6reacties

Laatste natuur niet volbouwen (JC)

’t Goor en Lungendonk zijn aangewezen als locatie voor – alweer – een grootschalige woonwijk in (of bij) Helmond. Daar kunnen volgens mensen die daar voor doorgeleerd hebben niet minder dan 1.250 (’t Goor) en 3.500 (Lungendonk) woningen komen.
Nu heb ik wel enig begrip voor de gemeente Helmond. Die zit letterlijk tegen haar grenzen en kan geen kant meer op. Maar om daarvoor de laatste stukjes natuur in en bij de stad op te offeren, gaat me toch te ver.
Vroeger – toen er nog ijs was – gingen we schaatsen op het Groot Goor. Wandelen op zondagmiddag of fietsen naar het Eindhovens Kanaal. Van al dat groen is al niet veel meer overgebleven. Om nu de allerlaatste stukjes te asfalteren en vol te bouwen gaat mij niet alleen ver maar veel te ver.
De wijze mannen die deze onzin verzonnen hebben, zijn verenigd in de werkgroep Meros. Daarin zitten de provincie, de Stadsregio SRE, het waterschap en de gemeenten Helmond, Asten, Someren, Geldrop-Mierlo en Laarbeek. Een aantal van hen zou toch beter moeten weten!
De SRE zelf waarschuwt immers al een aantal jaren dat de regio te veel bouwplannen heeft. Mierlo ontwikkelt tegen alle adviezen in de nieuwbouwwijk Luchen. En Asten en Someren bouwen zo grootsteeds dat het al lang geen dorpen meer zijn.
Aan de oostkant van de stad zijn Deurne en Helmond samen bezig om een voetbalstadion, honderden vakantiebungalows en een pretpark te realiseren. Tegen de wil van bijvoorbeeld Rijpelberg en Brouwhuis in. Die voorzien alles bijeen meer steen dan groen in deze ‘Groene Peelvallei’. En aan onze noordgrens tenslotte is Gemert hard op weg om een middelgrote stad te worden.
Dat natuurwaarden het altijd moeten afleggen tegen economische waarden is een trieste waarheid. Intussen doen we net of de vergrijzing een probleem is, maar blijven we maar bouwen voor mensen die er over een paar jaar niet (meer) zijn. Toch wil Helmond in totaal niet minder dan 4.500 tot 6.000 woningen erbij bouwen. Doe eerst eens wat aan de voorzieningen, denk ik dan, niet voor het eerst.
Intussen is ook de strijd over wie in ’t Goor en Lungendonk mag gaan bouwen losgebarsten: Someren, op wiens grondgebied het ligt, of Helmond, waar de toekomstige woonwijk tegenaan ligt.
Ook niet voor het eerst denk ik dan: tijd voor een grenscorrectie zo niet annexatie, om maar eens een vies woord te gebruiken. Dan zijn we ook van dwarsligger Laarbeek af, die al tientallen jaren diverse bovenregionale projecten (zoals de ruit om Eindhoven en een bevaarbaar kanaal) frustreert. Maar om te beginnen: ’t Goor moet groen blijven!

Was getekend,