25reacties

Naw en Vruuger XVI


Zoals je ziet veranderde de hoek Marktstraat/Ameidewal veel. Behalve het pand met de 2 schoorsteentjes dan. Naw zit daar Woonwinkel De Lantaarn, Vruuger (in de jaren 50) was Dr. Oswald Bloemen er gevestigd.
Verder werd er aan de Marktstraat nogal wat afgebroken. Garage en tankstation Benker (bij het metalen hokje), de friteskraam van Van Gestel en de kantoren en de achterliggende fabriek van Prinzen en van Glabbeek zijn niet meer. Voor het laatste kwam het appartementencomplex Prinzenhof in de plaats.

Naw en Vruuger
25 reacties
Reageer

Leuk. Dit weet ik nog van vroeger. Bij die frietzaak hebben wij vaak friet gehaald. Ik weet nog dat die op een gegeven moment aan de rand stond met daaromheen een grote zandvlakte.

@Helga:
Wellicht bedoel je deze situatie uit 1978. Snackbar v Veghel was toen vanwege het verleggen van de Ameidewal een flink stuk opgeschoven.

Ik kan me nog herinneren dat er ook nog zoiets als een vervallen schuur/boerderij stond... of was dat nu die ene bioscoop.... uh hoe die heette.. pfff ben van na 1973

Mooie foto's, ook die van hierboven uit 1978. Vind t altijd jammer dat ik uit 1982 ben en pas in 1989 in de Eeuwsels kwam wonen, heb al die veranderingen niet meegemaakt.
Kan trouwens niet herinneren dat ik die 1978-foto gezien heb op de site van overspoor.nl, is er nog een andere bron met foto's online?(http://www.overspoor.nl/fotoboek/helmond/foto1.asp)

@Tim:
De foto betreft de hoek van de Marktstraat en Ameidewal. Gevestigd op de (verlengde) Noord Koninginnewal was een bioscoop die Alcazar heette. Alcazar werd gesloten in 1970 en afgebroken in 1974. Dat je je dat niet meer precies herinnert, is dus verklaarbaar. ;-) De vervallen schuur/boerderij zat er meteen naast en was het pakhuis van Van Hout Expeditie.
Wat meer info staat bij deze vraag uit het WWWWW-spel.

@Perry Vermeulen:
We gebruiken meerder bronnen voor onze foto's van vroeger. Behalve deze collectie bij RHCe staan die bronnen niet op internet.

Dacht dat er van Veghel in de cafetaria gezeten had ?

Ik lees bij de eerste reactie dat er iemand de naam Benker noemt als de eigenaar van die benzinepomp annex garage.
Deze naam is niet juist,deze man heette Beukers.
Deze had een zoon die met zijn vader jaren deze garage heeft gerund.
Dus de laatste eigenaar (de zoon) van Beukers heeft hier tot het laatst in gewerkt en op een gegeven moment heeft hij de garage gesloten.
Volgens ik heb gehoord is hij daarna,eind jaren 1969 of begin jaren 1970, uit Helmond vertrokken naar... Eindhoven ?

'n oude(re) oud Helmonder

De garage op de marktstraat zoals omschreven was niet van Benker en ook niet van Beukers, maar van vader en zoon Jongeling deze hebben de garage tot het laatst gerund.Er stond ook nog een pompstation van het merk GULF voor met inderdaad een metalen hokje waarin de pompbediende zat.
Henk Jongeling ( zoon ) heeft er als laatste in gezeten daarna is het pand gesloopt.Zij hadden het dealerschap van DKW Union auto`s en later nog het merk HILMANN.
Henk Jongeling heeft tot op het laatst in Mierlo-Hout gewoond.
Waarom ik dit zo goed weet, omdat mijn vader er altijd zijn vrachtwagen een Opel Blitz in onderhoud heeft gehad.

Johny van den Hoven

IN deze frietzaak zat ook van Veghel.

Groetjes kleinzoon van Veghel Snackbar

Gerald van Veghel

hey leuk .. ik woonde rond 72 -75 in de kluisstraat en wat eerder marktstraat 18 . leuk om weer eens te zien

Goed zo achter neefje, Gerald. Opa Essers (jou overgrootvader) is op dat plein ooit begonnen en jou opa (Jan v. Veghel) heeft deze frietzaak gehad tot de sluiting. Gr. Kitty

Rond en bij de Gulf garage van de Fam. Jongeling heb ik ook heel wat uurtjes doorgebracht.Ik was namelijk bevriend met de zoon van Henk.Ik bracht destijds het Helmonds Dagblad rond die ik aan de overzijde van de pomp op moest halen. En ik werkte zaterdags op de groentemarkt bij de firma Pijnenburg uit den Dungen. Deze grote groentekraam was naast het benzine station gelegen. Vanaf een jaar of 16 tot 20 waren we veel bij de pomp eerst met brommers, daarna met motoren en daarna met auto's.
In de tijd dat we met de brommers bezig waren rond 1980 hebben we eens een rit van 4500km gemaakt met Hans Jongeling door geheel Frankrijk. Zuid-Frankrijk en de Atlantische Oceaan werden aan gedaan. Maar voorafgaand aan de reis mocht we gratis tanken van Henk. We kwamen uiteraard op reserve aan!

We hadden altijd veel lol en plezier bij de pomp, en de brommerrijdende groep die kwam buurten werd steeds groter. Het gebeurde dan ook wel eens dat als het begon te regenen, dat we met zijn allen in het stalen pomphokje gingen zitten. Was erg leuk , maar Henk vond dit niet z'n goed idee, i.v.m. klantvriendelijkheid.
Ook werd de frietzaak regelmatig bezocht, bij Lia. Deze jongedame werkte bij Jan.

Kortom wat hebben we genoten aan de pomp.
Groejes Jos van Vijfeijken.

Jos van Vijfeijken

Leuk om die foto nog eens te zien.
Ik zat bij Kees jongeling in de klas en na schooltijd moest Kees vaak op de pomp werken.
Ben er vaak geweest en stonden daar op de stoep altijd onze brommers te poetsen.....wat de vader Henk niet altijd kon waarderen ....

René Huijbers

Ja ik weet nog goed dat ik bij Henk in de garage werkte, v.m in de pomp en na de middag in de garage. Henk was een geweldige werkgever heb veel van hem geleerd en denk nog vaak aan die goeie ouwe tijd. Het was ongeveer in 1970 dat ik daar werkte als leerling automonteur.

Christ Filippini

@Johny van den Hoven op maandag 15 maart 2010 om 18:56:

Klopt helemaal wat je schrijft. Henk Jongeling was daar als laatste gevestigd. Misschien heb ik jou vaders auto ook wel eens nagekeken, wie weet.

Christ Filippini

@Tim op maandag 13 augustus 2007 om 14:06:

Die bioscoop hete scala als ik me niet vergis

Christ Filippini

Nee Christ deze bioscoop was de Alcazar

Toon, oud Helmonder

@Toon, oud Helmonder op maandag 28 oktober 2013 om 19:00:

@Toon, oud Helmonder op maandag 28 oktober 2013 om 19:00:

Klopt helemaal Toon, Alcazar was de naam van de bioscoop. Ik weet wel dat er 3 waren in Helmond, de Alcazar, en dan was er eentje op de markt en dan dacht ik eentje vlak bij hotel west end.( kromme steenweg, of steenweg??)

Christ Filippini

Klopt ook allemaal Christ .
Die op de markt was de Centraal.
En de hoek steenweg- Kromme steenweg waar nu voor zover als ik weet de Traverse zit (restaurant)dat was Scala

Toon, oud Helmonder

Leuk he dit was ook een fijne tijd in de jaren 60, beter als nu!!

Toon, oud Helmonder

@Johny van den Hoven op maandag 15 maart 2010 om 18:56:

voorheen zat er piet otgens als pompbediende

Sjaak van Eijk

Leuk dat zo'n onderwerp van jaren geleden nog steeds wordt aangevuld met extra info. :-)

Leuk die foto van kees jongeling die jos erop gezet heeft. Is echt lang geleden. Zeker het friettentje waar ik vaak te vinden was . Was een leuke tijd-

@Gerald van Veghel op vrijdag 19 maart 2010 om 12:22:

Hallo

Gerard.heb je nog meer fotos v die tyd? Mijn oma heeft blijkbaar 20 jaar voor je opa gewerkt.in dat keetje( marietje v der heijden) bij deze ik ging even terug in die tyd'ben daar helemaal weer terug in men jeugd ik heb namelijk geen fotos ervan uit die tyd. mvg marianne

Rond de jaren 1950 was Janssen de eigenaar van deze garage. Deze had het dealerschap van DKW. De Heer Janssen en zoon (zonen?) zijn later geemigreerd. Ik ben in die tijd regelmatig daar geweest.

Leo van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: