12reacties

"De Helmonder"


Dit jaar gaat Wim Strijbosch, directeur van poppodium Lakei, 3 keer een column op de weblog verzorgen. Vandaag zijn eerste.


Ik ben een Helmonder. Geboren en getogen. Een echte dus. En om eerlijk te zijn: ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken; ik ben er trots op. Kent u dat gevoel ook? Een lastig te omschrijven gevoel, want wat is het nou precies waar je trots op bent? Gaat je bloed sneller stromen als je over de Traverse rijdt en het kasteel ziet? Of word je warm van binnen als je vanuit Weert of Veghel komend langs het kanaal rijdt en de eerste bordjes ‘Helmond’ weer ziet? Krijg je soms een gevoel van weemoed als je Wilfred Bouma ziet schitteren bij PSV? Nee, dat is het eigenlijk niet. Het is een gevoel van binnen wat je niet kunt definiëren. En je moet wel Helmonder zijn om het te kunnen voelen. Tot zover mijn inleiding.

Dit intro dient als opstap naar de vraag die ik me deze week meerdere malen stelde. Wat wil de Helmonder, wat voelt hij, waar is hij trots op? Wat onderscheidt hem van – bijvoorbeeld – de Eindhovenaar? Wat interesseert hem? Lastige vragen, vindt u ook niet? Ik heb me die vragen gesteld in mijn hoedanigheid als directeur van poppodium Lakei: wat moeten wij programmeren om Helmonders over de vloer te krijgen? Ik kan me voorstellen dat mensen van het Speelhuis, Filmhuis, Pathé, Annatheater, etc. zich deze vragen ook stellen. Want je kunt voor je eigen gevoel wel een geweldig , artistiek verantwoord programma in elkaar gedraaid hebben, uiteindelijk bepaalt de Helmonder of je programma inderdaad goed is. Dus je moet jezelf de voorgaande vragen stellen vóórdat je je programma dichtmetselt.

Daar zijn we nu hard mee bezig. Wij zijn geen Effenaar die ogenschijnlijk moeiteloos binnen kunnen halen wie ze willen. Wij moeten veel meer gericht op zoek naar díe acts waar Helmond naar vraagt. Helmonders willen plezier hebben, een ongecompliceerd avondje uit. Je maakt ze blij wanneer ze zichzelf kunnen zijn, een plek waar ze zich thuis voelen. Lakei probeert om die plek te creëren, de plek waar de Helmonder zich én thuisvoelt én kan genieten van muziek. Dus roept u maar, waar komt u graag naar kijken en luisteren; bij welk concert mag ik u begroeten?

Wim Strijbosch
Directeur poppodium Lakei

Lakei
12 reacties
Reageer

Tributeband van de Golden Earring, de Bloody Buccaneers, waar we in de zomer over spraken ;)
Nog interesse?
We spreken elkaar Wim,
groeten Perry

Ik ben 24 september voor het eerst in de LaKei geweest, en viel meteen met de neus in de boter met het concert van Yoso. Van mij mogen ze nog een keer terug komen. Als liefhebber van prog zou ik weer vaker progmuziek in LaKei zien, zoals vroeger in Plato. Daar heb ik bands als Mostly Autumn, Blackfield, enz. gezien.

Plato stond trouwens goed aangeschreven in de progscene.
http://progwereld.123forum.nl/yoso-toto-vs-yes-in-de-boerderij-t1701.html?highlight=plato
Ik hoop dat LaKei hun voorbeeld volgt.

Metal !!

Electro en af en toe eens wat (experimentele)soundscapes. Misschien een Burlesque avond met muziek?

@Wim Strijbosch.
Wil je meer Helmonders in je zaal?
Gooi de entree prijs naar beneden alsmede de bier prijs,dan maakt het niet eens uit welke dj of band er speelt. Wedden dat ie elk weekend vol zit? Metallica,Kiss,motorhead,ac/dc (metal)coverbands etc,doen het meestal ook wel goed.

Goed debuut hiero Wim.
Doe mij maar een wat intieme optredens in thema / stijl.
Plato leent zich voor kleinschaligheid en kwaliteit.
Een podium voor starters mag ook.
Als het maar gedreven is en recht uit het hart.
Namen mag jezelf verzinnen.

Succes met Lakei en de columns.

Hoi Wim, bij mij nog bekend van de gezellige conversaties op de tribune van H-Sport en jeugd medewerker afd. welzijn. ( laatste jaren niet meer gezien ) Als ik de foto goed bekijk dan ben jij de linker figuur. Goed succes met Lakei al heb ik destijds met de verandering in naamgeving wel mijn ( politiek )bedenkingen heb gehad. Lakei voor een muziektempel!? Plato dekte voorheen de lading ook al niet (Grieks wijsgeer)want lakei roept bij mij andere gedachten op. Goed maar het beestje moet een naam hebben zullen we maar zeggen en als het geheel alleen maar beter wordt is de naam misschien niet zo belangrijk. Complimenten daarentegen met het logo!En natuurlijk succes met de columns hopelijk draagt dat ook bij aan de pr van Lakei ( straks in de cacao fabiek ).

@Barry Smits,

Of het de cacaofabriek wordt, is nog steeds een vraag en volgens mij nog steeds onnodig. Maar goed daar gaat het hier niet over.

Ik ben toen bij de openingsavond geweest en toen was het ook niet afgeladen vol en gratis toegang. Een van de artiesten die toen optrad was Waylon. Vanavond staat hij in een uitverkocht Speelhuis (waar dus wel entree betaald moet worden). Toch vreemd dat het bij het een wel vol is en bij de ander dan weer niet.

@Berry Smits
En die rechter figuur op die foto is niemand minder dan Bobby Kimbal, zanger van de wereldberoemde band Toto.

fijn Noud dat jij dat allemaal weet, een echte music kenner. Ik ken overigens de groep Toto als eind vijftiger, wel maar specifiek de leadzanger! Nee die had ik niet op mijn netvlies. Fijn om nu te weten wie er allemaal op de bijgevoegde foto staat. Ik had de een en Noud de ander. Doei en Lakei-ze

@Berry Smits
Ik was die avond dat Bobby Kimbal optrad in Lakei ook aanwezig. Erg genoten van de muziek.

Ik was bij het optreden van the Vortex eerder dit jaar. Jammer dat er zo weinig mensen waren. Dit was dus niet besteed aan de Helmonder in het algemeen. Maar wellicht zou Moke onze stad kunnen bezoeken ? Kane ? Stefan Schill, The Wolff etc. er zijn er genoeg !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: