2reacties

Water op de wallen (JC)


In naam is Helmond nog steeds omgeven door wallen.
En bij wallen horen grachten, singels, geulen, sprengen, kortom: water.
Dat wordt actueel nu stadsmanager Tielemans en wethouder Yeyden ruziën over wie de tweede fase centrumplan mag coördineren. Daarvoor zijn in de nieuwe begroting miljoenen euro’s uitgetrokken.
Wie van hen ook het voortouw neemt, mag proberen de mopperende middenstanders in toom te houden. Mede daarom heb ik wel een voorstel.
De kern daarvan is: brengt het water terug in de wallen.

Noord- en Zuid-Koninginnewal zijn voor het verkeer volkomen overbodige wegen. Dat biedt dé kans om die wallen weer open te graven. Een goed fietspad, water, een wandelboulevard en ruime terrassen, meer heb je daar niet nodig. Dat zou die oostzijde van de stad behoorlijk opkrikken. Weg met de discounters, outlets en hoe heten al die goedkope of zelfs leegstaande winkels die daar nu de sfeer bepalen. Kom maar op met de sjieke (chique) horeca – het Havenplein voor de jeugd, de Koninginnewal voor de ouderen. Deftige winkels volgen dan vanzelf en het hart van het dorp wordt dan weer een heel stuk aantrekkelijker.
Het zal wel weer te optimistisch zijn, te hoog gegrepen of gewoon te duur. Van doortastendheid kunnen onze bestuurders zoals al eens eerder betoogd immers niet beschuldigd worden.

Wie ook de verdere verbetering van het centrum gaat coördineren, ik zou zeggen: weg met het asfalt, leve het water; weg met het blik, leve de voetganger. Dat past ook keurig in het beleid, voor zover aanwezig. Denk maar aan het kanaal en de Oude Aa / Smalle Haven. Al ging het daar allemaal wat moeilijk… En zo revolutionair is het trouwens niet, want diverse steden gingen Helmond al voor: Breda, Utrecht, Bergen op Zoom en Gent, om er maar een paar te noemen.

Was getekend,

Jean Cat mauwt
2 reacties
Reageer

Dit is wel een héél mooi idee.

Maar ik zie dan liever kleine zelfstandige ondernemers in die winkels zitten. Niet van die grote luxe jongens.

Het is nu al zo dat het niet uitmaakt ik welke stad je komt, er zitten allemaal dezelfde winkels. Dat vind ik wel jammer.

Water trekt de mens dus van de Noord- en Zuid-Koninginnewal weer een wal maken lijkt me geen slecht plan.

Goed idee. Als ze de Aa terug moeten brengen omdat dat zo historisch verantwoord is, dan toch zeker daar op de Wal. Nooit geweten dat daar vroeger water was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: