19reacties

Geen steun voor minima met huisdieren


De circa 1800 Helmondse gezinnen met een minimuminkomen die een huisdier hebben, moeten zelf de medische kosten en gemeentelijke belastingen daarvan betalen. Zij krijgen van de gemeente geen financiële tegemoetkoming voor (een deel van) de kosten. Dat besloot B&W nadat de mogelijkheden daartoe werden onderzocht en gesprekken werden gevoerd met de 5 Helmondse dierenartsen, het Armoedeplatform, Stichting bevordering huisdierenwelzijn, Dierenbescherming Nederland en andere gemeenten.
B&W informeerde vandaag de gemeenteraad per brief (pdf) naar aanleiding van een in juni 2016 aangenomen motie (pdf) van Helmond Aktief. Daarin werd het gemeentebestuur opgeroepen de mogelijkheden te onderzoeken om deze minima tegemoet te komen in (een deel van) de kosten voor het houden huisdieren. Doel van die motie was om het welzijn van die dieren te gaan borgen en ervoor te zorgen dat de sociaal zwakkeren in Helmond hun huisdieren kunnen behouden.
Op dit moment komen Helmondse minima die op grond van een sociaal-medische indicatie een huisdier houden, in aanmerking voor bijzondere bijstand. Het gaat dan bijvoorbeeld om minima die een blindengeleidehond of hulphond houden. Uit het onderzoek blijken er echter maar weinig gemeenten te zijn met lokale regelingen of voorzieningen om hun minima te compenseren voor de kosten voor het houden van huisdieren. In bijvoorbeeld Amersfoort wordt een eenmalige compensatie gegeven voor eerste consult bij een dierenarts. De verwachte kosten bij invoering van een dergelijke maatregel in Helmond bedragen 63.000 euro per jaar.
Zou de gemeente de kosten van een dierenverzekering volledig vergoeden, gaat dat de gemeente zo’n 216.000 euro per jaar kosten. En zou de gemeentelijke hondenbelasting voor bijvoorbeeld de eerste hond worden gecompenseerd, dan is de verwachtte inkomstenderving 33.000 euro per jaar.
Er blijken wel landelijke voorzieningen te zijn waarop deze minima met zieke huisdieren een beroep kunnen doen. Dat kan bij de Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn en de Stichting “Quidem Care“.
De geraadpleegde organisaties herkennen dat het dierenwelzijn bij minima extra risico loopt en vinden de ‘steungedachte’ sympathiek. Toch zijn ook zij niet enthousiast om hen tegemoet te komen in de kosten. Zij zien dat mensen met een kleine beurs vaak weinig notie hebben van de kosten die het houden van dieren met zich meebrengt. De verantwoordelijkheid wordt bijvoorbeeld verlegd naar dierenartsen die gevraagd worden de dieren tegen een lagere prijs te behandelen. Dierenartsen vrezen dat als minima bijvoorbeeld tegen een lager tarief naar de dierenarts kunnen, de deur openstaat om meer huisdieren aan te schaffen terwijl de financiën voor 1 huisdier eigenlijk al niet toereikend zijn.

Nieuw Helmonds nieuws
19 reacties
Reageer

Gewoon gaan werken moet ik ook

Terecht

@ geraadpleegde organisaties; wel "herkennen" maar niet "erkennen". Jammer dat de dieren, die medische hulp nodig hebben, hieronder lijden!. Dierenwelzijn wordt hiermee niet erkent. Goede voorbeelden waren voorhanden maar daar wil het college geen voorbeeld aan nemen! SP wethouder N.van der Zanden was schijnbaar niet te overtuigen. En wat doet de raad nu ? De inhoud van de RIB voor kennis aannemen ? Waar blijven de dierenvrienden binnen bestuurlijk Helmond? Jammer van de HA motie! Goed maar we denken maar zo; niet geschoten is altijd mis! Bij de gesprekken met weth. van der Zanden bleek al snel dat het college geen voorstander was voor het instellen van een achtervang. Toch heeft men nog lang moeten nadenken om een passend maar vooral een afwijzend antwoord te formuleren? Gr.Berry

@Rico en Sam wat denken jullie van ouderen die vaak een gezelschapsdier hebben en alleen van een AOW uitkering (zonder pensioen ) moeten rond komen!

Terecht. Huisdieren zijn geen basisbehoeften en geen noodzaak om te kunnen leven. Hetzelfde volk waarvan een groot deel ook gewoon met een peperdure telefoon rondloopt.

@berry smits. Ook voor die ouderen is het geen basisbehoefte. Voor gezelschap kunnen ze ook elkaar opzoeken in de gemeenschappelijke ruimtes van de verzorgingstehuizen. Om maar even een voorbeeld te noemen.

Lijkt me ook niet meer als normaal

Lastig om te beoordelen uit dit artikel. Kan me goed voorstellen dat een huisdier een sociaal functie heeft bij deze mensen. Buiten de hulphond en blindegeleidehond heb ik er toch moeite mee. Het is geen eerste levensbehoefte, dat is waar. Je zou het toch van geval tot geval moeten bekijken. Als men een telefoon kan bekostigen, zelf de kosten voor het huisdier betalen! Dit laatste is volgens mij vaak het geval tegenwoordig. De prioriteiten worden verkeerd gelegd.

Voor echte hulpdieren heb ik er geen moeite mee. Voor alle anderen wel. Geen dier nemen als je het niet betalen kunt. Soms zie ik, en dan zeg ik echt soms, minima met 4 katten en 3 honden.

Lenie Weijnen

@Lenie Weijnen op dinsdag 23 mei 2017 om 16:40:

Dat klopt wel maar soms verandert je financiële situatie als je al een huisdier hebt. Die ga je dan ook niet weg doen.

Marian Figaroa

@Marian Figaroa op dinsdag 23 mei 2017 om 16:45:

Ik vind veel huisdieren bij een normaal salaris ook niet echt gewoon.

Lenie Weijnen

wat een gelul in de ruimte zeg
dus als je in de WAO WIA AOW of sociale dienst zit mag je geen huisdier mits je pak .m beet 500 achter de hand hebt anders geen huisdier!!!!
er zijn wel andere dingen te noemen dan huisdieren dat veel duurder is
ik zit in de WIA en heb een hondje dat ik zelf onderhoud maar als hij plotseling ziek zou worden en het veel geld gaat kosten ken ik het ook niet betalen
gelukkig zijn er da s die je in gedeeltes kunt betalen!
maar dat niemand een huisdier mag nemen dat een belachelijk plan

Marian van Eijk

Wij werken gewoon en nog nooit een uitkering gehad, maar bewust ( hoe jammer ook) geen huisdier meer, alleen maar omdat wij wel met zo'n beestje naar de dierenarts moeten kunnen gaan als het nodig is !
Voor hulphonden begrijp ik dat je daar een 'vergoeding' voor krijgt, maar de zogenaamde minima die het toch zo zwaar hebben moeten het zelf maar betalen of geen huisdieren nemen!
Ken meerdere mensen die overal z'n handje voor op houden die makkelijk gedeeltelijk kunnen werken, en maar bioscoopje pakken of lekker lunchen in de stad, daarna nog een sigaretje erbij.... EN dan hebben ze ook nog minstens 3 huisdieren! Kwijtschelding inderdaad ook kwijt en korten op uitkering klaar, dat geld is om te voorzien in je basisbehoeften !
En begrijp me niet verkeerd, er zijn ook genoeg mensen die het idd heel zwaar hebben maar ook heel veel die goed weten waar ze de centen bij de gemeente kunnen 'plukken'

Lekker sociaal en kort door de bocht... (deze opmerkingen)
Juist mensen die het niet kunnen betalen hebben vaak huisdieren.
Laten die hun huisdieren dan op de BBQ gooien.
Of is dat ook te kort door de bocht?

@Anton

Gewoon niet nemen als je de verantwoordelijkheid niet kunt dragen. Heel simpel.

Mensen met een uitkering dan ook niets meer geven als ze een kind krijgen? geen kindertoeslag etc...... je kan geen kind betalen dus ook niet nemen? Oke als je een dier neemt en een uitkering hebt weet je welke kosten eraan kunnen zitten dus dierenartskosten moet je gewoon zelf voor opdraaien maar om nu te zeggen dat mensen met een uitkering geen huisdier mogen nemen vind ik wel een heel raar standpunt.

@Marian van Eijk op dinsdag 23 mei 2017 om 18:09:

Dat staat er ook niet...

Maarmaar wor make ze eige druk om terwyl zoveel elende is baba

Voor veel mensen is een huisdier meer dan dat. Voor velen is het een deel van de familie. Dus een dier noodgedwongen verwaarlozen of weg moeten doen vind ik een beetje cru.
Ik ben wel van mening dat er onderscheid tussen mensen die niet beter kunnen en mensen die gewoon te lamlendig zijn gemaakt moet worden. Dieren moeten nooit de dupe worden!

@Dirk Smeets op dinsdag 23 mei 2017 om 23:23:

Tja, dat is slecht een detail voor zo iemand. Ze typt toch leuk mee? ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: