Celstraf voor gevaarlijk rijgedrag en aanrijden van politieauto in gestolen auto


​De rechtbank Oost-Brabant heeft een 20-jarige man uit Aarle-Rixtel veroordeeld tot een celstraf van in totaal 16 weken voor het veroorzaken van een aanrijding, heling van een gestolen auto en gevaarlijk rijgedrag in Helmond. Daarnaast krijgt de man een rijontzegging van 2 jaar.
De man reed op 2 juli van dit jaar met 2 anderen in een auto in Helmond. Kort na 19.30 uur werd op de Maisdijk op het industrieterrein door een ANPR camera geregistreerd dat die auto gestolen was. Op zoek naar de auto, zagen agenten in een onopvallende politieauto de wagen rijden over de Heeklaan. Het voertuig stopte op de Ardennen in Mierlo-Hout, maar toen de veroordeelde de auto met daarin politieagenten zag, reed hij met opzet tegen die auto om weg te komen. De auto werd behoorlijk beschadigd, maar er raakte niemand gewond. Vervolgens reed hij met hoge snelheid door een woonwijk waar kinderen op straat aan het spelen waren en haalde hij een fietser in waarna een tegemoetkomende auto werd gedwongen uit te wijken om een aanrijding te voorkomen.
Op de Stepekolk-Oost in Brandevoort stapten de 3 inzittenden uit de auto en gingen er te voet vandoor. 2 Helmonders van 18 jaar werden direct aangehouden. 1 Aanhouding was mede te danken aan 2 scooterrijders. Zij boden 2 agenten een lift en bracht hen naar de vluchtende verdachte. De nu veroordeelde man werd de volgende ochtend in zijn woning in Aarle-Rixtel aangehouden. De auto bleek gestolen bij een woninginbraak in Helmond op 22 juni 2014.
Volgens de rechtbank blijkt onvoldoende uit het dossier dat de verdachte opzettelijk is ingereden op een van de kinderen om hem te doden of zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Het met hoge snelheid afrijden op het kind is, hoe onverantwoordelijk ook, niet voldoende om de man te kunnen veroordelen voor een poging tot doodslag. De kinderen hadden zich op de stoep in veiligheid gebracht. Uit de feiten en omstandigheden is niet komen vast te staan dat de man is ingereden op het kind of dat hij het kind voor zijn auto heeft zien staan.
De man heeft zich schuldig gemaakt aan zeer gevaarlijk weggedrag (overtreding van artikel 5 van de Wegenverkeerswet). Dat er geen slachtoffers zijn gevallen is een gelukkige omstandigheid, die geenszins aan de man is te danken. De rechtbank rekent hem dat zwaar aan. Gedrag zoals dat van de man veroorzaakt veel maatschappelijke onrust en leidt tot toename van gevoelens van angst en onveiligheid onder burgers.
De rechtbank legt de verdachte 10 weken gevangenisstraf op voor de misdrijven en 6 weken hechtenis voor de overtreding. Naast de rijontzegging van 2 jaar moet hij de schade aan het politievoertuig vergoeden.
De volledige uitspraak van de rechter.

Nieuw Helmonds nieuws
0 reacties
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: