10reacties

Cel geëist voor doorrijder ernstig ongeluk


Zaterdag 6 januari 2018 verandert het leven van een 45-jarige vrouw uit Eindhoven voorgoed. Na een avondje uit fietst ze met haar partner naar huis. Eenmaal aangekomen op de Eisenhowerlaan in Eindhoven gaat het helemaal mis. Bij het oversteken wordt ze aangereden door een BMW, die na de klap doorrijdt. Als gevolg van het ongeluk verliest ze haar onderbeen. De vermoedelijke doorrijder wordt later gepakt. Hij stond gisteren voor de rechter in Den Bosch.
De Helmonder (26) kwam voor het eerst in beeld na meerdere anonieme meldingen, waarbij zijn naam werd genoemd als bestuurder van de auto. De bijrijder zou een vriend van hem zijn geweest. Deze vriend heeft volgens het Openbaar Ministerie uitgebreid en geloofwaardig verklaard bij de politie, in tegenstelling tot de verdachte: “Hij is alleen maar bezig is geweest zijn eigen hachje te redden en te proberen aan vervolging te ontkomen”, zo vertelde de officier van justitie tijdens de zitting.
Onderzoek door verkeersspecialisten wees uit dat de BMW vlak voor de aanrijding een enorme snelheid moet hebben gehad van ongeveer 130 kilometer per uur. Iets dat wordt bevestigd door de bijrijder. Tijdens het onderzoek werd eerder al de bestuurder van een Volkswagen Polo aangehouden. Deze Polo reed vlak achter de BMW in volle vaart over de Eisenhowerlaan, maar raakte de vrouw niet, wel haar fiets. De bestuurder is geen verdachte meer.
Het staat vast dat niet alleen de verdachte verkeersfouten heeft gemaakt. Dat geldt ook voor het slachtoffer: “Uit onderzoek is gebleken dat zij door rood is gefietst, terwijl verdachte een groen stoplicht had. In de strafmaat hou ik hier enigszins rekening mee, maar nog meer met de enorme gevolgen die de aanrijding heeft voor het slachtoffer. Ze heeft nog altijd veel pijn en een medische eindsituatie is nog lang niet bereikt. Ook in psychische zin heeft dit zijn sporen nagelaten en datzelfde geldt voor haar werk, dat ze niet meer kan uitvoeren. Ronduit vreselijke, blijvende gevolgen.”
De officier van justitie rekent het de verdachte ook zwaar aan dat hij na het ongeval is doorgereden: “In plaats van fatsoenlijk te zijn, te stoppen en zorg en ondersteuning te verlenen aan de vrouw, besluit de verdachte er als een haas vandoor te gaan, zich totaal niet bekommerend om het slachtoffer. Ook de dagen en weken erna meldt hij zich niet, terwijl de gevolgen inmiddels duidelijk waren geworden en het voor verdachte ook duidelijk was dat de politie naar hem op zoek was. Onder meer daardoor hebben wij niet kunnen vaststellen dat hij drank en drugs had gebruikt tijdens het ongeluk, terwijl daar wel aanwijzingen voor waren.”
De officier van justitie was niet te spreken over het rijgedrag van de verdachte: “Hij heeft als een idioot gereden en dat in een auto die ook nog eens onverzekerd was. Hij reed met een veel te hoge snelheid, was met van alles en nog wat bezig, maar niet met de verkeersveiligheid.” Bij de strafmaat houdt het Openbaar Ministerie rekening met het strafblad van verdachte: “Dat bedraagt inmiddels 19 pagina’s met daarop een keur aan feiten. Na dit ongeluk heeft de verdachte zelfs nog een straf gekregen voor het rijden onder invloed van drugs. Blijkbaar heeft hij dus niet veel geleerd van dit vreselijke ongeval.”
Voor de bestraffing van de verschillende overtredingen zijn doorgaans voor de rechtbank de oriëntatiepunten een vertrekpunt voor het bepalen van de straf. De oriëntatiepunten geven voor deze categorie (geen alcohol, ernstige schuld, zwaar lichamelijk letsel) als straf aan: een taakstraf van 160 uur en een rijontzegging van een jaar. Volgens de officier van justitie doet die straf geen recht aan de ernst van de zaak, de opstelling van verdachte, zijn strafblad en de vreselijke gevolgen voor het slachtoffer: “Ik eis dan ook een gevangenisstraf van 5 maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 18 maanden.”
Uitspraak is over 2 weken.

In de reacties hieronder staat een update.

Nieuw Helmonds nieuws
10 reacties
Reageer

Tjonge, het is een hele straf zeg!
Wat moet je tegenwoordig doen om 5 jaar te krijgen?

5 HELE MAANDEN??? Wow, dat zal hem leren!!
Ik denk dat je met een strafblad van 19 pagina's geen seconde wakker zal liggen van zo'n ''straf''.
(Oh ja, vooral niet te vergeten die rijontzegging van maar liefst 5 maanden).

Nog een kleine opmerking:
Het betreft een strafeis, dus het kan zo maar zijn dat de uiteindelijke ''straf'' nog lager uitpakt.
Wordt vervolgd.

Het kan ook zijn dat de rechter een hogere straf geeft dan de eis.

@tonneman op donderdag 17 september 2020 om 12:31:

Kan inderdaad maar meestal wordt er niet veel van afgeweken.

Iemand is verminkt en getekend voor de rest van haar leven door een of ander achterlijk egocentrisch kadaver ,onder invloed van drugs, er die komt er lekker makkelijk mee weg. De verhoudingen zijn ver te zoeken in dit land....

Update:
5 Maanden cel, 5 jaar rijontzegging, auto kwijt en minstens 15.000 euro schadevergoeding voor veroorzaken zwaar ongeval
De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 26-jarige Helmonder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 maanden en een rijontzegging van 5 jaar. De man veroorzaakte een aanrijding waardoor een fietser ernstig gewond raakte en onder meer een onderbeen verloor.
Het ongeval gebeurde in januari 2018 op de kruising van de Eisenhowerlaan met de Wolvendijk in Eindhoven. Een fietser stak daar tegen middernacht over en werd door een auto aangereden. Het slachtoffer verloor haar rechteronderbeen en brak haar andere been en een sleutelbeen. De bestuurder van de auto reed vervolgens door zonder hulp te bieden of zijn identiteit kenbaar te maken. Enkele maanden na het incident kwam de politie de verdachte op het spoor. De verdachte erkent dat hij in de auto zat tijdens het ongeluk, maar volgens hem was hij slechts bijrijder.
De verdachte wees een andere man aan als bestuurder. Die man verklaarde echter juist dat de verdachte achter het stuur zat en de aanrijding had veroorzaakt. Zijn verklaring acht de rechtbank betrouwbaar omdat deze op cruciale onderdelen wordt ondersteund door onderzoeksbevindingen als de gereden snelheid en de exacte plaats van de aanrijding. Ook speelt mee dat de Helmonder tijdens een verhoor voor een andere zaak aan de politie bekende dat hij schade aan de auto had gereden (een afgebroken spiegel, die bij de aanrijding in januari 2018 was achtergebleven) en dat hij 20 minuten daarna een snelheidsovertreding pleegde waarvoor hij een boete van 36 euro kreeg. Ook verklaarde een toenmalige vriendin dat de verdachte tegen haar had verteld dat hij de auto bestuurde.
Volgens de rechtbank is de verdachte dus de bestuurder en is hij schuldig aan het veroorzaken van de aanrijding. Hij reed minstens 134 km/uur bij het naderen van de kruising, terwijl daar een maximumsnelheid van 80 km/uur geldt. En hij hield zijn aandacht onvoldoende bij de verkeerssituatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de verdachte niet op één van de rijbanen reed, maar op beide rijbanen. Hieruit volgt dat hij onoplettend reed en dus schuldig is aan een verkeersdelict. Dat het slachtoffer door een rood verkeerslicht fietste, maakt dit niet anders.
Het ongeval heeft het leven van het slachtoffer, en dat van haar directe naasten, voorgoed veranderd. Ze kampt nog iedere dag met vreselijke pijn en zal de rest van haar leven met de gevolgen van de aanrijding worden geconfronteerd. Daarnaast weegt mee dat de verdachte na het ongeluk is doorgereden zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Ook later meldde hij zich niet bij de politie. Hierdoor frustreerde hij het onderzoek naar het ongeval, want zo kon niet worden onderzocht of hij onder invloed was van alcohol en/of drugs zoals de bijrijder verklaarde. Bovendien probeerde hij de schuld in de schoenen van die bijrijder te schuiven. De rechtbank rekent hem dit alles zwaar aan. Tot slot houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte zich 4 maanden voor het delict schuldig heeft gemaakt aan gevaarlijk rijgedrag, wat blijkt uit een onherroepelijke veroordeling in mei 2018.
Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 5 maanden op zijn plaats. Daarnaast legt de rechtbank een aanzienlijk langere rijontzegging op dan de officier van justitie eiste (zie helemaal bovenaan): namelijk 5 jaar in plaats van 1,5 jaar. De rechtbank vindt dit passend voor het gedrag van de verdachte. Zijn inbeslaggenomen auto krijgt hij niet terug.
Het slachtoffer verzocht een schadevergoeding van in totaal 85.000 euro. De rechtbank wijst daarvan een deel toe: de verdachte moet 15.000 euro betalen. Voor het overige deel van het bedrag moet nader onderzoek worden gedaan naar de mate van aansprakelijkheid van de verdachte omdat het slachtoffer door een rood licht reed. Het verzoek tot aanvullende schadevergoeding kan het slachtoffer voorleggen aan de civiele rechter.

Celstraf conform de eis, niet duidelijk of dit onvoorwaardelijk is of dat er een deel voorwaardelijk wordt opgelegd.
Ik denk dat betrokkene gezien zijn verleden daar niet echt wakker zal liggen.
5 jaar ontzegging i.p.v. 5 maanden is in ieder geval iets, maar ik denk ook dat dit geen indruk zal maken bij die aso.

De schade ergoeding is wel oké maar denk je dat hy 5jaar niet zal ryden dan ben je gek

Was ongeveer te verwachten.
En die 15k, van een kale kip....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: