1reactie

Molenstraat de nieuwe achterbuurt (JC)


Zo lang ik in Helmond woon, word ik omringd door bouwkranen. Het ene nieuwbouwproject volgt op de andere kwaliteitsimpuls of opknapbeurt. Opvallende achterblijver daarbij is de Molenstraat.
Deze belangrijke aanloopstraat naar het centrum is zo een beetje het enige stuk Helmond waar al vele jaren niets aan gedaan is. Het gat vooraan naast het voormalige café Medoc staat al jaren achter een lelijke schutting, Medoc zelf is dichtgetimmerd en diverse andere panden staan te onderkomen. Voor het gebouw met het Regionaal Historisch Centrum Helmond dat zo nodig leeg moest is nog altijd geen bestemming gevonden en laten we het maar helemaal niet hebben over Plato. De moskee is zo een beetje het enige gebouw in die straat dat goed onderhouden wordt.
Wel heeft de gemeente grootse plannen met de Molenstraat. Het moet een exotische parel worden, de medina van Helmond. Toen een paar jaar geleden werd voorgesteld van de Heistraat een kashba te maken, werd het plan weggehoond maar vooruit.
Initiatiefnemers van die plannen zijn Adriaans Van Bussel Vastgoedontwikkeling, Woonpartners en de gemeente Helmond. Zij willen de Molenstraat haar eigen ‘kwaliteitsimpuls’ geven. De vastgoedbaronnen hebben intussen al heel wat panden in de Molenstraat in eigendom. Maar veel haast maken de plannenmakers niet. Het uitvoeren gaat nog tenminste tot 2011 duren. Intussen staan panden te vervallen en tiert het onkruid welig op lege plekken. Of zijn dat plantages van exotische planten, vooruit lopend op de medina-plannen?
Is het de crisis of is hier sprake van bewuste opzet? We zijn bijvoorbeeld aan de Zuid-Koninginnewal hele gevelwanden kwijtgeraakt door moedwillig de zaak te laten verloederen. Of denk aan de hijskraan bij Suytkade die zo nodig weg moet. De halve Heistraat wordt gesloopt maar een lullig poortje blijft met veel moeite staan.
Het zal trouwens niet meevallen van de Molenstraat een gezellige ‘exotische’ straat te maken. De nieuwbouw naast de parkeergarage is in beslag genomen door kunstgebittenboer die zijn pand heeft ingericht alsof het een bunker is. Ook andere nieuwkomers passen bepaald niet in dit beeld. Dan was de oude, gele arcade nog een beter idee. Kwaliteitsimpulsen maken niet altijd waar wat de naam belooft.
De gemeente Helmond reageert opvallend formalistisch op klachten over de verloedering van de Molenstraat: de gemeente is geen partij in deze zaak en blijft dus zitten waar ze zit. Het ontbreekt kennelijk aan elke vorm van regie. En intussen staat de straat lelijk te vervallen en onderkomen.

                                                          Was getekend,

Jean Cat mauwt
1 reactie
Reageer

Ik zag vanmiddag dat er wordt gewerkt in en aan de drie panden, die eigenlijk gesloopt zouden worden, aan het eind van de Molenstraat. Het pand tussen meubelzaak van der Horst en het vroegere café Médoc heeft zelfs een nieuwe pui gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: