Navelstaren

18reacties

66.666 Weblogreacties, wat kan er beter?


Vanochtend plaatste Twanneman de 66.666ste reactie op de weblog. Dat zijn er meer dan de 30.000 reacties 7 jaar geleden.
Al 11 jaar kun jij op de weblog over Helmond praten, huilen en lachen. Maar, eerlijk is eerlijk, niet iedere Helmonder is altijd even gelukkig met de weblogreacties.
Wellicht kan het beter. Daarom ons verzoek aan jou (als reageerder óf als niet-reageerder) in de reacties hieronder te vertellen wat er in jouw ogen beter zou kunnen. Dat mag anoniem onder een nickname. Met zijn allen weten we immers meer. Vraag niet om het onmogelijke, maar wees gerust kritisch, graag zelfs! Zodoende wordt de Helmondse weblog (nog) beter/leuker/interessanter…

3reacties

‘Jouw Centrum van Helmond’ op de weblog!


Goede ideeën voor het project ‘Jouw Centrum van Helmond’ kon je natuurlijk al op de weblog geven. Maar in de reacties vermeldden wij een paar weken terug niet toevallig  “Of schrijf jouw idee alvast hieronder. Want hier lezen ze dat op zeker ook.” Wat is het geval?
De Gemeente Helmond vroeg in december de weblog als mediapartner in dit project. Na goed overleg gaven wij hen een volmondig “ja graag!” En daarom staat vanaf dinsdag de eerste vraagstelling van de gemeente op de weblog.
Bij dat meedenken over ons nieuwe centrum gebruikt de gemeente (naast de weblog) meerdere ‘real life’ kanalen om alle Helmonders mee te laten denken. Zoals ideeënbussen waarin je jouw idee op papier kan deponeren, flyers, een tiental straatinterviews en 2 (volgeboekte) brainstormavonden.
Wat houdt het concreet in dat de weblog mediapartner is? Net als bij het stadsgesprek over de bezuinigingen verzamelt de gemeente via de weblog digitaal de ideeën van Helmonders. De gemeente heeft daarvoor een aantal specifieke vragen en stellingen die zij belangrijk vinden en letterlijk op de weblog komen. Daarop kun jij (24/7 vanaf je bed, bad, broodmaaltijd, bureaustoel, bedrijfsauto of …) reageren middels een creatief, oud, nieuw, groots, klein, leuk, pijnlijk, duur, efficiënt, ingenieus, gewaagd, onmogelijk en/of …. idee.
Wil je een passende afbeelding bij je idee? Mail die mét je reactietekst naar post@deweblog. Zet in het mailonderwerp ‘Reactie Jouw Centrum’ dan plaatsen wij die zsm voor je met de naam die jij opgeeft.
Zoals altijd is ook nu reageren op reacties een goede zaak, samen weten we immers meer. Tip: let een beetje op met het ‘tot de grond toe afbranden’ van andermans idee. Zijn of haar idee is per definitie niet slecht, al was het maar omdat het een ander kan inspireren.
Voor wie het wil weten: de gemeente betaalt de weblog hiervoor net zo veel als jij ons betaalt: 0 eurocent. Net als bij het bezuinigingsproject mailt de gemeente ons de stukken en kan zij niet in het beheer van de weblog. Verantwoordelijk wethouder Erik de Vries ziet en kan dus niks meer op de weblog dan jij.
Enne … tenslotte… de leukste ideeën overall winnen een prijs van de gemeente.


Pst: Wil je winnen, plaats in het betreffende hokje je eigen mailadres (dat niet wordt gepubliceerd). Wordt daarmee een prijs gewonnen, dan krijgt de gemeente dat e-mailadres. Kun je niet wachten tot dinsdag: geef dan nu alvast je idee, want ook die tellen dus mee.

19reacties

De weblog is nu weer beter


De weblog is vanaf vandaag weer helemaal bij de tijd. De onderliggende software kreeg namelijk een vrij stevig update. Als bezoeker en reageerder zul je daar niet heel veel van merken. Alles gaat als voorheen maar dan wel met de onderstaande nieuwe functionaliteiten als extraatjes:

  • voortaan kun je berichten en reacties op de weblog ‘liken’ (zoals bij Facebook),
  • YouTube-filmpjes, tweets en afbeeldingen kun je zelf zichtbaar in de reacties zetten door de rechtstreekse link te plaatsen,
  • de weblogpagina’s laden voortaan zeker 2 tot 3 keer sneller,
  • en (net als de banken, Google, Facebook, Wikipedia, de politie en het digitale burgerloket van onze gemeente) maakt de weblog nu voortaan ook gebruik van een beveiligde verbinding via https. Daarmee is alles wat je hier intypt maximaal beveiligd. 

