5reacties

Loze vissers (JC)


Het heeft even geduurd maar, met de opening van het visseizoen (21 maart) voor de deur, is toch een Helmondse politieke partij wakker geworden. Helmondse Belangen wil bij monde van Berry Smits af van het visverbod in ‘de Knaal’. Sterker nog: volgens hem bestaat zo een verbod niet eens, want het is niet in de APV opgenomen.
Over het al dan niet vissen in de Knaal wordt al gezeurd sinds dat over een paar honderd meter opgeknapt is met vlondertjes, fonteinen, lampjes en andere aankleding om ons stadshart wat levendiger te maken. Je moet per slot van rekening wát met een kanaal waar geen bootje meer in komen kan.
Ik weet toevallig dat vissen aan heel wat regels en wetten gebonden is en dat een visvergunning nog aardig in de centen kan lopen bovendien. In Helmond maken ze het dan natuurlijk weer eens extra ingewikkeld. Sinds de opknapbeurt van dat stukje kanaal, is het visverbod voortdurend terug op de agenda gekomen, al vanaf 2007. Alsof er niks belangrijkers in de wereld of zelfs in Helmond zou bestaan.
De vissers ‘doen afbreuk aan de uitstraling van het stadshart’, vond B&W eind vorig jaar. Aan de andere kant wordt het vissen in het kanaal door het College juist gestimuleerd omdat het de levendigheid in het centrum zou bevorderen, stelt Berry Smits.
Platvloers, ongepast en beneden alle niveau is het al eens genoemd. Maar dat kan ook gegaan zijn over jongeren die in het kanaal zwemmen of zelfs van de Luchtbrug afduiken. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat burgers zo maar leuke dingen doen. Leuke dingen die geen geld in het laatje brengen bovendien!
Laat ik nou echt gedacht hebben dat die vlonders usw. daar gemaakt zijn om dat stukje centrum aantrekkelijk en leuk te maken, om gebruikt te worden door onze bewoners en niet alleen als onderwerp voor een fotowedstrijd. Ik zie trouwens best graag foto’s met mensen erop. Ik bedoel maar: laat die vissers vissen, kinderen spelen, jongeren samenklitten, schaatsers schaatsen, café’s het volzetten met klanten, modelbouwers hun bootjes laten varen en laat zwemmers zwemmen.
Trouwens: misschien moeten die vissers wel aan het kanaal zitten om in deze tijden van crisis nog een avondmaaltijd op tafel te krijgen.

Was getekend,

Jean Cat mauwt
5 reacties
Reageer

Onze fotograaf maakte onderstaande foto. Klik op de foto voor een groter formaat.

JC je hebt helemaal gelijk als iedereen zijn eigen rommel maar opruimt.

Ik vind ook dat het toegestaan moet worden, maar dan niet met ook nog kratten bier erbij wat je zo vaak ziet.

Het is jammer dat het kanaal afgesloten is want als het nog toegankelijk was voor de pleziervaart zou er nog heel wat geld in het laatje stromen van de Gem Helmond en niet te vergeten "de gezelligheid" van al die bootjes aangemeerd in het centrum.

Jammer dat toen de beslissing is genomen om het kanaal af te sluiten op deze manier haal je het toerisme ook niet naar Helmond.

Als je dan ook nog het vissen verbied wat gebeurt er dan nog op en aan het water, helemaal niets, nou gezellig hoor.

Die afsluiting is voornamelijk de schuld van 'een buurgemeente ten noorden van Helmond'. En natuurlijk onze eigen bestuurderen die dachte dat de bruggen niet onderhouden wel een mooie bezuiniging was. Annexeren dus, die dorpen!

Vissen in kanaal blijft verboden
Vissen in het kanaal tussen de Havenbrug en de Kasteelbrug is en blijft verboden. Dat schrijft het College van B&W in antwoord op vragen van Berry Smits van Helmondse Belangen. Smits dacht dat zo een visverbod in de plaatselijke (politie) verordening APV opgenomen moet worden maar daarvan is volgens burgemeester en wethouders geen sprake. Zij kondigen ook aan dat aan het verbod de hand zal worden gehouden.

Berry Smits - verklaard tegenstander van het visverbod - hoopte dat door een wijziging van de APV bespreking van het verbod in de gemeenteraad nodig zou zijn. Het college vindt dat zij als eigenaar van het kanaal zelf een verbod kan instellen. Smits heeft niet meteen op het besluit gereageerd maar pas half maart vragen gesteld. Volgens hem omdat hij niet eerder de benodigde verslagen van het College gekregen heeft.
Overigens kwam de al sinds 2007 lopende affaire in een stroomversnelling omdat de Beheerseenheid Sportvisserij Regio Helmond het oude kanaal graag als vislocatie erbij wilde hebben. De BSRH huurt sinds 2004 vijf vijvers waarin gevist mag worden en wilde ook graag het visrecht in het (oude) kanaal. Contractueel gezien is BSRH verplicht om namens de gemeente en onder voorwaarden toestemming te verlenen aan een ieder die daarom verzoekt.
Opvallend is dat op de vispas 2009 het gedeelte tussen de Havenbrug en Kasteelbrug ingetekend staat als een gebied waar vissen is toegestaan. De Federatie Sportvisserij Nederland heeft toegezegd dat de vispas (vroeger: visakte) in 2010 wordt aangepast. "Bij de handhaving zal rekening worden gehouden met deze omissie," schrijft het College, zonder daar veel uitleg aan te geven.
Berry Smits beraadt zich op verdere acties: "Enerzijds is het eigenlijk te klein om je druk over te maken. Aan de andere kant leeft het volop in Helmond. Misschien dat ik in het vragenuurtje de zaak aan de orde stel."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: