4reacties

‘Helmond in 100 stukskes’ pakt de Grote Prijs

‘Helmond in 100 stukskes’ is de winnaar geworden van de Grote Archeologie Prijs 2019. Die landelijke trofee werd gisteravond kort voor middernacht uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam tijdens de Nacht van de Geschiedenis. De prijs is zowel een jury- als een publieksprijs. Een vakjury selecteerde de 4 genomineerden, het publiek mocht vervolgens via internet stemmen en daarmee bepalen wie de Grote Archeologie Prijs won. Deze tweejaarlijkse prijs is voor het project dat archeologie en geschiedenis het beste in beeld brengt richting het publiek.

Met het verhalenproject ‘Helmond in 100 stukskes’ geven het Kunstkwartier en stadsarcheoloog Theo de Jong een beeld van het dagelijks leven in Helmond tussen 1930-1960. Het idee ontstond na het saneren van de oude vuilnisbelt in Mierlo-Hout die tussen 1930 en 1967 werd gebruikt. Tijdens de sanering in 2016 verzamelde stadsarcheoloog Theo de Jong daar een grote variatie aan kapotte en versleten spullen. Gedurende het verwerken daarvan ontstond het besef dat er nog veel mensen zijn die de spullen (her-)kennen uit hun jeugd. Met die rommel op tafel gingen zij bij ouderen op zoek naar herinneringen, anekdotes en verhalen. Dat resulteerde in een boek. Tijdens zo’n schrijfmiddag in de Ameideflat maakte Color is the limit! Photography vorig jaar september onder andere de onderstaande foto.

Archeoloog Peter Stokkel, de ambassadeur van de Grote Archeologie Prijs, interviewde Theo de Jong tijdens de nominatiefase over dit project: