6reacties

De (haw ut) Helmond-crisis (JC)


Helmond en de Helmonders, het is een soort apart. Een grote bek en een klein hartje; veul praten en weinig doen; leuke plannen maar uitvoeren, ho maar. Dat ging door me heen toen ik de website van Haw ut Hellemonds bezocht.
In 2006 begon een aantal enthousiastelingen met Haw ut Hellemonds. Onder hen notoire Helmonders als Michael Rieter, Sjef Warmerdam, Jan Terbeek, Riekie Adriaans en Pierre van de Meulenhof. De bedoeling: het vastleggen en koesteren van het Helmonds dialect. Zij vinden het Helmonds “een levend monument.” Wat dat ook moge betekenen.
Verder geen kwaad woord over dit ‘burgerinitiatief’. De dames en heren zorgen voor leuke dingen waarvan het Hellemonds Diktee het meest bekend geworden is. En uit de proatgroepe zijn inmiddels andere activiteiten begonnen, zoals het zeeverkaffee.
Allemaal leuk en aardig dus en een compliment waard.
Maar dan.
Op 30-01-2010 is de eerste opzet van de website online gekomen, meldt genoemde website ons. Per februari is de hele site operationeel, is kennelijk op 1-2-2010 om 14.57 uur toegevoegd. Vol verwachting kijk ik rond. Wat een teleurstelling!
Sinds 1 februari is kennelijk niet meer naar de website gekeken. Het gastenboek telt nul berichten. De boodschap die ik het meest tegenkom is: Hier vindt u binnenkort alle overige foto’s (geluid, gastenboek, nieuws, noir boite. En “binnenkort de teksten van het 1ste, 2de en 3de diktee.” Intussen hebben we op 11 september l.l. alweer het 4e diktee gehad. Niks geen teksten of andere informatie.
De website van Haw ut Hellemonds is vrijwel leeg. Een van de weinige gevulde pagina’s is de bladzijde met ‘links’. Het moet gezegd worden, die zijn wel leuk. Om te beginnen natuurlijk naar dit weblog. Maar ook leuk is de dialectquizz die hier te vinden is. Wel een waarschuwing: beide sites laden langzaam, ongetwijfeld ook vanwege de reclame die zich ongevraagd opdringerig meldt en de een zenuwbreuk verwekkende plaatjes die over het scherm schieten. Maar het kan nog erger!
Van Haw ut Hellemonds zou je Helmondse activiteiten in Helmond verwachten. Van een relatie kreeg ik een ‘nieuwsmail’ van Haw ut Hellemond doorgestuurd. En waar willen ze me naar toe hebben? Naar een voorstelling van een vent uit Aarle-Rixtel, in het dorp Lieshout in gemiddeld Brabants.
Nu heb ik alle bewondering voor de man die een voorstelling geeft over een voornaam. Hij is geloof ik de enige (wetenskappeluke) professional in het hele clubje. Maar of we het daar Helmonds mee maken of houden?
Overigens: reserveren voor deze voorstelling aankomende zondag kan via: http://sghl.nl/tejater/reserveren.php?id=20101121

                                                          Was getekend,

Jean Cat mauwt
6 reacties
Reageer

Blijkbaar is er dermate weinig behoefte aan dit initiatief dat zelfs de initiatief-nemers het niet zien zitten.
Conclusie: opdoeken, vergeten en over tot de orde van de dag.

Niks opdoeken,Kijk op kienaw.web-log.nl

Een correcte opmerking van Dan. Hier geldt i.h.b. dat voor M. Rieter en zijn in oranje gestoken clubje, door het Haw Ut Helemonds gekrakeel zijn beoogde stemvee het rode potlood heeft gebruikt. Zelfs de fractiekamer van dit gezelschap is vergeven van oranje prullaria.Politiek gewin was overstijgend aan serieus omgaan met een studie naar de oorsprong van het Helmonds
spraakgebruik dat vlgs. de Hr. Rieter zelfs
als Helmonds monument aangemerkt zou moeten worden. Het geheel van dit clubje kan bogen op een "zeverrijk"carnavalsgebeuren. Een soort soap als het Helmondse Lied.

Wilfred van Dam, Helmonder in hart

Leuke site JE Mulder, mooi gemaakt.

heel mooi

Om verwarring te voorkomen.De kienaw.web-log.nl is NIET door mij gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: