4reacties

Naw en Vruuger XXXVIII


Links zien we Naw de “nieuwe” watertoren en het in 1988 door Prinses Margriet geopende verzorgingstehuis Keyserinnedael. Rechts, zolang het nog duurt, de magazijnen van RWE Obragas. Vruuger (in 1982) was hier het hoofdkantoor van de textielfabrieken van Diddens & Van Asten (Didas) gezichtsbepalend. In 1877 vestigde dit bedrijf zich in Helmond. In 1984/1985 werd het gebouw gesloopt.

Naw en Vruuger
4 reacties
Reageer

Skon platjes, daar niet van en ge kent natuurlijk ook nie alles weten. Maar Diddens & Van Asten is eigenlijk van nog veel vroeger. Al in de 18e eeuw vestigde ene Diddens uit Nederweert zich als kleermaker en textielverver in de stad. Midden 19e eeuw kreeg de familie met een ambitieuze schhonzoon van doen, Van Asten dus (die trouwens niet uit Asten kwam). Vandaar..

@Giel: Waai weete nie allus maar wel veul.
(Ok dur die buukskes van jaw.)
De rudaktie hi ut verkeiert opgeskrivve.
Ik haa gezeet in 1877 komme zu an de Knaaldijk te zitte.

Hier onder un klein bietje wa waai nog meier weete.
In 1730 kumt er inne Diddens oit Nederweert in Helmond Woone. In 1813 of krek un bietje irder begint de klirmaker Diddens un ververij. Op 15 juli 1842 trouwt Willem van Asten met de dochtur van Diddens hullie Anna en begint zich dan al un klen bietje te moeie mi de febriek. In 1868 wordt ut pas officieel Diddens en van Asten.
Ne zoon van dun aawe Willem, de jonge Willem, gift laater al zun cente weg an de missie.Zunne goeie klout war ut.
Mar um zoiets allumol baai un aaw foto te zette vinge waai iets te veul van het goei.
Ons gu ut hier um de foto's.

In aanvulling op Peter W:
Peter W is diegene die de rubriek Naw en Vruuger in zijn portefeuille heeft. Zoals hij terecht meldde, maakte de eindredactie de fout. Ere wie ere toekomt.

Nou, noemt dat dan maar een eer als je het fout doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: