11reacties

Celstraffen voor overval op 89-jarige vrouw


De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 22-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, voor een woningoverval op een hoogbejaarde vrouw. Een 24-jarige Helmonder is medeplichtig aan de overval en krijgt voor zijn aandeel een celstraf van 28 maanden. Ook moeten de mannen de gevraagde schadevergoeding van 14.500 euro aan het slachtoffer betalen.

De 89-jarige vrouw werd zaterdagavond 13 oktober 2018 in haar woning in Eindhoven overvallen. De overvallers dreigden geweld te gebruiken, zoals het afsnijden van haar vingers, en vroegen naar geld. Ze gingen er met 12.000 euro vandoor.
De 24-jarige verdachte erkende dat hij samen met 3 anderen, onder wie de 22-jarige verdachte, vanuit Helmond naar Eindhoven was gereden. De jongste verdachte stapte daar samen met een onbekend gebleven persoon uit de auto en liep naar de woning van de vrouw. Na de overval renden ze terug naar de auto en reed de 24-jarige ze weer naar Helmond. Volgens de 24-jarige verdachte wist hij niet dat de anderen een overval hadden gepleegd. De rechtbank vindt dit ongeloofwaardig en gaat voorbij aan het door hem geschetste alternatieve scenario.
Daags voor de overval was een slotenmaker met nog een man bij de vrouw geweest omdat zij zichzelf had buitengesloten. De vrouw moest daarvoor een buitensporig hoog bedrag betalen. Zij betaalde de slotenmaker toen met contant geld uit een witte envelop die in haar woning lag. Volgens haar wist niemand van dit geld, zelfs haar kinderen niet. De overvallers vroegen een dag later de vrouw nadrukkelijk om ‘een witte envelop’ met geld. De 22-jarige verdachte kende de slotenmaker en diens kompaan. Hij is de avond van de overval met de overvallers naar de woning van het slachtoffer gereden. Opvallend was dat hij in de ochtend ook al in de buurt van de woning in Eindhoven was.

De rechtbank vindt de overval op een hoogbejaarde, beperkt weerbare dame een zeer laffe en gewetenloze daad. En dat ook nog eens in haar woning. De vrouw werd geduwd en bedreigd. Een dergelijke overval is bijzonder traumatisch voor slachtoffers, zij kunnen hier nog lang last van hebben. Dit geldt ook voor deze vrouw. De verdachten hielden hier op geen enkele manier rekening mee; bij hen stond hebzucht voorop.
Voor een overval met bedreigingen en dergelijk geweld staat een gevangenisstraf van 3 jaar. In dit geval weegt de rechtbank onder meer mee dat het om een slachtoffer op hoge leeftijd gaat. Dit maakt dat er nog eens 6 maanden bij die celstraf komen. In het geval van de 24-jarige verdachte verlaagt de rechtbank die straf naar 28 maanden, omdat hij niet de overval zelf mee pleegde. Bij de andere verdachte legt de rechtbank een deel voorwaardelijk op, omdat hij volgens een psycholoog licht verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank vindt het daarom van groot belang dat deze verdachte hulp krijgt van de reclassering en verplicht trainingen gaat volgen om zijn gedrag te veranderen. De voorwaardelijke straf legt de rechtbank ook op als stok achter de deur om hem ervan te weerhouden opnieuw in de fout te gaan.

De volledige uitspraak inzake de 22-jarige Helmonder.
De volledige uitspraak inzake de 24-jarige Helmonder.

Nieuw Helmonds nieuws
11 reacties
Reageer

Levenslang geven vieze hartelozen mensen????

Joanna Snijders

14.500 schadevergoeding? Ze hebben 12000 meegenomen, dus 2.500 schadevergoeding, wat een lachertje

Ineke Endevoets

Triest bij zulke moeten jullie de vingers eraf knippen dan leren ze het meteen af!!

Ah verminderd toerekeningsvatbaar, zo zielig is ie, snik snik snik. Die jongen is het slachtoffer en niet die vrouw volgens de recht blijkbaar.

Tjonge jonge dat zijn toch wel zware straffen zeg D66 rechters 20 jaar had je die lafbekken moeten geven en uitzitten in de Sahara.

@Ineke Endevoets op maandag 17 februari 2020 om 15:12:
Die oude vrouw kreeg de volledige gevorderde immateriële schadevergoeding ter grootte van een bedrag van € 2.500,- staat in de uitspraak.

@Smits op maandag 17 februari 2020 om 15:32:
Gewoon de Sharia invoeren dus? Veel Helmonders houden niet zo van dat islamitische...

Wat een lachertje van een straf alweer sjonge jonge en dat vrouwke leeft zijn laatste jaartjes in angst! Ballen eraf en dood laten bloedden lafaards dat ze zijn

Sibel Yildirim Kocak

Beetje weinig straf, niet?

Uit het land gooien .. met de hele fam .. en zeg nou niet .. ze zijn hier geboren .. heb ik schijt aan .. het zijn altijd Nederlanders die aangevallen worden .. geen mensen met 2 paspoorten
Doodstraf
En die een die buiten stond te wachten wist van niks .. wat een gek

Harriet Meulendijks

in plaats dat men spreekt van puur racistische daad, of een islamitische daad, of terreur, spreekt men over "minder toerekeningsvatbaar" of "verward".
Alles, werkelijk alles heeft laf links politiek correct over om "ons" te beschermen tegen gezond verstand en onderbuik gevoelens.

alles met voorbedachte rade, van te voren nog wezen kijken, dat kan een ontoerekeningsvatbare dus wel ,ze hadden ook nee kunnen zeggen,en de buit verdeeld over een aantal personen die weten er dus allemaal vanaf, allemaal 10 jaar geven,minimaal.zulke moeten ook geen advocaten krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: