5reacties

Loze vissers (JC)

Het heeft even geduurd maar, met de opening van het visseizoen (21 maart) voor de deur, is toch een Helmondse politieke partij wakker geworden. Helmondse Belangen wil bij monde van Berry Smits af van het visverbod in ‘de Knaal’. Sterker nog: volgens hem bestaat zo een verbod niet eens, want het is niet in de APV opgenomen.
Over het al dan niet vissen in de Knaal wordt al gezeurd sinds dat over een paar honderd meter opgeknapt is met vlondertjes, fonteinen, lampjes en andere aankleding om ons stadshart wat levendiger te maken. Je moet per slot van rekening wát met een kanaal waar geen bootje meer in komen kan.
Ik weet toevallig dat vissen aan heel wat regels en wetten gebonden is en dat een visvergunning nog aardig in de centen kan lopen bovendien. In Helmond maken ze het dan natuurlijk weer eens extra ingewikkeld. Sinds de opknapbeurt van dat stukje kanaal, is het visverbod voortdurend terug op de agenda gekomen, al vanaf 2007. Alsof er niks belangrijkers in de wereld of zelfs in Helmond zou bestaan.
De vissers ‘doen afbreuk aan de uitstraling van het stadshart’, vond B&W eind vorig jaar. Aan de andere kant wordt het vissen in het kanaal door het College juist gestimuleerd omdat het de levendigheid in het centrum zou bevorderen, stelt Berry Smits.
Platvloers, ongepast en beneden alle niveau is het al eens genoemd. Maar dat kan ook gegaan zijn over jongeren die in het kanaal zwemmen of zelfs van de Luchtbrug afduiken. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat burgers zo maar leuke dingen doen. Leuke dingen die geen geld in het laatje brengen bovendien!
Laat ik nou echt gedacht hebben dat die vlonders usw. daar gemaakt zijn om dat stukje centrum aantrekkelijk en leuk te maken, om gebruikt te worden door onze bewoners en niet alleen als onderwerp voor een fotowedstrijd. Ik zie trouwens best graag foto’s met mensen erop. Ik bedoel maar: laat die vissers vissen, kinderen spelen, jongeren samenklitten, schaatsers schaatsen, café’s het volzetten met klanten, modelbouwers hun bootjes laten varen en laat zwemmers zwemmen.
Trouwens: misschien moeten die vissers wel aan het kanaal zitten om in deze tijden van crisis nog een avondmaaltijd op tafel te krijgen.

Was getekend,