelde ons mee dat de gemeente in deze geen partij is. Weliswaar heeft de gemeente Helmond de grond verkocht aan de ontwikkelaar die daarop met een bouwer in zee is gegaan. Retentierecht is het recht van een schuldeiser om een roerend goed dat hij onder zich heeft niet af te geven aan de schuldenaar zolang zijn prestatie of inspanning niet is betaald. Nu kunnen de 26 gezinnen een zogenaamde retentie-verklaring tekenen voor € 350.000,= (€ 8500,= per gezin) om weer verder te kunnen gaan met de bouw. En daar hebben de toekomstige bewoners ontzettend veel moeite mee! En Helder Helmond begrijpt dat heel goed. Daarom hebben wij de volgende vragen:

  1. Bent u het met ons eens dat dit eigenlijk niet zou moeten kunnen?
  2. Vindt u dat de gemeente Helmond niet een morele verplichting heeft mee te helpen om deze slepende, en voor gezinnen slopende, kwestie vlot te trekken?
  3. Bent u bereid om met de gedupeerde toekomstige bewoners in gesprek te gaan?
  4. Wat zou volgens u de gemeente eventueel kunnen doen?

In de reacties hieronder staan updates.