10reacties

Camera’s op de gemeenteraad (JC)


Helmond heeft 5 jaar geleden veel werk gemaakt van het Boscotondocomplex, waarvan een nieuwe raadzaal een belangrijk onderdeel is. Toch zitten er wat rare zaken in dat complex. Een daarvan is dat naar goed Italiaans gebruik de raadsleden met hun rug naar de burger zitten. Een welhaast symbolische opstelling die kennelijk iedereen bij de bouw van Boscotondo over het hoofd gezien heeft. Het College wil daar best wat aan doen en kwam met een verbouwingsvoorstel. Beter laat dan nooit, nietwaar?
Een dag of tien geleden is dat plan toch afgewezen. De gemeenteraad heeft er geen 450.000 euro voor over om de raadzaal op de schop te nemen. Raar eigenlijk, want dat besluit is mede ingegeven door de noodzaak tot bezuinigingen. Terwijl vrijwel alle economen nu juist leren dat investeren en projecten uitvoeren, juist goed is om in tijden van crisis de economie op gang te houden. En dat kunnen we in Helmond verdraaid wel gebruiken!
Een heel erg opvallend (en duur!) onderdeel van het verbouwingsplan was het ophangen van wat camera’s en andere apparatuur om de raadsvergaderingen direct op internet uit te kunnen zenden. Een al weer oud idee van D66 dat ooit opgericht is om bestuurlijke vernieuwing door te voeren en zich in het verlengde daarvan zich nog steeds zich sterk maakt voor het volkomen mislukte dualisme.
Het uitzenden van raadsvergaderingen is sowieso geen goed idee. Ze duren dan drie keer zo lang en alle raadsleden wringen met de ellebogen om zo lang mogelijk in beeld te komen, of ze nu iets te vertellen hebben of niet. Toen in de jaren ’90 de lokale omroep een poosje de raadsvergaderingen live uitzond, duurden de op tv uitgezonden raadsvergadering zo’n 2 uur langer!
Bovendien zijn raadsvergaderingen in het algemeen saaie grauwe gebeurtenissen waarvan het toezien de burger alleen maar meer afkerig van politiek zal maken.
Veel grote bezwaren vind ik echter dat de gemeente zo op de stoel van de zendgemachtigde gaat zitten en nog meer geld in haar eigen afdeling communicatie stopt om de uitzendingen mogelijk te maken. Dat past in een trend maar ik dacht eigenlijk dat we voor dit soort zaken een lokaal radiostation hadden, Stadsradio (en televisie!) Helmond.
Waarom dus al dat geld voor de raad als filmster niet aan de Stadsradio gegeven zodat zij een goede (dwz. professionele en onafhankelijke) samenvatting van een half uur kunnen maken van alle raadsvergaderingen? Ingeleid en becommentarieerd door professionals, omlijst door interviews en achtergrondreportages kan dat een leuk programma worden. Dat zou een echte bijdrage zijn aan de communicatie van de gemeenteraad. En aan de noodlijdende Stadsradio.

                                                          Was getekend,

Jean Cat mauwt
10 reacties
Reageer

De raadsvergadering van 8 september jl. had best live uitgezonden mogen worden en iedereen had er naar moeten kijken. Zijn we meteen klaar met deze discussie en zal er NOOIT iemand nog vragen om de vergadering "in de huiskamers" te brengen.
Als geïnteresseerd bent in de raadsvergadering kom je toch gewoon naar de raadszaal, doorgaans is er plek genoeg...

Zoals meestal: het boek is beter dan de film. Zie http://www.helmond.nl/Smartsite.shtml?id=99900

Eej.. deh wort hullemoal nix, deh tillevisie-gedoe mih dieje road. As ge wel es goat loistere in de roadzaal, witte zat: wa'n gezever en eijge zaak uurst (de miste altans). A deh ok op tillevisie kumt, kiektur gin hont ! Um doar dan zoveul geld an oit te gève: kweet wel wajjanders um ut kwijt te kunne. Dun hille roadsvergaderinge zin mistal saaje pooluttieke bijeenkomste worvan de gewoone man toch mar bar wainig van snapt. Dus: NIE op tillevisie en gin geld an oitgève.

Men heeft blijkbaar geluisterd.
zie:
http://www.ed.nl/mening/5598657/Raad-Helmond-doet-zichzelf-en-de-burger-tekort.ece
...Mijn commentaar....
Het merendeel van de raadsleden voelen er weinig voor om op hun vingers gekeken te worden..Wanneer we rechtstreeks verbonden waren met de raadszaal kwamen we snel tot de ontdekking dat er een grote groep raadsleden zitten die nauwelijks hun materie kennen of hun huiswerk gedaan hebben..Zij zitten er alleen maar om een aanvulling op hun inkomen te creeren. Nu Ferwerda maak je niet verder druk want het is na de verkiezingen afgelopen voor een stel PvdA-leden en leden van Helmondse Belangen groeperingen..Zij hebben dan de komende 4 jaar tijd om aan maatschappelijke bijscholing te doen. Verder wil Burgemeester Jacobs natuurlijk ook niet op zijn vingers gekeken worden...alhoewel hij het redelijk doet in het Lepraspotje..(niet te lang in beeld. )

Nou, die camera's komen er dus niet.
En het belachelijke bedrag voor 'stadsmarketing' ook niet.
Erger nog: het lijkt erop alsof burgemeester Fons Jacobs niets meer met stadsmarketing te maken wil hebben. In de Tweede Kamer zou dat leiden tot de val van het kabinet. Ben benieuwd hoe ze dat in Helmond oplossen.
Ik kom hier binnenkort op terug.

@Coolen,
Als je de raadsleden op de vingers wilt kijken dan kom je toch gewoon naar de raadszaal. Is ook gezelliger voor de raadsleden, als er iemand komt kijken.

@Ad
Een mening ventileren moet kunnen.
Blijkbaar is het nog niet bij vele raadsleden doorgedrongen dat we in een digitaal tijdperk leven en het van belang is om je zelf te profileren, wil je na de verkiezingen terug komen, d.m.v. het genoemde medium en het tijdperk van te komen luisteren naar het "hanen"-gedrag ver achter ons ligt.
Zo heeft men ook blijkbaar nog die door dat gemeentelijke stukken gemakkelijk op te slaan zijn in een E-Reader en een bibliotheek groots opgezet ook niet meer van deze tijd is. Zie:E-Readers

@Coolen,
Volgens mij valt dat e-boekgebeuren best mee.
Natuurlijk mag iedereen hier zijn mening geven.

Zeg nooit,nooit ! Zeker nu we in een tijdperk staan die afrekent met het verleden.
Niet voor Raadsleden van toepassing. :-)

Zie laatste E-Reader nieuws.

@anoniem

Als DIE tijdperk afrekent met het verleden....geef mij dan maar het heden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: