8reacties

Sjaak van Buren: humor of kritiek? (JC)

Er is tegenwoordig niet veel voor nodig om als terrorist bekend te staan. Een paar kwajongens die een school ‘bedreigen’, een Smily-reactie op een website richting burgemeester, een mening over het geloof. Al snel schiet bang Nederland in een kramp en dreigt met rechtszaken. Als dat niets uithaalt, gaan we de wet maar veranderen.
De laatste loot aan die stam is het ontslag van columnist Sjaak van Buren door redacteur Jan-Pieter Klumpers van weekblad De Trompetter.
Het presidium van de Helmondse gemeenteraad voelt zich ‘ernstig gestoord’ door de columns van Sjaak van Buren. Het lijkt de Sovjet-Unie wel, in meerdere opzichten!
Begrijp me goed: ik ben geen fan van Van Buren. Ook niet van De Trompetter trouwens.
Maar een medewerker wegsturen omdat die ’te veel op de man gespeeld’ zou hebben, kan wat mij betreft absoluut niet door de beugel. Zeker niet als het om een columnist gaat.Gelukkig heb ik met De Weblog betere afspraken. Bovendien ben ik daar niet in dienst. Dus kunnen ze mij ook niet ontslaan.
De ironie stijgt helemaal ten top als zowel de gemeente als De Trompetter laten weten dat deze klacht en dit besluit ‘volledig buiten’ het contract voor de wekelijkse gemeentepagina staat. Dat dankt me de koekoek. Er is natuurlijk niemand die dat geloofd. Te meer niet omdat juist op dit punt De Trompetter zelf bepaald geen brandschoon verleden heeft.
Ik moet het deze ene keer dan ook met Sjaak van Buren eens zijn: kennelijk kunnen de Helmondse politici slecht tegen kritiek. En veel gevoel voor humor hebben ze ook niet. Het zal wel aan de crisis liggen dat onze bestuurderen zichzelf veel te serieus nemen. En per slot van rekening naderen de verkiezingen ook alweer.
Het is jammer dat deze affaire te laat komt voor de carnavalsoptocht. Ik ga nu echt Helmond ontvluchten!

Was getekend,