2reacties

De weg kwijt (JC)

De laatste tijd zie ik in Helmond heel veel nieuwe straatnaambordjes. Nieuwe huizen en straten vragen kennelijk om nieuwe bordjes. In de binnenstad-oost maar ook bijvoorbeeld in Helmond-West wordt volop gebouwd.
In de nieuwe straten komen opvallend veel Helmondse straatnamen voor: Toon van de Laar, A.M. Frenken, Sjef van Schaijk, W(illem?) van Asten, P.M. Dillen, Lennard Gruijters. Dat is jaren na dato alsnog een mooie overwinning voor de Heemkundekring Helmond-Peelland die vroeg om meer Helmondse (en vrouwelijke!) straatnamen.
In het begin kleefde aan dit fraaie initiatief wel een bezwaar. Op de eerste versies stond niet wie al die mensen waren. Ik herinner me een Van de Laar die ik gevraagd heb of Toon soms familie van hem was. Hij wist het zelf niet. Ik merk dat veel mensen niet wisten naar wie al die straten genoemd waren. Maar er gloort hoop! Sinds kort zie ik overal gloednieuwe bordjes, met uitleg en zelf een wapen van Helmond erop. Zo weten mensen nu en over 50 jaar wie al die mensen waren. Ik hoop van harte dat dit initiatief door de hele stad wordt voortgezet.
Want: nu we het daar toch over hebben: ik vind Helmond wel een van de slechtst bewegwijzerde steden die ik ken. In hele wijken van de stad is geen enkel straatnaambordje te vinden. Niet vanuit de auto en zelfs niet voor een fietser of voetganger. Soms hangen ze op rare plaatsen, soms zijn ze overwoekerd of verweerd en vaker ontbreken ze helemaal of staan op een plaats waar je dat absoluut niet verwacht. Midden in de straat bij voorbeeld.
In raar genummerde straten als de Makreelstraat en hele stukken van de Rijpelberg is een huisnummer vinden trouwens ook een crime!
Ik ken een huisarts die klaagde dat hij bij spoedgevallen zoveel tijd kwijt was om een adres te zoeken. Vroeger al, toen huisartsen nog op huisbezoek gingen dus.
In Helmond-West zijn trouwens wat straatnamen verdwenen omdat die een slechte naam zouden hebben. Zoals het hele Haagje opeens Helmond-West is gaan heten. En het Jonkerstraatje een andere naam moest krijgen. Misschien vanwege een bijna gelijknamige wethouder die we rond die tijd kregen.
Ik zie nu hetzelfde in de binnenstad gebeuren: de naam van de eerbiedwaardige August Sassen heeft plaats moeten maken voor zijn collega Frenken. Ook een beetje overcompensatie als je het mij vraagt. Daarbij horen ook rare namen als Zonnekwartier, Vossenberg of Suytkade, die nu werkelijk helemaal niets met Helmond van doen hebben.
Kortom: very Helmondlike: goed idee, slecht uitgevoerd. Graag meer straatnaambordjes op betere plaatsen en met wat meer uitleg.

Was getekend,