2reacties

De kleine man (JC)

We zitten in een crisis. Zeggen ze. We moeten bezuinigen – zeggen ze. En iedereen praat dat klakkeloos na. Terwijl volgens de meeste mensen die daar voor doorgeleerd hebben, je in crisistijd juist moet investeren. Mensen aan het werk helpen en houden, initiatieven voor de toekomst nemen. Maar ‘bezuinigen’ is in dit calvinistische land kennelijk een magisch woord voor politici. Ze doen niet liever, ook in Helmond.
Ging het vorige College al aardig die kant uit, de nieuwe ploeg van burgemeester en wethouders lijkt het wel heel bont te gaan maken.
Officieel is er nog niets bekend en is het wachten op de nota waar de gemeenteraad zich over enkele maanden over mag buigen. Maar informeel heeft wethouder Tielemans al de nodige proefballonnetjes opgelaten. Geen geld meer voor een gratis bus op zaterdag. En – vreemde tegenstelling – ook geen geld voor parkeergarages in het te vernieuwen centrum. Zelfs het aantal abonnementen op tijdschriften moet ’tegen het licht gehouden worden’, zoals dat heet. Bezuinigen op minimale posten noem ik dat. En waar dat geen zoden aan de dijk zet, de meest kwetsbare mensen pakken. Die kunnen zich toch niet verweren. Geen subsidie meer voor fietsles voor allochtone vrouwen, heb ik Tielemans meen ik in verkiezingstijd horen zeggen. Of was het zwemles? Eerder werd namelijk al bekend dat de gemeente fors gaat bezuinigen op zorg en welzijn, op het aan het werk helpen van werklozen en op haar eigen personeel.
Het is dus wel duidelijk bij wie het geld weggehaald wordt en waar de klappen het hardste gaan vallen. Onze gemeente had gelukkig geen geld op IJslandse banken staan. Maar voor de rest sluit de stad leuk aan bij de bankencrisis. Louis Davids zong het al tijdens een vorige crisis: alles over de rug van de kleine man, de burgerman met een confectiepakkie en Bata-schoenen an….

                                                          Was getekend,