5reacties

Besmettelijke darmbacterie VRE in Elkerliek


Bij enkele patiënten in het Elkerliek ziekenhuis is de ‘Vancomycine-Resistente Enterokok’ (VRE)-bacterie aangetroffen. De VRE-bacterie is voor gezonde mensen ongevaarlijk. Enterokokken behoren tot de normale darmbacteriën. Bij ernstig zieke en/of verzwakte patiënten kan de VRE wel infecties veroorzaken, die vervolgens moeilijk behandelbaar zijn. De VRE-bacterie is namelijk ongevoelig voor gangbare antibiotica. De VRE-bacterie verspreidt zich gemakkelijk en kan via contact met ontlasting of besmette voorwerpen (zoals de toiletbril, deurkruk en andere handcontactpunten) overgedragen worden. Ook kan VRE via handen worden overgedragen. Overdracht van de bacterie kan voorkomen worden door hygiënemaatregelen strikt na te leven.
Voor de verzorging van met VRE-besmette of -verdachte patiënten gelden voor artsen en medewerkers extra maatregelen, zoals strenge handhygiëne en het dragen van handschoenen en schorten. Zodra een kamer vrijkomt na ontslag van een patiënt met (mogelijk) VRE, wordt deze pas na grondige reiniging en desinfectie weer vrijgegeven voor nieuwe patiënten.
Op de betreffende afdelingen is een onderzoek gestart onder de aanwezige patiënten om de besmetting in kaart te brengen. Ook oud-patiënten die recent op 1 van deze afdelingen verzorgd zijn, worden per brief geïnformeerd en gevraagd deel te nemen aan het onderzoek naar eventueel VRE-dragerschap. Omliggende ziekenhuizen en zorginstellingen zijn op de hoogte gebracht over de huidige VRE-bevindingen.
Op de pagina veel gestelde vragen en antwoorden VRE kun je meer informatie vinden.

Nieuw Helmonds nieuws
5 reacties
Reageer

Elkerziek.......dus!

Is wel elk jaar rond deze tijd raak was vorig jaar ook al het geval ik heb toen ook moeten testen toen ik al thuis was😢

Ria van den Berg

Och komt overal weleens voor, denk ik! Echt niet alleen bij het Elkerliek in Helmond.
Ik denk dat het grote probleem is dat mensen tegenwoordig niet of nauwelijks de handen wassen als ze een bezoek aan een toilet hebben gebracht. En dan meteen iets lekkers gaan zitten eten, of over het gezicht wrijven (of bij anderen). Hygiëne is dikwijls ver te zoeken. Jaja.....

Ook de SEH eens goed onderhanden nemen,laat veel te wensen over...

@punt-uit op vrijdag 6 april 2018 om 15:33:

Klopt natuurlijk, maar ook de hygiëne van het Elkerliek laat dus de wensen over. Die moeten dus beter poetsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: