8reacties

Grommetje: Beeldspraak!

Kijk, dat iemand je de rug toekeert, wil natuurlijk niet zeggen dat hij open staat voor de mensen aan de andere kant. Zo zie ik dat niet.

Ik vond het beeld ‘De Mens’ eigenlijk altijd al een vreemde vogel, zittend op zijn groene sokkel van gras in de middenberm van de Europaweg. Een grote donkere gestalte die al even abstract oogt als de boodschap die men eraan gegeven heeft.
Vroeg mij iemand naar de betekenis, dan bleef ik steevast het antwoord schuldig. Een naam, die had ik wel voorhanden. Al vanaf het prille begin noem ik de grote grauwe zitterd namelijk “Geen Gezicht”. Dat dekt in mijn optiek de lading volledig. Zo heeft het beeld geen gezicht en vind ik het geen gezicht.
Dat het beeld is vervaardigt door de Braziliaanse kunstenares Pecego is sinds het afgelopen WK ook meteen duidelijk qua gezichtsverlies.

Dwarrelend door de komkommervelden van deze zomertijd, valt mijn grommende geest op een stukje over het bewuste beeld. Een paar korte zinnen op het wereldwijde web die reppen over de nieuwe situatie van ons beeld. Daar ook lees ik voor het eerst over de betekenis van die grijze gigant….
Het beeld moet ons welkom heten in Helmond.

Onlangs is het beeld verplaatst en ik vind dat eigenlijk niet eens zo slecht. Torende het voorheen met veel inbeelding uit boven entree tot onze bruisende Peel-metropool, daar is het nu verplaatst naar de lauwwarme kruising aan de Brandevoortse Dreef. Op stand zegt de een. Iets met inbeelding, zegt de ander.
Ook is de groene sokkel van gras vervangen door gelijkvloerse zoden, waardoor het beeld eigenlijk al een beetje van zijn voetstuk gelazerd is. Behoorlijk ‘mens’onterend, moet de gemeente gedacht hebben, maar wat schetst mijn verbazing… Dit gaat de vaste locatie worden van onze ‘Mens’!
De hele discussie is namelijk op gang gekomen, niet om de plaats van onze sokkelloze mens, maar om de richting waarin het beeld kijkt.
Het beeld dient immers met het hoofd in de richting van Eindhoven te loeren en niet andersom.

Dat terwijl ik de positionering juist toejuichte; de rug toegekeerd naar Eindhoven, zoals dat een heus Helmonder betaamt.

Edwin van Hoof