(meer…)

61reacties

Echt smakeloos: dit is onze naam!


Gisterochtend werden we zeer onaangenaam verrast. We hoorden dat een Helmondse website domeinnamen gebruikt die (om het heel netjes te zeggen) verdacht veel op onze www.deweblogvanhelmond.nl lijken. Want klik je op www.weblogvanhelmond.nl en www.webloghelmond.nl dan belandt je bij ditisonzewijk.nl Dergelijk internetmisbruik heet in vaktermen typosquatting (zie Wikipedia en SIDN). Hoe lang ditisonzewijk.nl dit smakeloze (en mogelijk illegaal) trucje al gebruikt om bezoekers van de weblog te stelen, konden we niet achterhalen. (meer…)

53reacties

Jawel, de weblog bestaat vandaag 10 jaar


Op 10 mei 2005 begon De weblog van Helmond. Dus we bestaan vandaag precies 10 jaar. De 343 woorden die we schreven toen we 5 jaar bestonden, zijn nog altijd actueel. Bij dit 10-jarig jubileum minder woorden, maar 7 nostalgische screenshots van de weblog in de afgelopen 10 jaar. A trip down memory lane.

64reacties

Ja, de weblog Helmonder van het Jaar!


Beste weblogbezoekers,
twee jaar geleden was er al een groep Helmonders die vond dat De weblog van Helmond genomineerd moest worden voor Helmonder van het Jaar. Helaas leidde dat verzoek toen niet tot een nominatie. Nu twee jaar later en na het lezen van de vele enthousiaste reacties dachten wij, laten we het opnieuw proberen.

Al bijna tien jaar is De weblog van Helmond een ware ambassadeur van de stad. Een ieder die op de weblog komt en dit leest weet dat de vrijwilligers van de weblog belangeloos enorm veel tijd en liefde investeren in het up to date houden van deze site. Dagelijks komen er vele Helmonders digitaal bijeen om het nieuws over Helmond te volgen en bespreken. De wereld wordt steeds digitaler, het past anno 2014 dus geheel in het tijdsbeeld dat een digitale omgeving een nominatie krijgt voor de eretitel Helmonder van het Jaar. (meer…)

25reacties

Het gaat super met de weblog (de cijfers)


Vandaag is de weblog weer precies 1 jaar online. Natuurlijk, we bestaan al bijna 8 jaar, maar in de periode van 24 augustus 2011 tot 24 februari 2012 waren we noodgedwongen stil.
De herstart na die periode was voor het weblogteam een bevrijdende maar zeker ook spannende gebeurtenis. Want zou alles technisch goed werken? Zouden alle vrijwilligers hun bijdragen nog willen leveren en last but not least: zouden de Helmonders de weblog weer weten te vinden op internet?
De kopzorgen over de werking van de totaal andere software zijn onterecht gebleken, mede dankzij het uitvoerig testen vooraf. De nieuwe WordPress-software biedt zelfs veel extra mogelijkheden.
Een andere vraag was of alle columnisten, fotografen en andere helpende Helmonders wel zouden blijven? Want zonder hun bijdragen is de weblog niet mogelijk. Helaas bleken er 4 van de 29 om diverse redenen af te zijn afgevallen, maar intussen waren er ook weer 2 bijgekomen.
So far so good. Maar de hamvraag en onze grootste angst: weten de Helmonders de weblog na 6 maanden afwezigheid weer te vinden? Het antwoord is een volmondig ja. Tot onze grote vreugde én verbazing waren er in de eerste volledige maand (maart 2012) meteen al meer bezoekers dan in een gemiddelde maand het jaar ervoor! ‘Beginnersgeluk’ dachten we even. Maar nee: de kijkcijfers bleven goed. De gemiddelde bezoekersaantallen en pageviews per maand maken 2012 zelfs tot het beste weblogjaar ooit!
In onderstaand staafdiagram staan de maandelijkse unieke bezoekersaantallen vanaf de start in mei 2005 tot en met januari 2013.

Sinds de eerste dag van de weblog tot vandaag werden er in totaal 758.316 bezoekers geteld. Samen bekeken zij 2.020.387 pagina’s. Zij gaven 43.550 reacties via 4.084 verschillende ip-adressen. Het aantal ip-adressen is een indicatie van het aantal verschillende mensen dat reageerde. Een indicatie omdat sommigen reageren via meerdere ip-adressen (bijvoorbeeld vanaf thuis en werk) en anderen (bijvoorbeeld werknemers in 1 bedrijf) juist via hetzelfde ip-adres.

47reacties

We waren er niet, maar nu weer wel !


Zoals je wellicht merkte en/of in de diverse media las, was de weblog lang, véél te lang, uit de lucht. Sinds 16.02 uur op 24 augustus 2011 om precies te zijn.
Het spijt ons dat dat zo lang heeft moeten duren!
De oorzaak van onze afwezigheid waren te veel kinken in de kabel bij de aangekondigde software-overgang. Een overgang waar onze weblogdienst sinds oktober 2010 (!) aan werkte. Want die moest soepeltjes verlopen en de weblog zou dus geen moment uit de lucht (screenshot) zijn.
“Dat zit wel goed” dachten wij. We hadden immers al  6 jaar goede ervaringen met hen en (met ruim 200.000 actieve weblogs) zijn zij Nederlands grootste weblog community en onderdeel van het bedrijf Sanoma (van onder meer www.nu.nl en veel bekende tijdschriften).
Om het wat vlakjes te zeggen: een soepele overgang is het niet geworden. Erger: tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds veel onopgeloste technische problemen bij hun weblogs.

En dan nu het goede nieuws
Vanzelfsprekend wilden wij De weblog van Helmond weer zo snel mogelijk online hebben. Pas rond de kerstdagen ontstond die mogelijkheid. Die kans hebben we meteen benut. Op een andere plek (hier dus) zijn we met alle logs en reacties verder gegaan op www.deweblogvanhelmond.nl (ook blijvend te bereiken via www.deweblog.nl). In alle eerlijkheid: “a hell of a job” en veel meer werk dan we vooraf dachten. Maar met de hulp van Solveg, Patrick, Ad, veel van onze columnisten, fotografen, adviseurs en last but not least de Helmondse reclamestudio New Vision is dat gelukt. Toevallig exact 6 maanden nadat we offline gingen.
Wat je nu ziet is het verhuisresultaat tot op heden. Niet alleen een ander uiterlijk, maar ook meer mogelijkheden voor bezoekers, reageerders en het weblogteam. Maar dit is nog niet het eindresultaat. Er liggen nog een aantal tijdrovende werkzaamheden op ons te wachten. Een deel van de afbeeldingen moet nog worden toegevoegd, dode links in oudere logs wachten op de levende en we gaan nog sleutelen aan de opmaak van de weblog.
Maar we zijn er weer. We kunnen weer bloggen. En dat voelt goed!!!

Kom je op de weblog (bij toeval of al zoekende) iets tegen dat niet goed werkt, laat het ons hieronder of via post@deweblog.nl weten. Dat zou erg fijn zijn! Want wij zien ook niet alles (meer) en meer Helmonders zien nu eenmaal meer.
Tenslotte dank aan iedereen die via mail, Twitter, Facebook, telefoon en “in real life” lieten merken dat we gemist werden. Dat deed de mens goed. Helmonders die (wat) negatiever reageerden begrijpen we. Want dit had niet mogen gebeuren!

–> DIENSTMEDEDELING <–


De weblog van Helmond is nog steeds offline. Hoe lang dat nog gaat duren weten wij helaas niet omdat dat volledig afhankelijk is van onze weblogdienst. Zolang de weblog niet gebruikt kan worden zie je (als je al iets ziet) op de weblog slechts 131 van de 2003 logs, 0 van de 38.263 reacties en is het uiterlijk niet weblogwaardig. Wij kunnen geen logs plaatsen en bezoekers kunnen geen reacties bij de logs plaatsen. Een zeer slechte zaak natuurlijk en zwaar balen!!
Wij hebben nu de mogelijkheid deze korte dienstmelding te plaatsen. Wil je per e-mail horen als de weblog er weer is, stuur dan een (eventueel leeg) mailtje naar post@deweblog.nl.
Ook kun je de weblog op Twitter volgen. Daar informeren we je (naast ander nieuws) regelmatiger over de stand van zaken..

Update 23 december:
Helaas zijn we nog steeds offline. Maar er is progressie en het eind van de tunnel komt gelukkig in zicht.

Update 30 januari 2012:
Eerst even het slechte nieuws: de weblog is nog steeds offline.
MAAR het goede nieuws is dat we in februari weer online zijn op www.deweblog.nl Eindelijk! De datum weten we nu nog niet want die is afhankelijk van vele aspecten.

4reacties

Technische werkzaamheden


Dadelijk, rond 2 uur ’s nachts, krijgt deze weblog (samen met nog 390.000 weblogs) andere onderliggende software. Als gevolg daarvan zal De weblog van Helmond er tijdelijk wat anders uitzien dan je gewend bent.
De onderwerpen (logs) en reacties zullen er gewoon staan en daarop kan zoals altijd gereageerd worden. Maar het uiterlijk is anders en (als het meest zichtbare) de inhoud van kolommen aan de linker- en rechterkant zal tijdelijk ontbreken.
Achter de schermen zijn wij druk in de weer om alles in orde te maken. Dat kost natuurlijk tijd. In die tijd plaatsen we minder nieuwe logs en Nieuw Helmonds nieuws.
Ons excuus voor dit tijdelijk ongemak. Hoe lang dit alles gaat duren weten wij op dit moment niet. Als er iets te melden is over deze technische werkzaamheden doen we dat in de reacties hieronder.

9reacties

Van alles wat over de weblog


De weblog van Helmond zal óf deze maand óf in augustus andere onderliggende software (WordPress) krijgen. Als alles tenminste volgens het plan van onze software-leverancier (web-log.nl) verloopt. Behalve wat uiterlijkheden zal er voor de lezers en reageerders niet echt veel veranderen. Alle logs en reacties blijven natuurlijk gewoon behouden.
Sinds een paar jaar heeft de weblog een Twitter-account dat we dagelijks gebruiken. Ter introductie plaatsten we destijds in de rechter gele zijkolom een mogelijkheid om recente Helmond-tweets te lezen. We zijn van plan dat te verwijderen want de introductie is nu wel voorbij. Maar wellicht ontstaat in de reacties hieronder een ware volksopstand en moeten we dat plan cancellen.
Wij vinden dat het lekker gaat met de weblog. Dat is behalve door de bezoekers en reageerders natuurlijk vooral te danken aan de vele Helmonders die meewerken. Een aantal dat blijft groeien. Op dit moment zijn er ruim 20 Helmonders die geregeld iets of iets meer bijdragen.
Zo hebben zich dit jaar bijvoorbeeld een aantal fotografen gemeld die nu voor de weblog fotograferen. Super! Mede daarom zijn er meer redactionele teksten nodig en zouden we graag iemand verwelkomen die het leuk vindt om voor de weblog te schrijven. Als dat je iets lijkt, mail ons dan op post@deweblog.nl, dan gaan we samen bekijken wat jij wilt en wat op de weblog past. Helmonders die op een andere wijze iets willen & kunnen zijn natuurlijk ook welkom!
Tenslotte enkele vaker gestelde vragen met het antwoord.

  • Het plaatsen van een link kan door die link uit je browserbalk te copieren en in je reactie te plakken. Op die manier wordt die link klikbaar. Als je een link met www begint is dat niet het geval.
  • In het log Nieuw Helmonds nieuws plaatsen we alleen nieuws waarvan wij dénken dat het nieuwswaardig en wéten dat het nog niet bij onze collega's staat. Want wij vinden nieuws alleen nieuws is als het nieuw is. 
  • Afsluitend de vaak gestelde vraag of wij betaald worden door de gemeente. Het antwoord is nee en we worden ook niet gesubsidieerd.
7reacties

Nieuwe software


Sinds vannacht draait De weblog van Helmond op de vernieuwde blogsoftware van onze weblogportal. Als regelmatige bezoeker zul je daar weinig van merken: je kunt zoals altijd blijven lezen en reageren op de weblog. Tenzij je de nieuwe notatie bij de 'Laatste reacties' (linksboven in de groene kolom) als ingrijpend ervaart, blijft alles ongeveer zoals het was. Een aantal kleine zaken verandert. Zo krijgen we extra functionaliteiten die (voor zover we die hebben kunnen testen) mooie aanvullingen zullen zijn.
Voor ons als beheerders heeft deze software-update wat meer impact. We zullen immers snel vertrouwd moeten raken met ons nieuwe gereedschap en daarmee vervolgens alles instellen zoals we willen. Dat kost natuurlijk tijd. Sommige functies op de weblog kunnen daardoor de eerste dagen tijdelijk anders functioneren dan gewenst. Weet dat we achter de schermen drukdoende zijn om die zo snel mogelijk goed te zetten.
De bedoeling is dat we ondertussen gewoon nieuwe logs plaatsen, maar vergeef ons als dat (of iets anders) ons niet lukt. Mocht je merken dat er op de weblog ineens iets vreemd of niet werkt, fijn als je dat hieronder even meldt. Die extra ogen komen ook nu goed van pas en daarmee is de weblog sneller up to date.

21reacties

De weblog is 5 jaar in de lucht!


Praten, huilen en lachen over Helmond. Daarvoor staat De weblog van Helmond. Vandaag 5 jaar geleden om 18.25 uur gingen we online. Met als doel “eens wat meer de mening van de Helmonders te horen en discussies uit te lokken”.
Met dank aan vele Helmonders, is dat de afgelopen 5 jaar wel gelukt, denken wij. Zonder dat flinke aantal medewerkers en – sters in de loop der jaren hadden al die blogs niet op de weblog gestaan. Hulde voor al die vrijwilligers, van bekende columnisten tot technische mensen en fotografen op de achtergrond. Wat moet je schrijven over 5 jaar webloggen? Iedereen kan immers zelf op www.deweblog.nl zien wat de weblog na 5 jaar is geworden. Wat je ziet is wat het is. Niets meer, maar ook zeker niks minder.
We krijgen wel eens de vraag wanneer wij tevreden zijn met de weblog. Dat zit ‘m in 2 zaken. Cijfermatig kijken we naar het aantal bezoekers & reacties, qua gevoel of we er zelf aardigheid in hebben. Die aardigheid hebben we (bijna altijd). Bijvoorbeeld in projecten als WilHelmonds en de gemeenteraadsverkiezingen 2010 om 2 recentere grote weblog-projecten te noemen. Maar het leukste blijft toch altijd om via reacties en gesprekken te vernemen wat onze bezoekers leuk, leuker en het leukst vinden.
Wellicht heb jij als bezoeker zelf ook wel 1 of meerdere onderwerpen op de weblog die jou het meeste aanspreken. Het zou fijn zijn als je dat hier laat weten. Dan weten wij beter met welke onderwerpen we zeker door moeten gaan. Wanneer je het geheugen wilt opfrissen om een overzicht te krijgen van wat er zoal op de weblog ‘te koop’ is, kijk dan in de inhoudsopgave in de linker groen kolom bij de Inhoudsopgave – Archief.
De weblog van Helmond is de afgelopen 5 jaar geëvolueerd van een klein experiment tot wat het nu is. Lezers, reageerders en ook tipgevers weten de weg naar de weblog te vinden. Ook daarom kunnen we naast ‘vaste waarden’ als columns, quizvragen en Naw en Vruuger onderwerpen blijven brengen waarover te lachen of te huilen maar vooral te praten valt. En dat moet zo blijven natuurlijk.

12reacties

Solveg bedankt!


Sinds juli 2006 was Solveg 1 van de vaste medewerksters van De weblog van Helmond. Ze hield zich vooral bezig met de technische zaken van de weblog. Van een flink deel van haar werk merken de meeste bezoekers niets, tot het níet gebeurt. Want dan zijn de rapen gaar. Zoals een ieder heeft kunnen merken, is dat in haar werkperiode nooit gebeurd.
Daarnaast zorgde ze, bijna even onmerkbaar aan de ‘voorkant’, voor diverse technische vernieuwingen en verbeteringen. Enkele meer zichtbare hoogtepunten zijn haar betrouwbare polls, de vele afbeeldingen en de WilHelmonds-jukeboxen. Zaken waarvan wij weten dat ze daar dikwijls tot diep in de nacht mee bezig was.
Solveg heeft nu laten weten te willen stoppen met haar werk voor de weblog. Met haar verdwijnt een gedreven, enthousiaste en behulpzame collega die we gaan missen. Vandaag is haar laatste dag bij de weblog. Wij zijn blij dat zij tijdig liet weten te gaan stoppen, zodat alle zaken netjes en rustig konden worden overgedragen.
Wij bedanken bij deze Solveg voor al haar werk en inzet en wensen haar het beste met haar Ruilwinkel en alle plannen waar ze nu wel tijd voor heeft.

Solveg, deze zijn voor jou: