1reactie

Helmondse tientjesoplichter moet jaar cel in


Een 29-jarige Helmonder is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden voor oplichting van 23 mensen.
De verdachte gebruikte tussen december 2015 en maart van dit jaar telkens dezelfde modus operandi. Hij sprak iemand aan op straat met – over het algemeen – een verhaal dat hij zichzelf had buitengesloten en dat zijn telefoon leeg was. Het slachtoffer liet hem vervolgens bellen naar een persoon die een reservesleutel zou hebben, maar deze persoon nam zijn telefoon niet op. Daarom vroeg de verdachte geld voor een taxi of het openbaar vervoer om zijn sleutel op te kunnen halen. In vrijwel alle gevallen logde hij op de telefoon van het slachtoffer in op zijn bankaccount en leek geld over te maken op diens rekening, vaak 10 of 20 euro meer dan hij van het slachtoffer kreeg. De verdachte nam vervolgens het contante geld van het slachtoffer aan (bedragen tussen de 40 en 150 euro) en ging weg. Later bleek dat het geld niet was overgemaakt.
De rechtbank legt een lagere straf op dan de 2 jaar die de officier van justitie eiste, omdat de rechtbank de verdachte onder meer vrijspreekt van 2 oplichtingen. De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat hij het vertrouwen dat mensen in elkaar moeten kunnen hebben als zij in geval van nood een beroep op elkaar doen, ernstig heeft geschaad. Daardoor bestaat de reële mogelijkheid dat de benadeelden in de toekomst iemand die daadwerkelijk hun hulp nodig heeft, te helpen. Daarnaast is de man eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten, maar is hij kennelijk nog steeds niet of onvoldoende bereid zijn crimineel gedrag te veranderen.
De verdachte moet een groot deel van de benadeelden een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 1.500 euro.

Nieuw Helmonds nieuws
1 reactie
Reageer

In 2011 was hij al bezig heeft mijn zoon flink benadeeld
Maar tot heden geen rooie cent gezien
Van een kale kip is niks te plukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: