1reactie

2 Keer blauwalgen in de Warande


Waterschap Aa en Maas heeft inderdaad blauwalgen aangetroffen in de Warandevijver. Maar ook in het andere (westelijke) water aan de Warandelaan is blauwalg geconstateerd. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met water van deze plas te vermijden. De gemeente plaatst ook bij het andere water waarschuwingsborden en het waterschap houdt de situatie in de gaten. De eerder geuite verdenking van botulisme blijkt na onderzoek te vervallen.
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.
Om de waterkwaliteit duurzaam te verbeteren doet het waterschap ook een beroep op jou. De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is namelijk een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren, maar kunnen ook in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Door als gebruiker van het water het voeren van eenden te beperken en te voorkomen en je hond niet nabij het water te laten poepen draag je zelf bij aan een gezonder en mooiere stadsvijver.
Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen of het seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Om te voorkomen dat er later weer blauwalgen komen kan het waterschap en/of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen. Dit kan in sommige gevallen door de waterbodem te baggeren, extra water in te laten om door te spoelen of juist minder water in te laten waarin veel voedingsstoffen zitten. Ook het snoeien van bomen op de oevers draagt vaak bij aan een mindere belasting van het water met voedingsstoffen.

Nieuw Helmonds nieuws
1 reactie
Reageer

Dat er in beide vijvers blauwalg is aangetroffen is niet zo verwonderlijk, beide vijvers staan namelijk door een duiker met elkaar in verbinding.

Ja, en als je ziet hoeveel er gevoerd wordt is niet normaal tassen vol wat de
eenden en ganzen niet op eten en dit gebeurd echt niet door vissers !!!!

En dat de vijver waarin onder andere de fontein staat eens uitgebaggerd wordt
dat wordt hoog tijd je zakt er tot aan je knieën in weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: