19reacties

Graag meer kwaliteit en creativiteit (JC)


Het seizoen van de zomeractiviteiten (pardon: ‘evenementen’) zit er weer bijna op.  De mensen achter de Kasteeltuinconcerten, het Caratpaviljoen en zelfs het 0492 podium op de markt zullen binnenkort juichend terugkijken op een succesvol seizoen.
Nu ben ik blij met alles wat in het dorp gebeurt. En genoemde drie vullen elkaar best aardig aan in doelgroep en soort. Er is blijkbaar publiek voor.
Zaterdag ben ik toch maar naar de jazz geweest. Welgeteld drie kroegbazen doen mee op de Steenweg. De eerste waar ik ’n koffie en water probeer te bestellen zegt: “We hebben geen koffie; we zijn een discotheek. Probeer het eens bij de buren.” Op naar die buren waar ik een keurige espresso en een watertje krijg. Niet eens zoveel te duur. Maar dan: “U mag geen glas mee naar buiten nemen.” Kopjes ook niet. Ik heb dus maar mijn bek verbrand aan de koffie, buiten een plastic gehaald – de barman bestond het ook nog te zeggen dat ik dan een biertje moest bestellen – en het water-uit-een-flesje in dat plasticje uitgegoten.
Het is bijna net zo erg als zes rijen wachtenden voor de bar in de kasteeltuin of 45 minuten in de rij staan om daar muntjes te kopen. Vage sateetjes voor veel te veel euro’s. En dan heb ik het nog niet over de kwaliteit van de bands. Laat ik volstaan met te zeggen dat ik blij was thuis op de tv Anouk en the Beatles tegen te komen.
Ik vind het kortom allemaal nogal erg erremoejig. Het aardigst werd dat verwoord door nota bene onze eigen stadspromotor, die onlangs liet weten expres B-bands voor de kasteeltuinconcerten te zoeken. Anders zouden daar maar veel te veel mensen op af komen.
Hoe schrijnend ook, ik vind dat wel een goede omschrijving van ons dorp. De zesjes-mentaliteit heerst hier volop. Waag het niet om boven het maaiveld uit te steken.
Ik zou een lange lijst van uitgeklede plannen kunnen maken. Van doodgeboren initiatieven, in de kiem gesmoorde activiteiten en ter ziele gegane bijeenkomsten. Dat laat ik echter graag aan de lezers over.
Waar het mij om gaat is het volgende: of je het nu wilt of niet, Helmond is al lang niet meer het dorp uit de jaren zestig. Dus zie ik graag wat meer durf, wat meer brille en sprankeling en heel wat meer creativiteit bij het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten. Want ijsbanen, kerstmarkten, jazzconcerten, stadsstranden, gratis concerten enzovoort kom ik volop – en vaak beter – tegen in andere plaatsen. Laten we eens ophouden met alsmaar achter anderen aan te strompelen.
Verzin eens wat nieuws!Nu maar hopen dat het culturele winterseizoen dat nu gaat beginnen wat meer oplevert. Dat ik voor popmuziek niet naar de dorpen hoef maar in mijn eigen Plato terecht kan. Met een Speelhuis dat avond aan avond uitverkochte voorstellingen heeft. Met een winter vol echte evenementen en desnoods ‘manifestaties’. Bij voorkeur niet gekopieerd uit Hasselt of Maastricht.

Was getekend,

Jean Cat mauwt
19 reacties
Reageer

Dat er maar drie kroegbazen mededen met het Jazzfestival, is natuurlijk de schuld van de organisatoren van dit festival.
Men moet veel betalen maar krijgt er slechts weinig voor terug. Bovendien hebben de ondernemers geen inbreng in wat voor soort bands ze op hun podium zetten.
Ook gunnen de kroegbazen elkaar het licht in de ogen niet.
Zo had het café waar ik altijd kom, al enkele jaren een lokaal bandje voor de deur staan, wat ze zelf hadden uitgenodigd. Dit jaar wilde een zekere W. de G. dit bandje heel graag voor zijn deur hebben. Het bandje zelf bedankte hiervoor, omdat de leden van deze band normaal gesproken niet welkom zijn, om een pilsje in zijn zaak te komen drinken.
Zo zijn er nog wel meer dingen die enkele kasteleins uitvreten.

W de G, 190 jaar horecaervaring maar je ziet het er niet aan af. Drie chagrijnig kijkende pubermeisjes overvolle terrassen laten bedienen in plaats van dit een elftal ervaren dames laten doen, getuigt niet echt van klantvriendelijke ambities.

Ik vond het uitzicht (op de meisjes, van de podia was niks te zien) juist wel aardig.

Jean Cat; je doet je naam wel eer aan, wat een gemauw.

Wat me altijd weer opvalt dat je bijna nooit iets aardigs of positiefs hoort over Willy de Greef. Zouden al die kritische geluiden kloppen of is iedereen gewoon jaloers op hem, zoals je ook wel eens hoort?
Hoe dan ook, de organisatie van de Helmondse Jazz zou iets moeten doen aan de soms belachelijk lange wachttijden. Ook de organisatie van de kasteeltuinconcerten. Verplicht de verkopers van drank/muntjes (zoals bij sommige evenementen in Amsterdam) dat zoiets binnen zoveel tijd moet. Meestal dus een kwestie van voldoende personeel. Zo niet: geen deelnemer of uitbater meer! Want die wachttijden stralen af op het evenement. Geeft het een minder prettig smaakje. Hoewel het natuurlijk nog steeds hele mooie evenementen zijn! Maar dat moet blijven. Ook aan te veel succes kun je ten onder gaan.

W. de G. is gewoon niet aardig! En dat weet ik uit persoonlijke ervaring. Alleen als je 'interessant' bent dan heeft ie de volle aandacht voor. Tis een vent... ach misschien is het beter een onderwerp voor een aparte topic bij roddelen ofzo

Wat ik me afvraag is waarom mensen altijd wel iets te zeuren hebben. Als je bij voorbaat al weet dat t ergens druk wordt, kun je er van uit gaan dat je lang moet wachten op je drankjes. Als je de uitbater van een café niet aardig vindt, moet je een ander café zoeken wat je beter bevalt. En als je denkt het allemaal beter te kunnen, moet je niet gaan zitten zeuren over hoe kut het wel niet is, maar zelf beter doen. Mijn mening over de laatste kasteeltuinfeesten: Ja het was te druk, nee ik wilde geen half uur wachten op mijn drankje, dus ben ik gegaan.

Kunnen we ons niet beter druk maken over dingen die er werkelijk toe doen?

Tel eens alle tijd die je spendeerd aan ergernissen en irritaties bij elkaar op. Met die tijd kun je heel veel leuke dingen doen!

De echte ergernis lijkt me nogal duidelijk: Helmondse 'evenementen' zijn van een bedenkelijk laag (dorps) niveau. Daar mogen we best eens over nadenken en vooral: wat aan doen!

Over juichende verhalen gesproken: bij Kanaal Helmond tv lopen nog steeds de reclamefilmpjes voor de kasteeltuinconcerten. Weet Kanaal Helmond niet dat de Kasteeltuinconcerten zijn afgelopen of heeft Stadspromotie Helmond budget over?

Misschien krijgen we nog wel een toegift en dat het er daarom nog staat, hahaha

@JC om 22-8-08 om 9:49
Als de horecauitbaters in Helmond elkaar wat zouden gunnen, zouden we al een heel eindje op de goede weg zijn. Denk ik.
Waarom zouden anders tijdens de afgelopen Jazzdagen slechts 14 horecazaken hebben meegedaan, denk je?

Overigens heb ik mijn informatie uit de eerste hand, en dit al van meerdere kasteleins in de afgelopen jaren.

Beste JC,

'Helmondse evenementen zijn van een bedenkelijk laag (dorps) niveau'

??

Enig idee dat Stichting Impact met 25 enthousiaste, gedreven, gemotiveerde en jonge vrijwilligers een compleet jaar gemiddeld full-time bezig zijn met de organisatie van het grootste eendaags, cultureel, jongerenfestival van Helmond:

Festival Impact!

(wat pas een onderdeel is van een Stichting die veel meer organiseert en zich op vele fronten inzet voor de helmondse evenementenkalender, jongeren, en cultuur)

Dat er het eerste jaar meer als 20:000 en het tweede jaar 25:000 enthousiaste bezoekers uit heel het land, en zelfs daarbuiten, op af kwamen vind ik niet echt dorps!

Artiesten als: Kraak en smaak, van dik hout, direct, ellen ten damme, osdorp posse, don diablo, fedde le grand, sidney Samson, Leaf, BZB, Moke, Yes-r,Relax, Marc Foggo...zomaar een (hele kleine) greep uit de artiesten die Stichting Impact al naar Helmond heeft gehaald!

Beste JC; Heel leuk dat u zich uitlaat over e.a. maar doe dit in het vervolg alstublieft onderbouwd, en val geen hardwerkende vrijwilligers af die zich met man en macht al 5 jaar inzetten voor hun stad. Met als gevolg dat Helmond ook dit jaar weer tot ver over de stadsgrenzen een ultieme promotie geniet!

Verder wil ik afsluiten met de vraag of u bovengenoemde artiesten allemaal kent?

Dit zijn namelijk stuk voor stuk in de verste verte geen DORPSE artiesten!

Bij deze en een vriendelijke groet!

Geert Blenckers

Goed bezig Geert. Ongefundeerd zeiken kunnen we allemaal.
Ik vraag me sowieso af wat deze JC heeft moeten doen om zo'n enorme profilering te verdienen op dit weblog. Zelfs die afbeelding van een kat bij elke reactie... Twee van die grote lappen tekst in 1 week... Beetje veel allemaal :) En zeker geen aanwinst voor de weblog.

Geert en Antoon; ik sluit me helemaal bij jullie aan. Deze zeikerd doet de weblog tot nu toe geen goed!

Beste Geert (en anderen),
Geen kwaad woord over vrijwilligers!
Als je goed gelezen had, zag je dat het ging om de opstelling van horecabazen (die ook voor Impact niet in de buidel willen tasten!), gemeentebestuur en andere 'hoge heren' die zelf niks origineels kunnen verzinnen.

@JC
Volgens mij is het ook niet echt nodig dat "gemeentebestuur en andere 'hoge heren' die zelf niks origineels kunnen verzinnen" wat zelf verzinnen. Daar zijn immers al die stichtingen voor.

Volgens mij komen veel Nederlandse (goed verdienende) artiesten juist uit de dorpen, maar dat even ter zijde.

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat de kasteeltuinconcerten ook goed draaien (mits het weer niet heel slecht is), zonder echt grote namen. Sterker uit de berichtgeving blijkt wel weer dat een teveel aan publiek de concerten geen goed doet. Mensen haken dan ook af.

Als je verder kunt zorgen dat de horeca inderdaad met de neuzen dezelfde kant op gaan, dan komt het best goed.

Tot slot nog even een opmerking over je optreden hier. Van alle columnisten (hoewel je niet bij het onderdeel columns staat) krijg je wel de meeste reactie's, maar of dat in dit licht ook zo gunstig is weet ik niet. Je kunt dan natuurlijk al snel je doel voorbij schieten. Maar zoals bijna altijd is er een troost je kunt het als het hier niet lukt altijd nog zelf een weblog starten. Ene "Sjaak van Buren" heeft dat in het verleden ook gedaan, met veelal dezelfde toon dus misschien liggen daar nog mogelijkheden. Sinds hij in 't Hout vlammen heeft zien loeien is er niets meer van hem vernomen...

@Ellen, Antoon en Ad
Ik vind de schrijfsels van Jean Cat juist wel op deze weblog thuishoren.
Lekker tegendraads. Tevens schud hij de mensen wakker, doordat op zijn schrijfsels wordt gereageerd.

Ik zou zeggen:"Laat de vlammen ..." O nee, dat is iemand anders zijn tekst.

@Noud; Ik ben het helemaal met je eens, dit is juist een mooie aanvulling op deze site!!!

Veul mauwen maar nie bouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: