2reacties

Blauwalgen in Eindhovens Kanaal


Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in het Eindhovens Kanaal op het traject vanaf de Zuid-Willemsvaart tot Mierlo. De blauwalgen zijn gezien ter hoogte van het gemaal bij de Varenschutseweg bij Lierop, zo maakte het waterschap vanmiddag bekend.
Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met het water te vermijden. De betrokken gemeenten zijn op de hoogte gebracht. Waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden. Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt, bijvoorbeeld door regen of wisseling van seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Om te voorkomen dat er later weer blauwalgen komen, kan het waterschap en/of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen. Ook het creëren van doorstroming draagt vaak bij aan een mindere belasting van het water met voedingsstoffen en het voorkomen van een explosieve groei van algen. Omwonenden en gebruikers kunnen meehelpen om de waterkwaliteit duurzaam te verbeteren. De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren, maar kunnen ook ze in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Door eenden niet of veel minder te voeren en honden niet nabij het water te laten poepen, kunnen omwonenden en gebruikers bijdragen aan een gezonder en mooier Eindhovens Kanaal.

Nieuw Helmonds nieuws
2 reacties
Reageer

Veel werknemers van over de grens (bijvoorbeeld Polen) vissen daar.
Zij kunnen dit bord niet lezen.

Karin van der Werff

Daar zwemd toch geen mens meer in .Ik vroeger wel ...lang geleden

Erwin van der Heijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: