2reacties

Buurman en beloften

Als je niet zoveel met voetbal op hebt en je leest dat er een petitie is met de slogan: Stop de beloften, dan zou je kunnen denken dat het een petitie is tegen valse beloften in de politiek. Het is echter een mooi initiatief van een aantal voetbalfans van Go Ahead Eagles om de beloftenteams uit de eerste, en in de toekomst, tweede divisie te houden. De thuiswedstrijden van Jong PSV en Jong Ajax worden meestal voor een handjevol toeschouwers afgewerkt op de onaantrekkelijke maandagavond. Spelen de beloftenteams uit, dan zijn de bezoekersvakken leeg of er zitten twee verdwaasde supporters die niet goed op het wedstrijdschema van het eerste team gekeken hebben. De teams spelen voor spek en bonen mee, ze maken immers geen kans op promotie of degradatie en kunnen geen periodekampioen worden.

Bovendien is er sprake van competitievervalsing omdat het iedere week maar afwachten is welke elf er op het veld staan. Zo speelde Jong Ajax dit seizoen tegen Helmond Sport met Mike van der Hoorn, Lucas Andersen, Victor Fischer, Ricardo van Rijn en Yaya Sanogo en trad het een paar dagen later tegen NAC in, op papier, veel zwakkere formatie aan.

Voor mij hoeft niet alles perfect te zijn als ik naar het voetbal ga. Daarom voel ik me ook meer thuis bij Helmond Sport dan bij PSV. Je maakt me blijer met kaartjes voor een willekeurige wedstrijd uit 3de liga in Duitsland, dan een bezoek aan Chelsea of Real Madrid. Ik houd wel van een beetje kneuterigheid. Maar dat de rijkste club van Nederland geen dak op het uitvak heeft en geen lijnen op het veld kan trekken, dat vind zelfs ik iets te nostalgisch. De wedstrijd Jong Ajax – Helmond Sport begon een kwartier te laat omdat er geen lijnen zichtbaar waren. Echt serieus neemt Ajax de eerste divisie dus ook niet.

Donderdag was in het nieuws dat het kopen van een kaartje voor een voetbalwedstrijd een stuk gemakkelijker gaat worden. In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister van der Steur dat het doel is om het voetbal meer toegankelijk te maken voor ‘gewone’ supporters. Voetbal moet weer een feest worden. Afgelopen vrijdag, bij het gezellige Brabants onderonsje tussen Helmond Sport en NAC Breda, waren er nog de nodige restricties. Het was voor de neutrale toeschouwer, niet afkomstig uit de omgeving Helmond, erg moeilijk om kaarten te kopen. Mensen die online kaarten hadden gekocht en niet in de omgeving van Helmond woonden, werden zonder restitutie geweigerd. Voor NAC supporters gold een verplichte combiregeling. Ik denk dat zonder deze combi het bezoekersvak strak uitverkocht zou zijn geweest. Jammer, want het was een mooie pot met een prima sfeer op de tribunes, al zal Bassie (de doelman van NAC) daar misschien anders over denken. De eerstkomende uitwedstrijd van Helmond Sport tegen FC Den Bosch is er gelukkig wel vrij vervoer. Laten we hopen dat dit in de toekomst weer normaal wordt bij alle wedstrijden en het niet allemaal valse beloften van de minister zijn.

Buurman