13reacties

Man verdient tonnen met valse asielverhalen


Een 56-jarige Iranees uit Helmond heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) tonnen verdiend met verzonnen asielverhalen: “Het enkele gegeven dat deze verdachte een verblijfsvergunning garandeert als deze mensen met hem een contract aangaan is op zijn zachtst gezegd moreel verwerpelijk, maar daarnaast gewoon hartstikke strafbaar.” De officier van justitie eiste vanochtend een celstraf van 4 jaar. Verder wil ze dat hij 10 jaar lang zijn beroep niet kan uitoefenen en dat mensen gewaarschuwd worden: “Er lopen helaas meer mensen rond die zich schuldig maken aan dit soort praktijken.”
Mensensmokkel is het bieden van hulp en transport aan mensen met als doel ze de grens over te smokkelen. Mensensmokkelaars maken gebruik van de nood van migranten. Voor veel geld smokkelen ze de migranten Nederland of de Europese Unie binnen. Vaak met gevaar voor het leven of de gezondheid van de migranten.

Het onderzoek begon na een alarmerende melding van een tolk. Die vertelde onder meer dat een zelfverklaarde advocaat mogelijk asielverhalen verkocht voor bedragen tussen de 4000 en 9000 euro. Hij zou asielverhalen verzinnen voor Afghaanse, Iraanse en Iraakse Koerden, met wie hij in het land van herkomst al contracten aanging. De Helmonder schreef volgens de tip, in ruil voor geld, politieke verhalen op naam van asielzoekers op internet om het asielverhaal geloofwaardiger te maken. Uit het onderzoek is nergens gebleken dat verhalen klopten of dat de mensen een gegronde reden hadden hun land te ontvluchten.
Als redenen voor het aanvragen van asiel werden vaak onterecht verhalen opgehangen over homoseksualiteit of bekering. “Juist het beoordelen van een asielaanvraag waarin LHBTI-gerichtheid of een bekering als motief is aangevoerd is een complexe aangelegenheid”, zo vertelt de officier. Om de verhalen geloofwaardiger te maken, werden slachtoffers in enkele gevallen gevraagd om bijvoorbeeld uit te zoeken hoe een homoclub eruit ziet of om te verklaren dat ze had gedroomd over een bekering tot het Christendom.

Uit onderzoek naar de Helmonder blijkt dat hij al jaren actief is en tonnen verdiende aan de valse asielverhalen. Uit berekeningen van de Koninklijke Marechaussee blijkt dat de man tonnen verdiende met zijn handeltje. In totaal wil het OM dat hij bijna 260.000 euro terugbetaald. De officier van justitie had tijdens de zitting geen goed woord over voor het handelen van de verdachte, die in haar ogen puur uit winstbejag handelde: “Er is door hem jarenlang en op grote schaal misbruik gemaakt van het recht van vluchtelingen om asiel aan te vragen. Door toedoen van mensen zoals verdachte ontstaat er zowel bij overheidsdiensten als de IND als in de Nederlandse samenleving een negatief sentiment over het asielsysteem. En dat gaat ten koste van de mensen die daadwerkelijk moeten vluchten. Ik eis daarom een celstraf voor de duur van 4 jaar. Verder wil ik dat deze man 10 jaar zijn beroep niet mag uitoefenen.” Uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant in deze zaak is op dinsdag 14 juli.

In de reacties hieronder staat een update.

Nieuw Helmonds nieuws
13 reacties
Reageer

Schandalig

Sa Daf Hakimi

daar verdiend de overheid ook hun geld mee .......... verhaaltjes verzinnen

Dat hebben ze dan geleerd van de Roverheid zelf 😏
BAH, stelletje hypocrieten

Joke Scheffer

Is GEEN hellemonder, maar een inwoner van Helmond,en da,s toch wir wa anders🤨

Is een mede helmonder

Flinke jongen weer. Alle uitkeringen aan hem stoppen. Strafblad krijgt hij vanzelf dus uitzetten als ongewenst vreemdeling.

Diny van Hagen

Is er hier geen sprake van discriminatie?

Kan zo de politiek in zuigen ook van alles uit de duim

Wat mij betreft pasoort en Nederlanderschap afpakken, en enkele reis terug naar Iran. En internationaal signaleren, zodat geen ander land deze gast zal toelaten !

Wat een misbruik van onze gastvrijheid!
😠😠😠😠😠

Heb je een creatieve iranees is het weer niet goed.

Update:
Jaren celstraf voor Iranees die tonnen verdiende met valse asielverhalen
Een 56-jarige Iranees uit Helmond moet 36 maanden de cel in. Ook mag hij 5 jaar lang niet werken binnen het vreemdelingenrecht. Volgens de rechtbank Oost-Brabant heeft de man meerdere malen meegewerkt aan het verschaffen van illegaal verblijf in Nederland. Dat deed hij tegen betaling en daarmee maakte hij zich schuldig aan mensensmokkel.
De Helmonder is eigenaar van een juridisch advieskantoor in Eindhoven. Zijn kantoor adviseert vreemdelingen tegen betaling in de voorbereiding van hun asielprocedures. 2 Tolken trokken aan de bel toen ze vermoedden dat de man meer deed dan het geven van juridisch advies. De Helmonder zelf stelt echter dat hij bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden steeds binnen de taakopvatting van juridisch adviseur is gebleven: hij heeft vreemdelingen geadviseerd en hen voorbereid op hun asielaanvraag bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
De rechtbank oordeelt dat de man zich van 2015 tot en met 2018 heeft schuldig gemaakt aan de mensensmokkel van 14 personen, vrijwel allen van Iraanse afkomst. Hij hielp hen bij hun illegale verblijf in ons land en in een enkel geval hielp hij ze Nederland binnenkomen. Daarbij heeft hij hen onwaarheden laten instuderen zodat zij hun kansen bij de IND zouden vergroten. Hij verzon bijvoorbeeld delen van vluchtverhalen en dikte verhalen over een bekering aan met onwaarheden. Ook paste hij data van gebeurtenissen aan.
De Iranees heeft daarmee het overheidsbeleid ondermijnd en deed dat bedrijfsmatig. Door zijn handelen, zorgt de man ervoor dat het asielsysteem en de manier waarop de IND asielaanvragen beoordeelt, steeds strenger worden. En dat gaat ten koste van vreemdelingen met een authentiek (vlucht)verhaal. Bovendien zorgt de verdachte ervoor dat het draagvlak in de samenleving voor het asielsysteem afneemt aangezien hij eraan heeft bijgedragen dat vreemdelingen verblijfsvergunningen kregen terwijl ze daarvoor mogelijk niet in aanmerking kwamen.
Tijdens de zitting heeft de Helmonder enkele keren verteld dat hij zelf kon beoordelen wie het verdiende om een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen. Daarmee plaatst hij zich boven de rechtstaat en ons rechtssysteem. De rechtbank vindt het zorgwekkend dat de man overtuigd blijft van de juistheid van zijn handelen en op geen enkel moment inzicht heeft getoond in het kwalijke van zijn handelen.

De geanonimiseerde maar verder volledige uitspraak van de rechtbank.

@De weblog van Helmond op dinsdag 14 juli 2020 om 15:15:

Het is dat die akelige man oorspronkelijk uit Iran komt, anders hadden (denk ik) veel Helmonders het maar wat mooi gevonden dat hij daaraan verdiende... 😱

Die zal wel Al een Zak/geld weg hebben gelegd voor deze Dingen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: