7reacties

Jij krijgt die lach niet van Buurman’s gezicht…

Even leek het erop dat de Braak afgelopen vrijdag het toneel was van een Bassie look-alike contest. Uit de eerste supportersbus van Sparta kwamen opvallend veel oude mannen met een iets te strak zittend rood-wit gestreept shirt. De meesten hadden ook nog eens een brede smile op hun gerimpelde gezicht en een bijpassende rode neus. Meester Bassie-imitator Frank Evenblij zou er even blij van kunnen worden om maar eens een slechte woordgrap te maken. De Spartanen kwamen, ondanks dat ze in de file hadden gestaan, met goede moed naar Helmond. Voor en tijdens de wedstrijd scandeerde een deel van de Helmondse aanhang: “We gaan een feestje verzieken”, doelend op het eventueel te behalen kampioenschap van de club uit Rotterdam. Die woorden werden al snel kracht bijgezet doordat Kerk in de vierde minuut scoorde voor de uiterst gemotiveerde thuisclub.

Niet veel later werd er wat vuurwerk op het veld gegooid door mensen die het niet helemaal snappen. Denk maar aan de vuurwerkincidenten in de bekerfinale Ajax – FC Zwolle of afgelopen vrijdag bij NAC-RKC en de klassieker Helmond Sport- FC Eindhoven van vorige maand. Je kunt een feestje helaas ook op een foute manier verzieken. Gisteren werden in Helmond die lui gelukkig door medesupporters gecorrigeerd en bleef het in dat opzicht rustig gedurende de rest van de wedstrijd.

In het begin van de tweede helft miste Rotterdammer Carlo de Reuver een niet te missen kans toen veel Helmonders nog in de kantine zaten. “Zelfs Bassie met reuma had zo’n bal er nog ingezeken”, riep een gefrustreerde supporter naast mij. Dezelfde man reageerde opvallend vrolijker na de gemiste strafschop van Mounir el Allouchi, die Helmond Sport alsnog de overwinning kon brengen van 11 meter. Hij stond op en begon spontaan de hit van de legende, ex voetballer en inmiddels cultheld John de Bever, ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’ te zingen. Niets zo veranderlijk als een voetbalsupporter, blijkt maar weer. Dit was het sein voor andere supporters om hierop in te haken en spontaan de klassieker ‘Waar is dat feestje?, hier is dat feestje!’ in te zetten. Ik dacht nog even: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen, maar hield wijselijk mijn mond. Laat ik het allemaal ook maar eens positief benaderen; het was allerminst een saaie avond, Helmond Sport leeft nog, heeft gevochten en heeft er alles aan gedaan. Het missen van de strafschop is wel tekenend voor het afgelopen seizoen. Wat mij betreft mag er vanaf nu na ieder tegendoel het ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’ uit de krakkemikkige speakers van de Braak galmen. Al klinkt het ‘We gan un pilske pakken, wa gebeurt is is gebeurt’, van de Vender, nog altijd een stuk beter in mijn oren.

Buurman