18reacties

Te weinig onderhoud (JC)


De Helmonder is niet tevreden over het onderhoud van zijn of haar dorp, in het bijzonder van het groen. Alleen in het centrum, Dierdonk en Brandevoort valt het nog mee. Daarbuiten gaat het dorp aan verwaarlozing ten onder. Die conclusie kun je trekken uit de Inwonersenquête 2007.
De meeste klachten komen over het aantal prullenbakken, het verwijderen van zwerfvuil en hondenpoep.
Opvallend is dat deze drie zaken ook in 2002 al het slechtst scoorden. In vijf jaar tijd heeft de gemeente dus kennelijk niks bijgeleerd.
Eigenlijk verbaasd me dat niks. Jaren geleden al heeft de gemeente besloten dat groenonderhoud te veel geld kostte. Een tapijt van onderhoudsvrije bodembedekkers –  ja zo heten die – was het gevolg. Weg met alle fraaie bloemen en planten die af en toe om een schoffel, snoeischaar of waterslang vroegen. Er moest op een stormachtige Artimond een dode vallen voordat er haastig achterstallig onderhoud werd gepleegd.
Ik heb daar zelf ook enige ervaring mee. Een jaar of tien geleden werd het gras achter mijn toenmalige flat een keer of vier per jaar gemaaid. Daarna nog hooguit twee keer. Bij mijn huidige woning stond ooit een prullenbak die op een ochtend verdwenen bleek. Navraag bij de gemeente leverde alleen op dat die niet terug zou komen, zonder enige uitleg. Met als gevolg dat ik elke maandagochtend rommel van de straat kan vegen, soms inclusief kots en drugsattributen.
Af en toe komt er een veegwagen door de straat. Die zorgvuldig om alle auto’s, stoepen en hoeken heenrijdt. Eigenlijk wordt dus alleen de rijbaan schoongemaakt. Dat krijg je, als het edele handwerk vergeten is.
Nu wil ik best mijn steentje bijdragen aan het onderhoud van de stad. Ooit hadden we een wethouder die ons elke zomer dringend vroeg de bomen en planten water te geven. Dat hoeft kennelijk niet meer. Onderhoudsvrij groen heeft blijkbaar ook minder water nodig. En dat uit de binnenstad en de kakwijken Dierdonk en Brandevoort minder klachten komen, zal al wel helemaal niemand verbazen. Daar wordt heel wat meer belastinggeld opgehaald dan in het Haagje of Jeruzalem. Maar wat meer aandacht voor het hele dorp zou toch niet slecht zijn.

Was getekend,

Jean Cat mauwt
18 reacties
Reageer

te weinig onderhoud of geen onderhoud?
Elke keer als de bouw-wagen van de Atlant-groep zich op de parkeerplaats breed maakt (jawel altijd 2 plaatsen) begint het "wel-of- niet-regen" spelletje. 8 uur in de ochtend raakt de keet vol met de medewerkers van bovengenoemde groep. Angstvallig worden veel blikken richting eventueel aanwaaiende wolken gericht. Diepe zuchten als er geen wolk aan de hemel staat, dus toch maar de bankjes in de keet ruilen voor een zware tocht van een meter of 150 om zich over het onkruid te ontfermen. Over de ontferming moet natuurlijk eerst een indeling gemaakt worden wie voor welk soort over het juiste gereedschap beschikt. Tegen 10.00 uur zijn ze eruit en moeten deze overwinning even in de keet verwerken onder het genot van verschillende consupties. Na het nuttigen volgt weer een bezorgde blik richting hemel
die er toch niet meer zo blauw ziet.
Zodoende moet eerst besproken worden of het wel de moeite is om die lange tocht van 150 meter aan te treden of is het niet verstandiger de bui- die misschien vandaag kan vallen- in de keet af te wachten.
wordt vervolgd

Het was natuurlijk te verwachten dat in de wijken waar veel huurwoningen staan, en dus minder OZB betaald wordt, het onderhoud minder zou worden.
Bovendien is deze week ook bekend geworden dat de straatverlichting in veel, oude, wijken verouderd is. Voorlopig wordt hier ook weinig aan gedaan. In 2017 wordt de straatverlichting in Helmond-Oost pas aangepakt. Wel worden nu in één keer alle lampen in de armaturen vervangen, i.p.v. dat men elke keer moet uitrukken om één kapotte lamp in een straat te vervangen.
Als men nu bij het vervangen van de lampen ook nog eens met een (niet al te)natte doek over de armaturen zou doen, zou het al weer heel wat schelen in de lichtopbrengst van de straatverlichting.

@Noud
in sommige straaten op de Rijpelberg is dit jaar nieuwe verlichting geplaatst. Mooie palen met mooie? armaturen.
Dadoor zijn wij nu in het genoet van een rondom verlicht huis met tuin. Voor-zij-achtertuin! Wij mochten dus nieuwe straatverlichtingswerende gordijnen aanschaffen om het gevoel van nacht in huis te krijgen.
Voordeel is, wij hebben de buitenverlichting maar uit gedaan.
Met dank aan de gemeente Helmond

@Anita op 10:55; die met de hoofdletter;
Mooi en eerlijk beschreven, want zo gaat het precies. Ben benieuwd naar je vervolg.

Nou hier kijken ze niet alleen hoopvol of er wolkjes aan komen maar tellen ze volgens mij ook alle insekten die aan komen vliegen.
Het is hier echt een schande veel onkruid op de stoepen, het perk bij ons in de straat wordt steeds hoger zodat we er bijna niet meer overheen kunnen kijken en het stinkt vreselijk.
Ze staan hier dus ook alleen maar een beetje te harken en knippen de zijkant soms, maar de bovenkant die snoeien ze niet wat eigenlijk wel moet om de boel laag te houden.
Eerst gaf ik ze altijd koffie maar ze hebben zoveel pauzes dat ik dat niet meer doe.
Op de rontonde van de Nachtegaallaan staat het onkruid wel een halve meter hoog, ik vind het er overal echt niet meer uitzien.

" Nu wil ik best mijn steentje bijdragen aan het onderhoud van de stad."

De eerste stap richting stad is inmiddels gezet....

@Anita, Solveg en Johan
Beseffen jullie wel dat de mensen van de Atlant-groep een handicap hebben, en gedeeltelijk, of volledig, zijn afgekeurd om te werken. Zij willen toch hun steentje aan de maatschappij meedragen door, vrijwillig en tegen een laag loon, de groenvoorziening in het dorp bij te houden.
Je kunt deze mensen het dus niet kwalijk nemen dat ze wat langzamer zijn in hun werk.
Het is een taak van de gemeente om dan maar meer WSW-ers aan te nemen, zodat het wat sneller gaat.

@Noud, ik heb niet gezegd dat ik ze kwalijk neem dat ze langzaam zijn, dat vind ik ook helemaal niet erg, maar er moet meer toezicht op zijn want ze doen hun werk niet zo als het moet. De boel moet goed gesnoeit worden en niet op zo'n manier dat het alsmaar hoger wordt, want dan kun je net zo goed niet snoeien. Nu kost het geld voor iets wat helemaal geen nut heeft.

Ik wil even kwijt dat de Anita van deze rubriek een andere is dan in de rubriek: In welke straat bevind...... !!!

Anita ( van in welke straat......)

Sorry, maar het is en was niet mijn bedoeling om mensen te kwetsen, maar als ik goed geinformeerd ben zijn de mensen in dienst van de Atlant-groep.
Deze groep wordt door de gemeente Helmond betaald.
Mijn vraag is dus: waarom betaald de gemeente voor iets wat niet gedaan wordt?!
Want als de bouwkeet van de twee parkeerplaatsen is verdwenen, ziet niemand enig verschil in de groenvoorziening.
Vraag: mogen de wijken ruilen met de groep uit de binnenstad?

@Solveg
Jij schreef: Nou hier kijken ze niet alleen hoopvol of er wolkjes aan komen maar tellen ze volgens mij ook alle insekten die aan komen vliegen.

Hieruit maak ik op dat je vindt dat de Atlant medewerkers lui zijn.

Uit de bijdrage van Anita op 28-8-08 om 10:55, maak ik ongeveer hetzelfde op.

Het is dus inderdaad zaak van de gemeente en Atlantgroep om deze mensen beter te begeleiden, en meer mensen aan te nemen.

Volgens mij wordt er voor het onkruid op de stoepen e.d. een ander bedrijf ingehuurd dan Atlant.

Het onderwerp hier is dan ook 'te weinig onderhoud' niet 'Atlant'.

@Solveg: heel goed; het onderwerp is gebrek aan onderhoud. Maar ook (en misschien wel vooral: de manier waarop ambtenaren zaken aanpakken.

Ik ben niet begonnen over de medewerkers van de Atlantgroep.

Nou ik kan er helemaal over meepraten!! Ik kan de honden nog niet eens meer op t honden uitlaadveld uitlaten.... Ik ben ze meteen kwijt. zo hoog staat het gras daar! Het is ook levensgevaarlijk want door het hoge gras zijn er al heel wat verschillende mensen die de kuilen niet hebben gezien en als gevolg..... een verstuikte enkel... Leuk hoor al dat groen...
Heb inmiddels vernomen dat het al meer dan een jaar geleden is dat ze het gras hebben gemaaid :S

de schermerhornlaan ( net achter burgemeesters optrekje zeg maar) zit al drie dagen zonder straatverlichting. Niet alleen link voor ons, maar zo n donker "achterland is geen goed gebied voor als er eens wat net bij de burgervaders stulpje zou gebeuren, Die lui kunnen zo ons donkere straatje in vluchten in t aardedonker.
Of is t misschien de bedoeling dat ze met nightview gaan zoeken? Nou geef ONS als bewoners dan OOK nightview?? please!
( bewoonster schermerhornlaan

uh ik zie dat ik n late reactie geef op dit onderwerp. maar t is weer witheet aktueel lijkt mij zo.

@joos:
Als er een zinnige reactie op een ouder log komt, plaatsen wij de link van dat log in het logrijtje in de gele kolom. Die link wordt dan een dag lang vetgedrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: