20reacties

Vraag 134 in Het WWWWW-spel
Wie is dit?

(voornaam, eventuele tussenvoegsels en achternaam)


Tussenstand:
22 punten: Ad
11 punten: arjan
  5 punten: G-force
Helga
04 punten: jan willem
Merke
03 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)
02 punten: Marcel
Oscar
  1 punt: Angie Eindspurt-weken:
Tasjabeest 3 punten: Helga

2 punten: Ad
jan willem
Merke

N.B. De Eindspurt-weken zijn dé mogelijkheid nu al punten
N.B. te verdienen voor de volgende ronde die in oktober begint!

Het WWWWW-spel - 3e Kwartaal 2006
20 reacties
Reageer

=
Geen idee.... werkelijk geen idee...
Bestaat er ergens een inburgeringscursus voor non-Helmonders? Ik woon hier al minstens vijftien jaar maar ik weet echt niks. Haha.

@; Tasjabeest
Levenslange Helmonders kunnen het blijkbaar net zo moeilijk vinden.

=
Mijn gezichtsherkenningsysteem werkt niet zo goed als ze niet recht in de camera kijken. Dus ook mijn antwoord laat nog even op zich wachten.

Eric Smits

Erik Smits

=
Helaas dat wordt niks meer vandaag. Misschien dat mijn gezichtsherkenningssysteem morgen beter werk aflevert.

Driek Berkers

HINT: Rotterdam kwam pas na ons aan de beurt.

Piet Blom

================================
We have a winner!
Om 17.19 werd het juiste antwoord gegeven.
Gefeliciteerd Ad: 2 punten
Het juiste antwoord is dus: Piet Blom
================================

Elke Helmonder kent de paalwoningen, kubuswoningen, Blomwoningen, blokwoningen, boomwoningen of 't Speelhuis van de architect Piet Blom (1934 - 1999). Niet alleen Helmonders, toen ze er net stonden was het wereldnieuws en nóg zie je er elke zondag minimaal zo'n 50 toeristen rondlopen met hun hoofden omhoog en camera's in de hand. Zich stuk voor stuk afvragend 'Hoe zou dat er van binnen uitzien?'. Dat 't Speelhuis, binnenkort volledig aan het zicht onttrokken wordt voor het doorgaande verkeer omdat het ingeklemd komt te liggen tussen de oprukkende nieuwbouw, de principiële en eigenzinnige Piet Blom had het niet over zijn kant laten gaan.

Blom startte in 1974 met 3 exemplaren aan de Europaweg. Dit voorproefje resulteerde in hetgeen we vol trots in onze kopfoto hebben staan. Toen durfde Rotterdam het ook aan, hetgeen daar resulteerde in het Blaakse Bos.

Het idee van de kubuswoningen (huizen in de vorm van een abstracte boom) blijkt niet van Blom zelf te zijn. In 1997 zei hij tijdens een lezing aan de TU Delft daarover: "Het was in zo'n carnavalszaaltje in Helmond. Ik was daar om met de mensen te praten over de bouw van woningen en een cultureel centrum. Op een goed moment staat er een textielarbeider met een dikke buik van het zuipen op. 'Waarom kunnen we niet als apen in bomen gaan wonen?', zegt-ie. Helmond is het hart van de Peel, allemaal bomen. Ik was meteen verkocht. Daarna heb ik nog weken ziek in bed gelegen omdat ik niet wist hoe het idee uitgewerkt moest worden."

Blom werd in 1962 bekend door het winnen van de fameuze Prix de Rome, de oudste (sinds 1817) en grootste aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars en architecten in Nederland. Zijn Academie Minerva in Groningen, De Kasbah in Hengelo en de Bastille in Drienerlo worden beschouwd als hoogtepunten in de naoorlogse Nederlandse architectuurproductie.

Proficiat Ad, die hint was veelste duidelijk, vooral voor jouw Ad.:-))

Tja, met zo'n hint kan je alleen nog maar het goede antwoord geven.

Proficiat Ad. Volgens mij ben jij niet meer in te halen. Dus proost.

Ad wederom gefeliciteerd.
En zoals Peter al opmerkte kan de eindoverwinning je niet meer ontgaan. Of het moet zijn dat je niet door de dopingcontrole komt.

nou Ad geniet van je consumptiebonnen :)

Ad, proficiat

Morgen vraag 135.

Ad proficiat. Ga maar vast oefenen om een paar uur op de barkruk te hangen.
De bon zul je wel in een keer op moeten maken natuurlijk.

Bedankt voor de felicitatie's.
Tja, het kan dus zijn dat ik de komende tijd niet zo veel tijd heb om de vraag op te lossen. Maar ik zal pas de volgende ronde dat doen. Natuurlijk moet eerst deze ronde waardig afgesloten worden.

Een wat late felicitatie van mij. Na de hint was je er snel bij. (rijmt ook nog) Je bent een echte topper bestel voor mij straks maar een breezer ananas en een dubbele wisky.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: