12reacties

Helmonder zwaar mishandeld: 6 jaar geëist


In de vroege ochtend van dinsdag 1 januari 2019 wordt in de Q-park parkeergarage aan de Ten Hagestraat in Eindhoven een 38-jarige man uit Helmond zwaar mishandeld. Agenten treffen hem later aan met meerdere steekwonden in zijn gezicht en hoofd. Zijn hersenen blijken doorboord met een schroevendraaier en ook het brein is geraakt. 2 Neven stonden vandaag voor de rechter: “Er is ongekend veel geweld gepleegd, dat zomaar fataal had kunnen zijn.”
Direct na de vondst van de Helmonder start de recherche een uitgebreid onderzoek, waarbij 2 neven al direct in beeld komen. Ze zitten namelijk in een auto die de parkeergarage uit komt gereden. Een collega van Harrie Grijseels en Pim Verkoelen maakte die ochtend 11 foto’s. Er is bloed te zien. Met nog een derde neef waren zij die nacht op stap in het centrum van Eindhoven. In een café op het Stratumseind ontmoeten ze 2 vrouwen en rond 04.00 uur staat het vijftal buiten. Op dat moment ontstaan er een opstootje tussen de 5 en het latere slachtoffer, een oud-collega van 1 van de vrouwen. Uiteindelijk gaat het vijftal naar de parkeergarage aan de Ten Hagestraat, waar de auto staat van de jongens. Daar verschijnt plotseling de Helmonder. Hij heeft een mes bij zich en maakt stekende bewegingen.
Opnieuw ontstaat er een opstootje en dan gaat het snel. De Helmonder wordt pootje gehaakt en beland op de grond. Terwijl hij op de grond ligt, schopt 1 van de neven (destijds 24 jaar oud) hem meerdere malen. Ondertussen rent de andere neef (destijds 26 jaar) naar de auto, waar hij uit het dashboardkastje een schroevendraaier pakt. Hij trapt en slaat daarna meerdere malen tegen het gezicht van het slachtoffer. Terwijl hij slaat, heeft hij de schroevendraaier vast. Later wordt de Helmonder nog meerdere keren tegen het hoofd geschopt: “Getuigen zeggen dat het leek alsof er tegen een voetbal werd getrapt”, zo vertelde de officier van justitie tijdens haar requisitoir.
Het slachtoffer raakt tijdens de mishandeling zwaargewond. Een schroevendraaier mist op een haar na zijn oogbal, maar gaat vol het hoofd in: “Het slachtoffer mag van geluk spreken dat hij het heeft overleefd. De verdachten zeggen dat ze uit zelfverdediging hebben gehandeld en niet anders konden. Daarnaast zwakken ze hun eigen aandeel af. Ik denk daar anders over. Zij hebben de keuze gemaakt om de aanval in te zetten in plaats van te vertrekken.”
Het OM eiste vanmiddag tegen de oudste verdachte 6 jaar cel. Zijn neef hoorde 6 maanden tegen zich eisen. Uitspraak in de zaak is over 2 weken.

In de reacties hieronder staat een update.

Nieuw Helmonds nieuws
12 reacties
Reageer

En met goed gedrag over 2 jaar weer naar buiten ????

Karin Goedhart

Ik vind de eis al veelste laag, 12 jaar eisen om tot een straf van 8 jaar onvoorwaarlijk te komen vind ik veel redelijker........

Levenslang lijkt me redelijk...dit soort gajes komt er bij mij niet in...
Alleen al dat je met "neven" op stap bent om 0400 en dan in geweld vervalt.
Zullen wel mensen met wat uitgebreidere families en een gesloten gemeenschap betreffen

Brrr en het slachtoffer, die heeft levenslang . Heel het systeem niet omgegooid worden hier in dit trutjesland

Silvia Meulepas

Kom op zeg is dat nou een straf ????????????

Ik denk dat met zulke straffen wraakneming door slachtoffer en nabestaanden te verwachten valt,ja zelfs te rechtvaardigen.

Leuk uitgaan!

Weer een voorbeeld van de slappe aanpak hier in Nederland!

Update:
2 Neven de cel in voor extreem geweld in Eindhovense parkeergarage
De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 2 neven van 26 en 28 jaar uit België veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2,5 en 4 jaar. De mannen schopten en sloegen op Nieuwjaarsdag een 38-jarige Helmonder bewusteloos en lieten hem voor dood achter. Ze moeten het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 15.010,52 euro.
De neven waren op 1 januari 2019 met een kennis in Eindhoven en kregen het in een parkeergarage aan de stok met de Helmonder. Die man, met wie zij eerder bij een uitgaansgelegenheid al een woordenwisseling hadden gehad, was hen achterna gekomen en maakte zwaaiende bewegingen met een mes richting de verdachten. Een kennis van de neven gooide een deodorantbusje om hem weg te jagen. Dit lukte, want de Helmonder nam de benen. De oudste verdachte had intussen een schroevendraaier uit zijn auto gehaald en zette samen met zijn neef de achtervolging in. Toen ze hem hadden ingehaald en hij ten val was gekomen, schopten en sloegen ze hem meerdere keren hard tegen zijn hoofd en lichaam. Zelfs nadat het slachtoffer bewusteloos en hevig bloedend op de grond lag, bleven zij hem schoppen en slaan. De oudste man deed dit terwijl hij de schroevendraaier in zijn hand had. Deze schroevendraaier is daardoor via de schedel in de hersens terecht gekomen, zo oordeelde de rechter.
De 2 neven stapten vervolgens in hun auto, maar de oudste neef stapte weer uit en begon de bewusteloze Helmonder opnieuw te slaan en te schoppen. Volgens een getuige leek het alsof hij aan het voetballen was; hij schopte extreem hard. Uiteindelijk lieten zij het slachtoffer voor dood achter. Hij hield onder meer een schedelfractuur en ernstig oogletsel over aan het voorval.
De 2 moeten zich bewust zijn geweest van de aanmerkelijke kans dat het slachtoffer zou kunnen overlijden. En dat risico hebben zij volgens de rechtbank ook aanvaard. Dit betekent dat zij zich schuldig maakten aan een poging tot doodslag.
Volgens de verdachten handelden zij uit noodweer en verdienen ze geen straf. De rechtbank veegt dit van tafel. De neven legden wisselende verklaringen af over hun bedoeling, waardoor niet is vast te stellen wat zij daadwerkelijk van plan waren. Zo vertelden de neven dat ze zichzelf wilden verdedigen, maar gaven ze ook aan dat ze het mes uit de handen van de man wilden hebben en hem wilden aanhouden. De rechtbank kwalificeert hun gedrag als aanvallend. Daarbij speelt met name mee dat de neven achter de vluchtende man aangingen en dus zelf de confrontatie hebben gezocht. In zo’n geval kan kort gezegd geen sprake zijn van noodweer.
De rechtbank vindt deze poging tot doodslag een zeer ernstig delict, dat fataal had kunnen aflopen voor het slachtoffer. Het zeer gewelddadige karakter van het incident laat zien dat de verdachten er niet voor terugschrikken om zwaar geweld tegen anderen te gebruiken. Dit geweld heeft nog steeds impact op het dagelijks functioneren van het slachtoffer vanwege blijvende klachten door het letsel. Ook voor de toevallig aanwezige omstanders had dit incident impact: een aantal getuigen verklaarde dat zij in shock waren geraakt door dit extreme geweld. Mede gelet op soortgelijke zaken komt de rechtbank tot celstraffen van 4 jaar voor de neef die de schroevendraaier in zijn hand had en nog een tweede keer is teruggekomen om de man tegen het hoofd te schoppen. De andere neef werd met 2,5 jaar achter de tralies bestraft.

De volledige uitspraak inzake de neef die 2,5 jaar cel kreeg.
De volledige uitspraak inzake neef die het met 4 jaar moet doen.

@De weblog van Helmond op maandag 3 februari 2020 om 14:09:

Straffe zijn nog te laag.. maximaal 30jaar hadde ze moette krijge vieze honden ????

Ze bedoelen 25 en 40 jaar ????????

Hans van Dijk

Wat een lachertje toch weer. Niet te geloven. ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: