10reacties

Sint-juttemis (JC)


Het is wel leuk, al die nieuwerwetsigheden als internet, weblogs en sms-alert. Maar schieten we daar wel veel mee op? Naarmate alles sneller, jonger en strakker moet, gaat er ook heel wat verloren. Tijd, rust en reflectie. Gezondheid, welbevinden en relaties. Ervaring, diepgang en het oer-Nederlandse ‘gezelligheid’.
Ik heb het gevoel dat kwantiteit steeds meer boven kwaliteit gaat. Iedereen is maar bezig met rennen van de ene ervaring naar het andere evenement, geregeerd door afspraken en agenda’s. Terwijl ik liever af en toe eens stil sta bij het een of ander en eens bekijk waar we mee bezig zijn. Maar ja, ik ben ook van de generatie die graag ‘met een boekje in een hoekje’ zit.
Uit een van die boekjes weet ik dat het vandaag sint-juttemis is. Voor wie het niet weet: ‘sint’ betekent heilige en naast ‘Klaas-van-de-cadeautjes zijn er nog enige duizenden Sinten. Sint-juttemis is de heilige van uitstellen, op de lange baan schuiven, nog maar weer eens een onderzoek doen, eerst het zuur en dan het zoet en genereel dingen die nooit gebeuren.
Daarvan zijn er in de wereld helaas steeds meer, ook in Helmond.
Ruim een halve eeuw geleden ben ik geboren in dit dorp. En ik ben het, al dan niet van dichtbij, altijd blijven volgen. En al die tijd stond ik regelmatig verbaasd, zo niet verbijsterd, over wat hier gebeurt. De ene keer lijkt de tijd in Helmond stil te staan, de andere keer willen we oh zo graag vooraan staan.
Het is een raar dorp, Helmond. En dat is het. De Helmonder praat hard en veel en het allerliefste ‘mauwt’ hij. Veel mauwen en weinig wol op de klos, denk ik wel eens.
Nu raakte ik een poosje geleden aan de praat met de mensen van het weblog van Helmond. Werelden gingen voor me open, techneutisch gezien. Maar inhoudelijk vond ik deze ‘site’ nogal gezapig. En dan ben je dus de pineut om het zelf beter te doen. Vandaar dat ik me toch maar laat meeslepen in deze stroom van nieuwigheden.
Laat ik ook eens modern doen. Laat ik ook af en toe eens mauwen. Ik heb begrepen dat je met een ‘blog’ heel wat mensen kunt bereiken. Dus dat ga ik vanaf nu ook proberen. Om af en toe eens stil te staan bij wat er om ons heen gebeurt. Of juist niet gebeurt.
En op een (b)log kunt u reageren, heb ik me laten vertellen. Dus: heeft u erge ergernissen, wilt u misstanden melden of reageren op mijn schrijfsels? Dat kan. Misschien dat ik dan weer op u reageer. Maar bedenk: Ik heb altijd gelijk.

Was getekend,

Jean Cat mauwt
10 reacties
Reageer

Jean Cat, geweldig dat je niet aan de zijlijn bent blijven staan en dat je de handschoen hebt opgepakt. Maar, zoals al 100 keer gezegd, wij zijn de mensen van DE weblog van Helmond, niet het. Maar die discussie winnen we toch niet van jou, omdat jij je ongelijk toch niet toegeeft.
Wij wensen je hier op De weblog van Helmond veel mauwsucces toe!

Leuke schrijfsel Jean Cat.
Ik ben het volkomen met je eens, en blijf je schrijfsels dan ook met belangsteling volgens.

Een Helmonder hoort te mauwen over eigenlijk alles wat hem tegenzit en alles wat hem niet mee zit. Hier hoort natuurlijk ook de stad zelf af en toe bij.

Maar een Helmonder verdedigd zijn stad bij steen en been als iemand anders dan een Helmonder er iets slechts over zegt(of het moet echt slecht zijn ;) )
Leuk je hier als columist te hebben, en ik lees graag de volgende verhalen van u.
MVG
Vital

Jean Cat, leuk dat je hier een log geschreven hebt en dat vaker zult gaan doen!

En hiermee heb je meteen alweer een "zapige" reactie ...;-)

groet,
Angelique

Jean Cat, zo gezapig vind ik deze website niet. Ik mag hier graag komen. Maar ik ben benieuwd wat jij gaat schrijven of doen. Veel succes!

Dorp??? Wellicht in jouw 'verheven' optiek, maar volgens mij is het sinds 1232 (ofzo) een stad, maarja dat zijn slechts futiliteiten

Uw schrijfsel smaakt naar meer, u heeft mooi gesproken. We moeten eens wat meer onthaasten. Maar ik dacht ook dat Helmond een stad met stadsrechten is.

@ Jean Cat u heeft inmiddels al tegen diverse benen geschopt want de Helmonders vinden het hier geen dorp, nee wettelijk niet maar kwa mentaliteit, ach..........

qua mentaliteit, tja als je in bepaalde kringen vekeert.... en overal is wel wat, Eindhoven, Groningen, Hengelo.... alles met z'n min- en pluspunten. Waar je je maar druk om kunt maken..

Dank voor al uw goede wensen! Mijn eerste echte bijdrage staat er inmiddels ook op. Dat het allemaal kan!
Over stadsrechten gesproken: ik geeft toe dat de mentaliteit van de Helmonder stads is. En dat we al een 600 jaar stadsrechten hebben. Maar de kwaliteit van de rest is en blijft dorps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: