8reacties

Sjaak van Buren: humor of kritiek? (JC)


Er is tegenwoordig niet veel voor nodig om als terrorist bekend te staan. Een paar kwajongens die een school ‘bedreigen’, een Smily-reactie op een website richting burgemeester, een mening over het geloof. Al snel schiet bang Nederland in een kramp en dreigt met rechtszaken. Als dat niets uithaalt, gaan we de wet maar veranderen.
De laatste loot aan die stam is het ontslag van columnist Sjaak van Buren door redacteur Jan-Pieter Klumpers van weekblad De Trompetter.
Het presidium van de Helmondse gemeenteraad voelt zich ‘ernstig gestoord’ door de columns van Sjaak van Buren. Het lijkt de Sovjet-Unie wel, in meerdere opzichten!
Begrijp me goed: ik ben geen fan van Van Buren. Ook niet van De Trompetter trouwens.
Maar een medewerker wegsturen omdat die ‘te veel op de man gespeeld’ zou hebben, kan wat mij betreft absoluut niet door de beugel. Zeker niet als het om een columnist gaat.Gelukkig heb ik met De Weblog betere afspraken. Bovendien ben ik daar niet in dienst. Dus kunnen ze mij ook niet ontslaan.
De ironie stijgt helemaal ten top als zowel de gemeente als De Trompetter laten weten dat deze klacht en dit besluit ‘volledig buiten’ het contract voor de wekelijkse gemeentepagina staat. Dat dankt me de koekoek. Er is natuurlijk niemand die dat geloofd. Te meer niet omdat juist op dit punt De Trompetter zelf bepaald geen brandschoon verleden heeft.
Ik moet het deze ene keer dan ook met Sjaak van Buren eens zijn: kennelijk kunnen de Helmondse politici slecht tegen kritiek. En veel gevoel voor humor hebben ze ook niet. Het zal wel aan de crisis liggen dat onze bestuurderen zichzelf veel te serieus nemen. En per slot van rekening naderen de verkiezingen ook alweer.
Het is jammer dat deze affaire te laat komt voor de carnavalsoptocht. Ik ga nu echt Helmond ontvluchten!

Was getekend,

Jean Cat mauwt
8 reacties
Reageer

Ik heb de columns van Sjaak van Buuren ook gelezen en die vond ik niet ernstig genoeg om Sjaak te ontslaan.De politici in Helmond zijn bange wezels met voorop Fons Jacobs. Nu heb ik in het verleden vaak de schrijfsels gelezen op de weblog die hij lange tijd had, was het niet altijd met hem eens,maar moest er wel smakelijk om lachen.Jammer dus dat hem de mond wordt gesnoerd.Een advies aan Sjaak: begin weer met jouw weblog!

Onbegrijpelijk dat Fons Jacobs en de zijnen zich bemoeien met de inhoud van een weekblad, en dan met name een column.
Dit is duidelijk een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.
Als ik Sjaak was zou ik een flinke schadevergoeding eisen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Persvrijheid

FF kopieren en dan plakken in de adresbalk.

Noud vraagt, Sjaak draait.

http://collectiefsjaakvanburen.web-log.nl/

SJAAK VAN BUREN

Toch raar: als burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht exact hetzelfde doet als wat hier in Helmond gebeurde, staat de wereld op zijn kop, eist de gemeenteraad excuses en worden er zelfs Kamervragen gesteld. In Helmond wordt alles opgelost tussen wandelgangen en tapkast, worden de schouders opgehaald en gaan we over tot de orde van de dag.
Hoezo is Brabant een moderne provincie?

In Utrecht escaleert de zaak verder. De burgemeester blijkt al eerder andere media onder druk gezet te hebben. En Utrecht is bepaald niet de enige stad waar zoiets aan het handje is. Dat werpt toch de vraag op wat hier in Helmond allemaal gebeurt waar we niks van af weten, hoe politici en de pr-mensen van de gemeente de media proberen te sturen.

Afscheid van Sjaak

Het einde van 2009 bracht ons ook, onmerkbaar bijna, het einde van Sjaak van Buren. In een weemoedig, om niet te zeggen teleurgesteld verhaal, neemt Sjaak van Buren afscheid van zijn schrijfwerk. Misschien wel meer dan afscheid, ook afstand.
Sjaak van Buren is in Helmond bekend geworden als een scherp columnist die de persoonlijke aanval niet schuwde. Dat bracht hem regelmatig in opspraak, zo niet problemen. Meerdere keren heeft hij van medium moeten wisselen, zoals hij ook al meerdere keren overwoog te stoppen. De meeste commotie veroorzaakte hij met politieke onderwerpen maar zijn grote liefde was zo te zien voetballen. Jarenlang heeft hij de Helmondse politiek, het voetbal en de toestand in de wereld in het algemeen gevolgd en becommentarieerd. Dat werd hem niet altijd in dank afgenomen, door vriend noch vijand. Iets wat wellicht verklaarbaar is uit een onbuigzaam om niet te zeggen star karakter van de man achter Sjaak van Buren.
De laatste jaren verschenen zijn columns ook op een eigen weblog. Waarop vrijwel niemand ooit de moeite nam of durfde te reageren, hoewel hij zeker voor de inner circle van de Helmondse politiek een luis in de pels was. Het is een beetje wat hij in zijn laatste column betoogt: waar doe je het allemaal voor?
Ofschoon soms bijna als een paria behandeld, is het zeker in deze verkiezingstijd toch jammer dat hij weer eens gestopt is met zijn blog. Naar het uitziet nu echt en definitief. Partir, c'est mourir un peu.

Gelukkig hebben we z'n 'zus', Jean Cat, nog. Leer van zijn fouten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: