8reacties

Buurman: Als je je draai hebt gevonden…


Als klein menneke, ik was zó jong dat ik nog geen shag op mijn piemeltje had staan, draaide men vaak een reclame voor half zware shag op de Braak. Die reclame is me altijd bijgebleven en gaf me een goed gevoel. Het hoorde bij iets leuks, het naar Helmond Sport gaan. Als je je draai hebt gevonden, je hebt het aardig voor elkaar, dan heb je DRUM gevonden, want DRUM is pittig en halfzwaar. Die zinnen galmden altijd over de tribunes door de speakers van de krakkemikkige geluidsinstallatie. Vaak zong ik de tekst van de commercial mee, al moet ik toegeven dat ik geen flauw idee had wat ik zong. Pas later kwam ik er achter dat het reclame was voor shag. Ik begreep destijds ook nog niet dat een pakje zware niet zwaarder was dan een pakje half zware shag. Dat kwartje viel pas bij mijn vierde wiskundeles, op de middelbare school.
Dit was allemaal in een tijd dat er heel anders tegen roken aangekeken werd. De koningin las de troonrede, bij wijze van spreken, voor met een sigaret in haar hand. Ik dacht hieraan toen ik vorige week op zolder nog een oud programmaboekje van Helmond Sport vond. Rond om de toss noemden ze die boekjes eind jaren 70, begin jaren 80. Ik heb nooit gerookt, maar het programma boekje had een walm van shag en deed me terugdenken aan de Drumreclame die ik zo vaak gehoord had.

Ik weet helemaal niet of Jack Tuijp, de nieuwe aanwinst van Helmond Sport rookt, maar als hij dat doet vind ik het wel een type die shag gebruikt en geen sigaretten. Zoiets heb je soms als je mensen ziet en hun rookgewoontes nog niet kent. Hij heeft iets over zich van ‘het komt allemaal wel goed, even nog een shaggie pielen’. Tuijp was al voor hij nog maar één bal had aangeraakt de lieveling van het publiek op de Braak. “There is only one Jack Tuijp”, zingt men regelmatig vanuit vak O. Even vreesde ik dat er niet one maar two Jack’s bestaan en dat ze de verkeerde gehuurd hadden. Soms sprak men immers over Jack Tuijp en dan weer over Tuyp. Bovendien zou Jack overal scoren, had algemeen directeur Mario Captein ons beloofd en hij staat nog droog. Hopelijk wordt het een fitte en scorende Tuijp, zonder veel blessures. Jack heeft zijn draai in het veld nog niet helemaal gevonden. Echt veel goede ballen heeft hij nog niet mogen ontvangen en met de ballen die wél aankwamen was hij een beetje ongelukkig in de afwerking. Ik hoop dat als de eerste bal eenmaal het net heeft geraakt, er meer doelpunten volgen van Jack. Het seizoen is nog jong en iedereen moet zijn draai nog vinden, zullen we maar zeggen.

Buurman

Buurman
8 reacties
Reageer

Ja die reclame van Drum galmt inderdaad nog steeds na. Goed beschreven Buurman.

Helemaal mee eens

Leuk verhaal Buurman. En herinner je de commercial van de concurrent ook nog ? Caballero is de sigaret ..... Dat waren mooie tijden op de Braak. En het publiek dat joelend naar de scheids riep: Erwtensoep, erwtensoep. Weet je ook nog wat dat betekende ? Met oerhelmonders zoals Martien van Leuken de kantinebeheerder en Sjef Berkers als terreinknecht, er was altijd wel iets te doen. Ik zou die tijd zo over willen doen.

Inderdaad Buurman en ook William. Mooie tijden waren dat. Erwtensoep over het hoofd van scheidsrechter Van Dijken tegen WillemII en Sjef Berkers die de poort openzette naar de kleedkamers om Edward Metgod te intimideren. Heel anders dan de sfeerloze club die we op dit moment zijn. Tegenstanders kwamen met knikkende knieen naar Helmond omdat ze wisten dat er altijd een agressieve sfeer heerste. De club was toen nog van de mensen. Ach, modern voetbal een stuk minder leuk.

Dat verhaal van de erwtensoep ken ik niet, leuk om te lezen. Zolang ik bij Helmond Sport komt wordt er gemopperd, dat hoort ook bij de club (en bij Helmond.)

En dan die wiebelende betonplaten van de tribune waar we op stonden, daar had je zo het idee al van dat je dronken was. Dat wij nooit een instorting hebben gehad is onbegrijpelijk.

Ik kan er geen andere draai aangeven, maar Tuijp draait nog niet.

As we niks meer te mopperen hebben eat dan. En zolang we kunnen mopperen bestaan we nog..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: