6reacties

Binnenstad krijgt het 9de Carat-kunstwerk

maquette (oktober 2013)Het nieuwe Weverspark in de Binnenstad krijgt een wijkkunstwerk in de vorm van een labyrint. Dit is een co-creatie van buurtbewoner Mario Kuijpers en de Helmondse kunstenaar André van Veghel. Zondag 5 oktober om 13.00 uur wordt het Weverslabyrint in het park feestelijk onthuld in het bijzijn van leerlingen van Basisschool de Vuurvogel, wethouders Frans Stienen en Erik de Vries en Stadsharmonie Phileutonia.
De stichting Carat biedt dit kunstwerk aan de Binnenstad aan vanuit het project ‘Carat houdt Helmond bij elkaar’, een initiatief om in alle 11 Helmondse wijken in overleg met de bewoners een passend kunstwerk te plaatsen. De Binnenstad is nummer 9 in de rij. In 2010 werd in Mierlo-Hout begonnen met ‘De Schaar’, daarna volgden onder meer de Fierljepper in Brandevoort, een 17 meter lange notenbalk in Helmond Noord en ‘t Bumke Rijpelberg’.
Het idee van Mario Kuijpers om iets met een labyrint te doen, was 1 van de 9 ideeën die werden ingezonden. Uit de door Wijkbeheer en Carat vastgestelde shortlist van 4 werken, kozen de buurtbewoners eind vorig jaar Weverslabyrint. Kuijpers nam na het verlossende woord direct contact op met André van Veghel. “Mario had het idee, ik heb daar als kunstenaar handen en voeten aan gegeven.” Het labyrint staat symbool voor de levensweg waarin je allerlei obstakels overwint. Het labyrint bestaat uit exact 360 stenen, ze staan voor 360 graden, de cirkel van het leven. In het midden verrijst een vuurvogel die staat voor de wederopstanding. Zie de website van Mario Kuijpers voor het ontwikkelingsproces. Van Veghel: “We hebben ook heel duidelijk de link met de omgeving gezocht. Helmond staat bekend als textielstad, het weven leeft in de Binnenstad in het bijzonder. Het labyrint is als het ware een in elkaar geweven patroon. Ook de 3 Weversspoelen die onderdeel uitmaken van het kunstwerk, verwijzen naar dat verleden.”
Jan Terbeek van de Vereniging Wijkbeheer Binnenstad is heel tevreden met het resultaat. “Dit werk past perfect bij de Binnenstad, bij het Weverspark en bij het verleden van deze wijk. Een kleurrijk werk dat er écht uit springt. Ik vind het prachtig dat het kunstwerk een plekje krijgt in het amfitheater, waardoor praktisch gebruik en kunst in elkaar op gaan. Kinderen mogen hier gerust spelen.”

In de reacties hieronder staan updates.