1reactie

Forse toename eikenprocessierups


Dit jaar is er in Helmond, net als in de rest van Nederland, een forse toename van het aantal eikenprocessierupsen. Door de hoge temperaturen verloopt de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen snel. De afgelopen week zijn op veel locaties de eerste rupsen met brandharen aangetroffen. De gemeente doet er naar eigen zeggen alles aan om de rups te bestrijden. In het voorjaar preventief door de rupsen te bespuiten. Daarnaast haalt de gemeente de rupsen en nesten weg naar aanleiding van meldingen door inwoners.
Om irritatie te voorkomen moeten mensen elk contact met de rupsen en de resten ervan vermijden. De reacties verschillen van persoon tot persoon zeer sterk. Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen 2 weken. Bij ernstige klachten is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. De overlast is het grootst vanaf begin juni en kan aanhouden tot in juli.
De gemeente besproeit de eikenbomen op deze locaties (pdf) preventief in het voorjaar met een biologisch bestrijdingsmiddel dat alleen schadelijk is voor de rupsen. Door de rups elk jaar actief te bestrijden was er jarenlang een duidelijke afname van de aanwezigheid van de rupsen. Door het extreem warme weer is er dit jaar een explosieve groei. De gemeente heeft dit jaar nu al 200 meldingen ontvangen, ten opzichte van 35 meldingen voor het gehele vorige seizoen.
De gemeente bestrijdt de rupsen door de nesten te laten plukken en/of weg te zuigen. Dat gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf. Nesten kunnen telefonisch worden gemeld bij het Klant Contact Center via telefoonnummer 14 0492 of digitaal via dit digitale formulier. Ook nesten in particuliere eikenbomen kunnen worden gemeld. De gemeente probeert de gemelde nesten binnen een week te verwijderen. Meldingen van eikenprocessierupsen bij speelplekken en scholen worden met spoed behandeld. Het wordt zeer afgeraden om zelf nesten te verwijderen.

Nieuw Helmonds nieuws
1 reactie
Reageer

Is de schuld van Trump......... en de joden natuurlijk. Gr de NOS redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: