5reacties

Helmond nu een ‘bij-vriendelijke gemeente’


Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar, de helft van alle soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor de voedselvoorziening. De gemeente Helmond nam daarom een aantal maatregelen ten gunste van de bijenpopulatie. De gemeente is er dan ook trots op dat ze is uitgeroepen tot ‘Bij-vriendelijke gemeente’. In onze stad leven op dit moment 31 soorten bijen. Met de maatregelen hoopt de gemeente dat er meer soorten bij komen.
De gemeente heeft inmiddels veel bij-vriendelijke beplanting, zoals vlinderstruiken, spiraea’s en hortensia’s. Ook zijn er de afgelopen 5 jaar 1241 bomen gepland die drachtplant zijn voor de bij. Daarnaast zijn er veel bloemrijke graslanden zoals in de Bundertjes, het Groot Goor en langs wegbermen die de gemeente ecologisch beheert.
De gemeente maakt voor 2019 een aanpassing in het maaien van bloemrijke bermen. De gemeente maait in plaats van de gehele berm dan nog maar 80-85%. Zo blijft er een deel van de bloemen staan en ontstaat er een langer nectarseizoen voor de bijen. Tips en informatie om zelf ook bij te dragen aan een bij-vriendelijke gemeente staan op www.nederlandzoemt.nl.
Bijen zijn cruciaal voor de productie van voedsel: 80% van de voedselgewassen wordt bestoven door insecten als de wilde bij. Er bestaan vele soorten wilde bijen, waarvan de honingbij en de hommel de bekendste zijn. In totaal zijn er 358 soorten, waarvan de helft is bedreigd. 

Nieuw Helmonds nieuws
5 reacties
Reageer

Goed bezzzzzig......

Heb nog stukje voortuin met tegels wat niet word gebruikt, zit al tijdje mee,..met wat te doen met.... tijd om mee te doen .... want die tegeltax zal binnenkort ook wel in beeld komen...

Ja heel goed bezig hoor? Dit hebben ze ook nu bij de welpenplein gedaan. En daar willen dan kind vriendelijker maken? Kinderen blijven dadelijk weg door de bijen! Knap denkwerk hoor? Het is maar om helmond weer een certificaat rijker te maken he? Maar niet om de bewoners er blij mee te maken. Dus? ONZIN!!!

Marc Verbaarschot

Chapeau goed werk hoor NOT midden in een woonwijk zulke planten te zetten.... We zijj voor groen maar niet ten koste van onze kinderen jullie pronken met de boomplantingen op het welpenplein maar jullie halen tevens de leefbaarheid van de kinderen weg... Kinderen zijn onvoorspelbaar en zijn druk slaan een wesp weg en hoppa iedereen kent de gevolgen
Daarbij zijn de bolletjes die eraan groeien giftig.

De bewoners hebben blijkbaar niets meer te zeggen in de wijk
Jullie pronken maar lekker door maar de gemeente is er niet voor de bewoners jullie willen alleen jullie certificaten en stempels om meer geld te innen

Joanna Verbaarschot

Als imker met kennis van bijen en wespen kan ik de angst voor deze insecten hopelijk weg nemen. De meeste bijen en wespen hebben géén angel of hebben een angel waar ze niet mee kunnen steken. De Bijen en wespen die wel kunnen steken zijn de zogenaamde sociale bijen en wespen. Deze steken, als ze al steken, alleen om hun nest te verdedigen. Dus, geen bijenkasten of wespennesten in de buurt ook geen stekende insecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: