4reacties

Eerste Tiny Forest in Helmond aangelegd


Kinderen van Openbaar Kind Centrum De Stroom hebben vandaag 900 bomen en struiken geplant voor een Tiny Forest op het IJsselplein in Brouwhuis.
Het Tiny Forest is een initiatief van buurtbewoners en de school, in samenwerking met IVN Natuureducatie, de gemeente en de provincie. Het maakt deel uit van een plan voor het vergroenen van het schoolplein en de buurt. Op het schoolplein zijn tegels verwijderd om groene speelplekken te maken. Op het aangrenzende IJsselplein heeft de verharding plaatsgemaakt voor het Tiny Forest.
Wethouder Erik de Vries (openbare ruimte en natuur): “Het eerste Tiny Forest van Helmond is een feit! Ik ben daar heel blij mee. Meer groen draagt bij aan een prettige leefomgeving. Het Tiny Forest is op hete zomerdagen straks een fijne, koele plek in de wijk. Wat dit project nog extra mooi maakt is dat we ook het schoolplein vergroenen én het IJsselplein en de IJsselstraat groen gaan inrichten. Zo gaan we letterlijk van een grijze naar een groene speelruimte voor alle kinderen uit de buurt.” 
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Een minibos in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Bij het Tiny Forest hoort ook een buitenlokaal waar kinderen van De Stroom kunnen leren over de Nederlandse natuur. IVN verzorgde vandaag in samenwerking met Dolmans Landscaping de eerste buitenles voor de aanplant van het minibos. De kinderen die meehielpen met het planten van het bos worden in groepjes om de beurt een maand de boswachters van het Tiny Forest. Op deze manier blijven de kinderen actief betrokken en moet het ook echt hún bos worden.
Door corona is het op dit moment niet mogelijk een feestelijke opening te organiseren. De gemeente hoopt dat dat op een later moment dit jaar kan. In de volgende fase van het plan worden het IJsselplein en de IJsselstraat groen ingericht. Naar verwachting gebeurt dat komend najaar.
Jan van Bommel van IVN Helmond maakte de bijgaande foto’s.

Nieuw Helmonds nieuws
4 reacties
Reageer

Mooi initiatief, hoe meer groen hoe beter voor de aarde, de betrokkenheid van de kinderen is uitstekend.

Was ook mooi om te zien hoe de buurt pre-corona betrokken was. De avonden waar over de inrichting werd gesproken waren druk bezocht.

Mij benieuwen of qua aanplant gedacht is aan de mogelijkheid om een aantal fruit- en notenbomen op te nemen. Dan kunnen samen met de school plukdagen worden georganiseerd om de jeugd op een smakelijke manier te leren over de natuur.

Michiel van Geel

@Michiel van Geel op dinsdag 16 maart 2021 om 14:23:

Dan kun je ook naar het kloostereind park gaan :)

https://www.kloostereind.nl/2021/01/28/bomen-geplant-op-kloostereind/

Eens met Michiel; sowieso altijd doorn in mijn oog, dat we saaie bomen en planten aanplanten ipv appels peren kersen en noten.

Hoop dat mensen met honden dit bosje met rust laten, en de natuur niet misbruiken zoals nu te doen gebruikelijk in de wijk.

Mooi voorbeeld is bijvoorbeeld Broedersbos; honden verboden maar de hele buurt loopt hupsakee erin en laat de honden poepen. Opruimen; nooit van gehoord. zo jammer voor de rest.

Misschien ook leuk vervolg; politiek over dit kinderbosje; dat Groenlinks en D66 het bos liefst willen kappen voor biomassa centrales.en dan lelijke windmolen en zonnepanelen erop, en dat dan alle planten en beesten dood zijn en verdreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: