3reacties

Buurman mijmert over de Waterkant


Een visser ben ik niet, maar ik kan, zonder dat ik een dobber nodig heb, goed dagdromen aan de waterkant. Mijn gedachtes dwalen dan vaak af van belangrijke dingen in het leven, naar wat minder belangrijke zaken, zoals voetbal. Zo ook afgelopen zondag; ik begon te piekeren over weer een verloren wedstrijd, tegen Achilles ’29. Ondanks het verlies in Groesbeek had ik een leuke middag. Veel Helmonders waren al vroeg aanwezig in de knusse en kneuterige kantine van Achilles. Supporters van beide ploegen liepen gemoedelijk door elkaar. Een pilsje erbij, niets aan de hand. In de rust was er een spontane huldiging voor ex-trainer Eric Meijers in dezelfde kantine. Een aantal bestuursleden van Helmond Sport probeerden Eric jammerlijk en pijnlijk te ontwijken. Gelukkig wordt de sympathieke Meijers door de supporters nog altijd letterlijk en figuurlijk op handen gedragen. De onterecht ontslagen trainer genoot zichtbaar van de hartelijkheid van zijn Red Black Army.
De sfeer van afgelopen zaterdag deed me een beetje denken aan die van vroeger. Aan het supportersbeleid in Groesbeek kunnen veel clubs een voorbeeld nemen. Misschien komt het omdat de plaats zo dicht bij Duitsland ligt, waar men over het algemeen wat klantvriendelijker is voor bezoekers. Daar is het normaal dat supportersgroepen door elkaar zitten of, nog beter, staan.

Vroeger was niet alles beter, maar wel veel als het om voetbal gaat. Er was bijvoorbeeld geen kunstgras, je had nog mooie staantribunes, iedere speler droeg nog gewoon zwarte voetbalschoenen en de scheidsrechter was nog gewoon de man in het zwart. Als je zin had in een potje voetbal kon je nog spontaan naar een wedstrijd, zonder dat je dat in viervoud moest aanvragen, pakweg drie weken van te voren.

Binnenkort is er bij Helmond Sport een reünie van de AA-SIDE. Zo noemde een deel van de vooral jeugdige en fanatieke aanhang zich in de jaren 80. De naam AA-SIDE is ontstaan omdat de staantribune aan d’n Bakelse kant evenredig liep aan het riviertje de Aa. Aa betekent ‘water’, dus als je het letterlijk vertaald, was de AA-SIDE vroeger de ‘water-side’/waterkant. In de begin jaren van de AA-SIDE werd er dan misschien wel water en vooral veel Dr. Pepper gedronken, maar dat veranderde al snel in heel veel bier. Het deed me goed om te zien dat zaterdag, ondanks de stand op de ranglijst, er zoveel Helmonders de moeite namen om naar Groesbeek af te reizen. Hopelijk wordt het bij de AA-SIDE reünie ook druk en vooral gezellig.

Zo mijmer ik nog een tijdje door terwijl ik naar het kabbelende water kijk en uiteindelijk moeizaam overeind probeer te komen. Ik word oud, maar hoe dan ook; de jaren 80 waren prachtig.

Buurman

Buurman
3 reacties
Reageer

In jou column kan ik me precies vinden. Mooi omschreven en neergezet weer!!

Mooi geschreven Adrie. Ik mijmer ook vaak over vroeger.

Ik bedoel mooi geschreven Buurman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: